1958
In december komt een einde aan het vierde kabinet-Drees, een coalitie tussen PvdA, KVP, ARP en CHU. De aanleiding tot de val van het kabinet is het conflict tussen de regeringspartijen over het fiscale beleid van minister Hofstra van Financiën. Het laatste kabinet-Drees gaat de geschiedenis in vanwege de regeling van de oudedagsvoorziening (de AOW), de algemene weduwen- en wezenwet (de AWW) en de kinderbijslag.
1958 wordt ook beheerst door de problemen met Nieuw-Guinea. Het kabinet-Drees treft militaire maatregelen voor de verdediging van dit Nederlandse rijksgebied. Minister van Defensie C. Staf wijzigt de Dienstplichtwet. Dienstplichtigen kunnen nu zonder hun instemming naar Nieuw-Guinea worden uitgezonden. Ook militairen uit Arnemuiden worden naar Nieuw-Guinea uitgezonden.
Omstreeks deze tijd doen ook andere nieuwe dingen hun intrede zoals goedkope pocketboeken, de zogenaamde ‘hoela-hoep’ voor de spelende jeugd, de DAF 600 waarmee niet geschakeld hoeft te worden, het besef dat roken van sigaretten slecht is voor de gezondheid, de intrede van de gehuwde vrouw op de arbeidsmarkt, de maximum snelheid binnen de bebouwde kom, de opmars van de televisie in de huiskamer, het optreden van de zogenaamde ‘nozems’, enzovoorts.
* * *
Burgemeester W.H. van der Heide geeft tijdens de eerste vergadering van het nieuwe jaar een terugblik op 1957. Het was een jaar van internationale spanningen, met name in Indonesië. Ook voor Arnemuiden was het geen rooskleurig jaar. In tegenstelling tot vorige jaren was de visserij matig vanwege de geringe vangsten. Door de financiële moeilijkheden in Frankrijk werd de invoer van garnalen gedeeltelijk stop gezet.
Ook de landbouw boekte slechte resultaten door de matige opbrengst van de suikerbieten en aardappels. De afgekondigde bestedingsbeperking was ongunstig voor diverse bedrijfstakken. Vanwege de door het rijk opgelegde financiële beperkingen konden het sluitstuk van de riolering, de woningbouw en de nieuwe openbare school niet gerealiseerd worden. Wel kon met het uitbreidingsplan ‘het Poldertje’ een begin worden gemaakt. Een belangrijk besluit was ook de aankoop van de landbouwschuur aan het Schorretje voor brandweergarage.
Vermeldenswaard is dat er in 1957 opmerkelijk weinig inwoners overlijden. Het overlijdensboek van de burgerlijke stand vermeldt slechts zes namen. Van de overledenen noemen we:
23/1 Johanna de Ridder wv C. Meerman (84 jr); 8/2 Catharina Bliek wv Janis Jan Wijkhuis (81 jr); 7/3 Clasina van Belzen ev Johannis van Belzen (58 jr); 16/7 Izaäk Jasperse ev Lena Marteijn (79 jr); 11/8 op zo jonge leeftijd, Willem Marteijn, zoon van A. Marteijn en C. Labruyère (10 jr); 22/8 Maria Meerman wv Daniël Caljouw (66 jr); 30/9 Daniël van Belzen wv Tannetje van de Voorde (82 jr); 22/10 Job van Belzen (61 jr); 18/12 Wilhemina Jacobusse ev Laurens Kramer (80 jr).
De Hervormde kerkbode vermeldt: ‘Het is een merkwaardig verschijnsel, dat er in het jaar onzes Heeren 1958 tot nu toe zoveel kinderen zijn geboren terwijl er zo weinig sterfgevallen zijn voorgekomen. De laatste begrafenis, die wij hebben geleid, was in het vroege voorjaar, op 10 maart. ‘t Leek alsof de dood de mens vergeten had en dat het graf opgehouden had zijn mond open te doen’.
* * *
In juli zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Hieraan doen zes partijen mee: 1. P.v.d.A. (lijsttrekker J. Allaart); 2. Gemeentebelang (lijsttrekker J. Polderdijk); 3. Algemeen Belang (lijsttrekker J. Siereveld Jzn); 4. A.R.P. (lijsttrekker K.J. Steketee); 5. C.H.U. (lijsttrekker C. van Hemert) en 6. S.G.P. (lijsttrekker J.L. Joosse). Ondanks de heftige verkiezingstrijd komt er geen verandering in de zetelverdeling. Het ARP-raadslid Chr. Dekker maakt plaats voor K.J. Steketee. Dekker behartigde steeds de belangen van de Kleverskerkse gemeenschap. Voor bakker Steketee betekent dit het begin van een jarenlange raadsperiode.
In de nieuwe gemeenteraad nemen zitting de heren J. Allaart (PvdA), Joh. van Belzen (SGP), C. van Hemert (CHU), J.L. Joosse (SGP), G. Siereveld (Algemeen Belang), Joz. Siereveld (Algemeen Belang) en K.J. Steketee (ARP).
