1968
De Nieuwjaarsrede geeft een terugblik op het afgelopen jaar. Niettegenstaande er 42 woningen aan het woningbestand werden toegevoegd, daalde het inwonertal met maar liefst 29 personen tot 2876. Toch ziet de naaste toekomst er niet somber uit. Door het gereed komen van de 60 ratiowoningen in ‘het Poldertje’ zal het inwonertal zeker stijgen. Wellicht dat zelfs de grens van de 3000 inwoners dit jaar nog overschreden kan worden.
Het afgelopen jaar was gunstig voor zowel landbouw als visserij. Wel kampt de visserij met diverse problemen. Vanwege de afsluiting van de Oosterschelde is thans een concentratie van de Zeeuwse visserij aan de orde. De vraag speelt: wordt Vlissingen of Breskens de nieuwe thuishaven?
Als belangrijkste besluiten gedurende 1967 memoreert burgemeester Hack: de verbetering van het Stationsplein, de deelname aan de Stichting tot exploitatie van het bejaardencentrum, de aanstelling van een 5e gemeentewerkman, de bouw van de nieuwe kleuterschool, de bouw van een 6e leslokaal aan de Christelijke lagere school en het principebesluit tot de bouw van een instructiezwembad.
Uit de gehouden algemene beschouwingen dit jaar spreekt een algemeen vertrouwen van de raadsfracties in het beleid van het dagelijks bestuur van de gemeente. Door tal van verbeteringen en voorzieningen wordt het leefklimaat in de gemeente steeds verder verhoogd.
Op de gemeentesecretarie komen en gaan verscheidene ambtenaren. Ontslag wordt verleend aan de adjunct-commies L. Matthijsse en aan mejuffrouw Baas vanwege haar huwelijk. In hun plaats worden benoemd de heren C.J. van der Does en J. van de Velde en tot typiste mejuffrouw A. Siereveld.
De havenmeester Jacob de Ridder krijgt eervol ontslag wegens het bereiken van de 65-jarige leeftijd.
Ook de gemeentewerkman H. Maljers krijgt ontslag wegens invaliditeit. In zijn plaats komt W. Jansen. Per 1.1.1969 wordt J.J. van de Ketterij, Molenweg 57, tot gemeentewerkman benoemd.
* * *
Per 1 oktober wordt ook de oude, vertrouwde A.H. (Toon) de Kam eervol ontslag verleend als klokkenist vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Wel is hij bereid nog enige tijd aan te blijven in tijdelijke dienst.
Niet alleen was hij ruim 46 jaar de vertrouwde postkantoorhouder van Arnemuiden. Hij zorgde er ook 43 jaar lang voor dat Arnemuiden bij de tijd bleef. Elke dag telde hij de veertig treetjes af naar het uurwerk in de toren. Hij volgde destijds z'n grootvader Hendrik Kramer, die klokkenist was vanaf 1884, op. Kramer had het op zijn beurt weer overgenomen van z'n schoonvader Paulus Joosse.
Begin oktober neemt de gemeente op grootse wijze afscheid van Toon de Kam. ‘s Middags is er een afscheidsbijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis voor genodigden. Burgemeester Hack biedt het echtpaar De Kam namens de bevolking een televisietoestel aan en namens het gemeentebestuur een fiets. Daarna krijgt de Arnemuidse bevolking in het verenigingsgebouw ‘De Arne’ gelegenheid om afscheid van Toon de Kam te nemen. Grote waardering wordt kenbaar gemaakt voor de toewijding, bescheidenheid en rust waarmee het publiek bediend werd. Hij krijgt de erepenning van de PTT uitgereikt. Arne’s Genoegen brengt de jubilaris ‘s avonds een serenade. De heer J.C. de Reu volgt hem op als postkantoorhouder. Zo komt een eind aan de taak van deze markante en sympathieke persoon temidden van de Arnemuidse bevolking.
Ook het hoofd van de openbare lagere school M. Oostdijk neemt ontslag wegens benoeming tot hoofd van de openbare lagere school te Krabbendijke. De heer A.P. van de Kreeke, hoofd van de openbare lagere school te Driewegen, volgt hem op.
Nòg een oude vertrouwde wordt vanaf dit jaar gemist, bode Jacob Meertse. Vele jaren verzorgde hij de bodediensten Arnemuiden-Middelburg met zijn vrachtauto. Na een langdurige ziekte overlijdt hij in november op de leeftijd van 62 jaar.
Op de 29e mei van dit jaar wordt de 3000e inwoner van Arnemuiden geboren.
Degenen die in 1968 ontvallen zijn:
21/1 Joos Meerman wv Jannetje van Belzen (92 jr); 25/1 de oude, markante Cornelis Job (Kees) Baak (77 jr); 14/2 Sara Meerman ev Karel van de Gruiter (81 jr); 3/4 Grietje van Belzen ev Cornelis Marijs (86 jr); 20/5 Lena Marteijn wv Izaäk Jasperse (87 jr); 19/7 Jannetje Oreel ev David van de Broeke (67 jr); 24/6 ruim een half jaar na z'n vrouw, Johannis Crucq wv Elizabeth Mesu van het Hof de Oranjepolder (82 jr); 27/6 Klaas Schroevers ev Neeltje van Belzen (78 jr); 2/7 Joos Marteijn wv Leintje Vogel (bijna een halve eeuw beheerde hij de vismijn op het Stationsplein en was hij president-kerkvoogd van de Hervormde kerk) (79 jr); 7/9 Maatje Boone ev Jacobus Johannis Crucq (80 jr); 5/8 Lieven van Belzen ev Clasina van Belzen (64 jr); 9/10 Pieternella Adamse wv Jacob de Nooijer (93 jr); 10/11 bode Jacob Meertse ev Adriana Jacoba Maljers (62 jr) en 17/11 Cornelis Marteijn ev Tannetje van de Gruiter (54 jr).
* * *
1968 staat geheel in het teken van de sanering van de oude kern. Burgemeester Hack merkt in de gemeenteraad op: 'Er is praktisch geen gemeente van gelijke grootte als Arnemuiden aan te wijzen, die met dezelfde moeilijkheden voortvloeiende uit een saneringsplan kampt’.
In totaal moeten 116 eigendommen worden aangekocht voor een bedrag van f 1.500.000. Aan het einde van het jaar zijn in het kader van het saneringsplan 105 eigendommen (ongeveer 15% van de totale woningvoorraad) aangekocht voor in totaal f 1.310.000. Tot deze 105 eigendommen behoren 94 woningen, waarvan er aan het einde van het jaar 63 zijn ontruimd. In de omvangrijke kosten krijgt de gemeente een bijdrage van het rijk van 80%. Voor rekening van de gemeente blijft uiteindelijk f 440.000.
Een groot aantal oude visserswoningen kan in de loop van 1968 worden gesloopt. Hierdoor ontstaat ruimte voor de verbreding van de straten en ook voor nieuwe bouwterreinen. De oostelijke zijde van de Westdijkstraat wordt over de gehele lengte gesloopt. De huizen aan de Nieuwstraat moeten aan de noordzijde weg en de bebouwing aan de Lionstraat verdwijnt nagenoeg geheel. De sanering in de Schoolstraat vindt incidenteel plaats. De smalle straten worden van drie meter op zes meter gebracht. Aan de voet van het dijktalud van de Westdijkstraat komt een nieuwe straat.
Aan het eind van dit jaar zijn er veel open ruimten in de gesloten bebouwing van de kom te zien. De sanering slaat grote gaten in de Westdijkstraat, Lionstraat, Nieuwstraat en Schoolstraat. Na uitvoering van het saneringsplan is het karakter van de oude kern bijna onherkenbaar veranderd.
Wie omstreeks deze tijd door Arnemuiden komt ziet de sporen van de slopershamer duidelijk lopen. Het oude kerkgebouw van de gereformeerde kerk aan de Lionstraat is met de grond gelijk gemaakt. Halverwege het jaar zijn zo’n 50 panden gesloopt. Een groot aantal panden staat leeg. Deze zijn voorzien van borden en wachten op de slopershamer. De oude kern van Arnemuiden biedt aan het eind van het jaar een weinig fraaie aanblik. Het oude karakteristieke Arnemuiden van vroeger is verdwenen. Degenen die Arnemuiden in enkele jaren niet hebben bezocht weten werkelijk niet wat ze zien.