Bij de wethoudersverkiezingen behalen Joz. Siereveld en C. van Hemert een krappe meerderheid.
De gemeenteraad buigt zich in 1958 intensief over de gemeentelijke herindeling op Walcheren. Er komt in januari een voorstel van Gedeputeerde Staten tot samenvoeging van de gemeenten Arnemuiden en Nieuw- en Sint Joosland. Raadslid J.L. Joosse toont zich een vurig pleitbezorger voor de historische stadsrechten van Arnemuiden. Hij zegt ‘zich met hand en tand te verzetten tegen samenvoeging in verband met de verschillende geaardheid van beide gemeenten’. De gemeenteraad spreekt in meerderheid uit tegen samenvoeging te zijn. En als de samenvoeging doorgaat, dan moet Arnemuiden met haar 2813 inwoners (Nieuwland heeft er 1241) de hoofdplaats worden.
Op de 24e februari om 9 uur bezoeken de Minister van Binnenlandse Zaken mr. Struicken, de Commissaris van de Koningin Jhr. mr. A.F.C. de Casembroot en enkele leden van Gedeputeerde Staten het Stadhuis van Arnemuiden. Vooraf krijgt het gezelschap een toelichting op het uitbreidingsplan. Van de 400 in ‘het Poldertje’ geplande woningen is al 1/3 gedeelte (circa 120 woningen) in aanbouw. Een volgende fase voor de bouw van 65 woningwetwoningen is intussen besteksklaar.
Tijdens het bezoek ontspint zich een aardige discussie tussen de minister en het SGP-raadslid J.L. Joosse. Joosse zegt de mening van de meerderheid van de gemeenteraad niet te onderschrijven. Hij vindt deze houding niet positief genoeg. Men had een krachtig ‘neen’ moeten laten horen. ‘Hetgeen dat al zoveel eeuwen bestaat, moet men laten voortbestaan. Men moet dit niet wegnemen uit materiële overwegingen. Ook in een kleine gemeente is bestuursmogelijkheid aanwezig’.
Minister Struicken wijst Joosse op de groei van de gewesten tot de eenheidstaat in de vorm van het Koninkrijk der Nederlanden. Ook in Europa zijn grotere gemeenschappen ontstaan. Hij zegt: ‘Men zal moeten toegeven dat deze ontwikkeling toch ook door God zo gewild is’. Maar raadslid Joosse merkt op ‘dat, toen Nederland klein was, God grote wonderen heeft verricht. Nu dreigt ons land verloren te gaan in de grote volkerenmassa’. Hij is ervan overtuigd dat de herindeling een zwarte bladzij dreigt te worden in de historie van de Walcherse gemeenten.
Als na verloop van tijd de burgemeester een bezoek brengt aan minister Struicken in Den Haag verzoekt deze ‘de hartelijke groeten te doen aan meneer Joosse’.
Een andere belangrijke gebeurtenis binnen het gemeentehuis is het eervol ontslag van P. Ventevogel en z’n echtgenote als conciërge-echtpaar. Ventevogel en z'n vrouw worden hartelijk dank gezegd ‘voor de langdurige diensten, op zo'n loffelijke wijze voor de gemeente verricht’.
* * *
Dit jaar zijn de werkzaamheden voor het bouwrijp maken van het uitbreidingsplan ‘het Poldertje’ in volle gang. De burgemeester vraagt de raadsleden schriftelijk hun mening kenbaar te maken over de straatnamen van zes nieuwe straten in het uitbreidingsplan. De straat evenwijdig lopend aan het Oude Gat krijgt de toepasselijke naam ‘Oude Havenstraat’. Raadslid Joosse zegt zich hiervoor ‘te hebben laten voorlichten door oud-gemeenteontvanger A. Buys’. De andere straten worden genoemd: Radermacherstraat (naar de ambachtsheer van Nieuwerkerke), Schorerstraat (naar een oud-burgemeester), De Manstraat (naar een beroemde dokter die zich verdienstelijk maakte voor Arnemuiden), Luteynstraat (naar de eigenaar van de vroegere visdrogerij) en Mansfeldstraat (naar het nabij gelegen Mansfeldse kerkhof).
Diverse percelen grond in het uitbreidingsplan worden aan particulieren verkocht voor woningbouw. In totaal wordt begonnen met de bouw van 22 huizen voor particulieren; 10 woningen worden dit jaar voltooid.
Zeer teleurstellend is echter dat er dit jaar geen enkele woningwetwoning wordt toegewezen, niettegenstaande de woningnood zo ernstig is.
* * *
Ook het saneringsplan komt steeds meer in zicht. In een besloten vergadering op de 10e september krijgt de gemeenteraad een uiteenzetting op het plan van Ir. Van Tol van het architectenbureau Kuiper en De Ranitz te Rotterdam en de directeur van de Centrale Dienst voor Bouw- en Woningtoezicht J.D.P. de Smit.