* * *
Voor de eerste fase van het saneringsplan kent het Rijk een bijdrage toe van f 720.000. Mede daardoor kan dit jaar met de sanering enorme voortgang worden geboekt wat betreft de aankoop van te saneren krotten en andere bouwvallige woningen. Niet minder dan 51 panden (20 aan de Nieuwstraat, 11 aan de Westdijkstraat, 14 aan de Lionstraat en 6 aan de Langstraat) worden dit jaar aangekocht in het kader van het saneringsplan, te weten:
aan de Nieuwstraat de huisnummers: 1 van J. Crucq; 2 van P. van Belzen; 3 van de erven J. van Belzen-Blaasse; 6 van de erven C. van de Ketterij; 8 van de erven K. van Belzen; 10 van C. Marijs; 14 van C.J. de Nooyer-van Belzen; 18 van J. de Nooyer; 20 van A. van Dalen; 24 van J. de Nooyer; 26 van A. de Ridder; 28 van mw. Meerman-de Ridder; 32 van L. de Nooyer; 34 van T. de Nooyer-van Belzen; 38 van J. Geense; 40 van J. de Ridder; 42 van J. de Ridder; 44 van C. van Hemert, 46 van P.A. Minnaard; 48 van J.C. Knolle-Kousemaker;
aan de Westdijkstraat de huisnummers: 4 van J. Maljers; 10 van de erven I. Boone; 12 van C. Marijs; 14 van J.J. Boone; 16 van A. van Eenennaam; 18 van A. Klaasse; 22 van M. van de Gruiter-Van Dalen; 26 van W. Joosse; 28 van W. Joosse; 46 van J. de Nooyer; 48 van P. Janse;
aan de Lionstraat de huisnummers: 8 van A. Theune; 10 van J. van Belzen; 12 van wed. C. Joosse-Kousemaker; 13 van A. van Eenennaam; 15 van C. de Ridder; 17 van J. Baak. 19 van C. van de Ketterij; 21 van J. van Belzen-van Belzen; 23 van R. Meerman; 27 van mej. J. de Ridder; 28 van J.H.W. Knolle; 30 van J. de Hamer-de Nooyer; 32 van A. Reynoudt; 36 van A.C. van Eenennaam te Middelburg;
aan de Langstraat de huisnummers: 44 van C. Grootjans; 56 van C.J. Bliek; 58 van A.L. Bouterse; 60 van P.J. Kousemaker; 62 van P.J. Kousemaker; 64 van K.J. Steketee.
De gemeenteraad stelt een krediet beschikbaar voor het slopen van 13 woningen, te weten de huisnummers Nieuwstraat 36, 38, 39, 40, 42 en 44; Westdijkstraat 8, 10, 12 en 14; Langstraat 60, 62 en 64. J. Lourense uit Middelburg, die al sinds jaar en dag de schillen aan de huizen ophaalt met z’n paard en wagen, mag het voormalig kerkgebouw Lionstraat 11 en ook een aantal woningen slopen.
Geen overeenstemming kan worden bereikt met de eigenaren van de te saneren panden Westdijkstraat 30, Lionstraat 8, Lionstraat 14 van J.J. Crucq en Nieuwstraat 16 van R van Eenennaam. Er zit niets anders op dan deze te onteigenen. De gemeenteraad zou het ‘een kwajongensstreek vinden als betrokken eigenaren voor het begin van de procedure bij de rechtbank alsnog minnelijk zouden verkopen’.
Vanwege de zeer grote vraag naar bouwgrond in verband met de zeer voortvarende uitvoering van het saneringsplan besluit de gemeenteraad een krediet van f 45.000 uit te trekken voor het verlengen van de Ooststraat en de straat gelegen langs de spoorbaan.
* * *
In maart stelt de gemeenteraad een krediet beschikbaar voor het bouwrijp maken van het volgende gedeelte van het bestemmingsplan ‘het Poldertje’. Voor de bouw van de 60 ratiowoningen en een groot aantal particuliere woningen is onvoldoende bouwgrond meer beschikbaar.
In het laatste gedeelte van het uitbreidingsplan ‘het Poldertje’ moet een aantal nieuwe straten van namen worden voorzien. De gemeenteraad is, mogelijk door de recente bezoeken van leden van het Koninklijk Huis aan ‘Het Zilveren Schor’, hierbij nogal koningsgezind. Het worden de namen: Koningin Julianalaan, Prins Bernhardstraat, Prinses Beatrixstraat en Prins Clausstraat. Het voormalige zwarte padje (in het verlengde van de Suzannapolderweg langs de noordzijde van de spoorbaan) krijgt de naam Steigerweg.
Aan het eind van het jaar besluit de gemeenteraad in ‘het Poldertje’ 24 bejaardenwoningen te bouwen.
* * *
Ook allerlei andere, veelal gunstige ontwikkelingen zijn van dit jaar te melden.
Het is een heugelijke dag als op de 15e maart het dienstencentrum Te Mortiere officieel wordt geopend door de echtgenote van de Commissaris van de Koningin, mevrouw K. van Aartsen-Stap. De bejaardenwoningen en het dienstencentrum worden in exploitatie gegeven bij de Protestants Christelijke Stichting Dienstverlening aan Bejaarden in de gemeente Arnemuiden.
Nòg een openingsplechtigheid is er dit jaar: op de 12e oktober opent burgemeester A. Hack de tweede Christelijke kleuterschool, de Prins Willem Alexanderschool, in de wijk ‘het Poldertje’.
De aanleg van de jachthaven aan het Veerse Meer wordt in november aanbesteed en gegund aan de firma S.A. Sanders Aannemingsbedrijf N.V. te Rijswijk voor f 757.000. Voor de financiering van de aanlegkosten gaat de gemeenteraad een geldlening aan van f 350.000. De werkzaamheden omvatten het graven van de haven, het maken van betonglooiingen, het aanbrengen van steigers en meerpalen voor 345 ligplaatsen, het maken van een toegangsweg met parkeerterrein en bijkomende werken zoals toiletgebouwen en beplanting.
Het voormalig brandspuithuisje aan de Markt wordt niet meer verhuurd maar als noodopslagplaats voor gemeentelijke materialen gebruikt. In december verkoopt de gemeente het voor f 550 aan de Nederlands Hervormde kerkvoogdij. Het zal voorlopig dienst doen als fietsenstalling op zondagen. Dit karakteristieke huisje diende vanaf de bouw in 1859 als onderkomen voor de brandspuit. Na de aanschaf van de brandweerauto in de vijftiger jaren kwam het in onbruik en werd verhuurd aan de firma Van Horssen voor de opslag van rijwielmaterialen en daarna aan melkboer David van de Broeke voor de stalling van z’n melkkar. Het zal nu binnenkort gesloopt worden voor het maken van een toegang tot de garage van de predikant.
Dit jaar begint de bouw van het fraaie kantoorgebouw met kassierswoning van de Coöperatieve Raiffeisenbank aan de Dokstraat. Het mooie gebouw betekent een aanwinst voor de gemeente en voor de entree van ‘het Poldertje’.
Het zuidelijk gedeelte van de vishal aan het Stationsplein wordt nog steeds verhuurd aan de vishandelaar Bas Marteyn, wonende Langstraat 65.
* * *
In deze jaren besluiten de Arnemuidse bakkers Van Eenennaam, Minnaard, Riemens en Steketee te gaan samenwerken in de Arnemuidse Bakkers Combinatie. Hiervoor wordt de bakkerij van bakker Riemens aan de Westdijkstraat omgebouwd. Bakker Van Eenennaam sluit z'n winkel en bakkerij aan de Westdijkstraat (sinds enkele eeuwen was dit pand bekend als de bakkerij 'De Swarte Ruyter’). De bakkerij en winkel van bakker Steketee op de hoek Langstraat/Westdijkstraat zullen in het kader van de sanering worden gesloopt. Ook in dit pand was vanaf de 19e eeuw een bakkersbedrijf gevestigd van de familie Van Eenennaam. Ook de bakkerij en bakkerswinkel van bakker Minnaard aan de Nieuwstraat worden gesloopt in het kader van de sanering. De Bakkers Combinatie mag van de gemeente een perceel grond aan de Mansfeldstraat huren voor de bouw van een noodwinkel.
De Middelburger J.H. Wigard klaagt over de ondragelijke stank veroorzaakt door de verbrandingen op de vuilnisstortplaats aan de Kleverskerkseweg. Hij krijgt bericht dat de stortplaats bijna vol is en in de loop van 1968 zal worden gesloten.
De gemeenteraad stelt een krediet beschikbaar voor de bouw van een 6e leslokaal aan de bijzondere lagere school aan de Dokstraat. Eveneens besluit men tot de aanleg van een halfverhard oefenveld op het sportveldencomplex aan de Van Cittersweg.
Nòg een andere opvallende gebeurtenis is de bouw van een benzinestation van de Shell aan de nieuwe Rijksweg, ter hoogte van het viaduct.
* * *
De vissers hebben dit jaar een aanmerkelijk lagere opbrengst. De garnalenvangst halveert bijna vergeleken met vorig jaar. Er worden 451.820 kilo garnalen gevangen met een opbrengst van ƒ 1.450.262. Daarentegen is de aanvoer van vis in Colijnsplaat zeer hoog (949.064 kilo) met een opbrengst van bijna ƒ 700.000. De Vlissingse vloot, die dit jaar toeneemt tot 9 schepen, vist nu bijna uitsluitend op vis. Er wordt niet minder dan 1.304.607 kilo vis gevangen met een opbrengst van ƒ 1.681.709.
De Arnemuidse vissersvloot breidt verder uit tot 25 schepen (dit was vorig jaar 24) met een totaalvermogen van 5832 pk. In het najaar brengt de firma Knolle een nieuwe motor aan in de vissersschuit ARM 2. De motor heeft een capaciteit van 360 pk.
Op zaterdagmorgen 30 november nemen de vissers uit Arnemuiden, Colijnsplaat en Vlissingen op uitnodiging van het gemeentebestuur van Vlissingen poolshoogte bij de kade aan de Koningsweg te Vlissingen. Vlissingen wil op deze plaats een tijdelijke haven voor de vissersvloot maken. De vissers en de visserijvereniging Zevibel reageren nogal positief op deze plek.
* * *
De kerkenraad van de Hervormde gemeente brengt beroepen uit op ds. W. van Hennekeler te Zwartebroek, ds. S. de Jong te Houten, ds. J.H. Vlijm te Krimpen aan den IJssel, ds. J. Koele te Nijkerk, ds. J. Jongerden te IJsselmuiden, ds. A.J. Wijnmaalen te Maartensdijk en ds. W.L. Tukker te Zwolle. De vacature na het vertrek van ds. J.G. Abbringh duurt nu al een jaar. Inmiddels zijn 7 predikanten beroepen.
In de zondagse kerkdiensten gaan voor Arnemuiden bekende voorgangers voor, onder wie vele zogenaamde godsdienstonderwijzers zoals Daamen, Van Dam, Van Gaalen, Van de Hoef, Hoeksema, Van Hoeven, Kommers, Liefting, Oskam, Van Ostende, De Pater en Witteveen en predikanten zoals Bakker, Van de Bank, Brasser, Catsburg, Doornenebal, Van Gorsel, Van der Haar, Hovius, Huizinga, Koele, Van Kooten, Kranendonk, De Lange, Maasland, Mulder, Van Nieuwpoort, Tukker, Verwey, Van Vliet en Vroegindeweij.
In de kerkenraad hebben zitting de ouderlingen K. van de Ketterij, L. van de Ketterij, B. Marijs, L. Meulmeester en J. Oreel en de diakenen C. van Belzen, D. van Belzen, J. van Belzen en C. Meulmeester. Na 12 jaren dienst neemt ouderling Oreel afscheid; C.F. Moerland volgt hem op.
Op 2 juni overlijdt de president-kerkvoogd Joos Marteijn op de leeftijd van 79 jaar. 50 jaar mocht hij de Hervormde gemeente in de kerkvoogdij dienen.
Op zekere zondag wordt tijdens de kerkdiensten een collecte gehouden voor de restauratie van het dak van de kerk te Everdingen, waar de vroegere predikant van Arnemuiden ds. M. Verweij als emerituspredikant staat. Er komt een hartelijke dankbetuiging van ds. en mevr. Verweij, ‘zulks mede namens de kerkenraad en het kerkbestuur van Everdingen die één en al verbazing waren over uw gaven. Gemeente, wij persoonlijk hebben in deze collecte uw erkentelijkheid aangevoeld voor het werk, dat wij met veel gebrek onder u hebben mogen doen.‘.