Het plan houdt in dat niet minder dan 90 krotwoningen zullen worden gesaneerd en gesloopt. De meerderheid van de gemeenteraad gaat graag akkoord met het plan en neemt daardoor een historisch besluit om de oude kern grotendeels te vernieuwen. Alleen wethouder Van Hemert is tegen. Raadslid Allaart zegt ‘niet te begrijpen dat een van de wethouders tegen stemt zonder motivering’. Volgens Van Hemert is het plan financieel niet uitvoerbaar voor de gemeente.
* * *
Ook de nieuwbouw van de openbare lagere school krijgt vastere vormen. In januari komt de verheugende mededeling van de inspecteur van het lager onderwijs dat het nieuwbouwplan is goedgekeurd. Met groot genoegen gaat de gemeenteraad in maart een geldlening aan van f 240.000 voor de bouw van de nieuwe school. Op 19 juni vindt de aanbesteding plaats. En zo neemt na jaren van voorbereiding de bouw in het najaar een aanvang.
Een waarlijk zwarte bladzijde in het notulenboek is de uitvoerige en heftige discussie over het leggen van de eerste steen. Moet er nu wel of geen eerste steen gelegd worden? En moet de gemeente die eerste steen betalen of de oudercommissie? En wie moet dan die eerste steen leggen: de burgemeester of wethouder Siereveld als lid van de oudercommissie? Het zou werkelijk beschamend zijn hierover verder uit te weiden. Sommige raadsleden zoals Allaart en Joosse geven blijk van een zakelijke en nuchtere opstelling.
* * *
Verbazingwekkend zijn soms de discussies in de gemeenteraad. In de vergadering van 29 oktober vindt een uitgebreide discussie plaats of er nu wel of niet gerookt mag worden tijdens de raadsvergaderingen. En als er sigaren gerookt worden, moet de gemeente die dan betalen of moeten de raadsleden deze zelf meebrengen. Sommigen betogen dat het roken van sigaren de gezelligheid tijdens de raadsvergaderingen verhoogt. Maar de langer zittende raadsleden verklaren dat het vroeger gezelliger was in tegenstelling tot nu, nu er volop sigaren gerookt worden. Raadslid Joosse zegt ervan: ‘Ik ben bijna 11 jaar raadslid en dit (het roken) dateert van de laatste jaren. Vroeger had men gezelliger vergaderingen dan tegenwoordig. Daar kan een sigaar niets aan veranderen’. Maar burgemeester Van der Heide verklaart: ‘Je moet de mensen toch ontvangen met een kop koffie en een sigaar. Dat bevordert de sfeer’.
Niettegenstaande dat de raadsvergaderingen veelal gehuld zijn in sigarenrook, heeft geen van de raadsleden behoefte om van de gelegenheid gebruik te maken algemene beschouwingen te houden.
In deze jaren is het roken van sigaren een algemene bezigheid van de Arnemuidse vissersbevolking. Vele van de mannelijke inwoners liepen onafscheidelijk over straat met een sigaar met een kleurig sigarenbandje. Deze rookwaren kocht men meestal in het tabakwinkeltje van Bas Marteyn aan de Langstraat 65. In dat gezellige winkeltje kon men trouwens ook onovertroffen stokvis en zoute vis kopen!
* * *
Ook kan melding gemaakt worden van andere verbeteringen in de gemeente. In de gemeenteraad wijst raadslid Allaart op de gebrekkige toestand van het verenigingsgebouw aan de Burgemeester Langebeekestraat. Hij pleit er voor samen met het bestuur van het verenigingsgebouw de mogelijkheid van uitbreiding of modernisering te bezien.
Dit raadslid vraagt ook de mogelijkheid van een nieuwe muziektent te onderzoeken. Het gemis van een fatsoenlijke tent is zeer groot. De burgemeester zegt toe zich hier persoonlijk voor te zullen inzetten.
Op aandrang van de oudercommissie van de openbare school wordt besloten om in de directe nabijheid van de in aanbouw zijnde nieuwe openbare lagere school een woning voor het schoolhoofd te bouwen. In december stelt de gemeenteraad hiervoor een krediet beschikbaar van f 21.033. Toch ontlokt ook dit felle kritiek en afkeuring uit de gemeenteraad, met name van de raadsleden Allaart, Joosse en Steketee, op de handelwijze van het dagelijks bestuur van de gemeente.
Verheugend nieuws is ook dat architect Jobse een plan heeft ontworpen voor de bouw van een nieuwe kleuterschool. Deze zal verrijzen aan een zijstraat van de Schoolstraat, de Van Vollenhovestraat.
Ook de huisvesting van de bejaarden heeft de aandacht. De burgemeester deelt de gemeenteraad mee dat het college van burgemeester en wethouders de haalbaarheid hiervan aan het onderzoeken is. In het uitbreidingsplan is hiervoor plaats gereserveerd achter de Schoolstraat.
Dit jaar wordt ook grond aan de Zuidwal verkocht aan de Vereniging Het Groene Kruis voor de bouw van een wijkgebouw.
Vermeldenswaard is eveneens dat een groot aantal vissers in een zogenaamd gsw-object (met financiële medewerking van de departementen van Landbouw en Sociale Zaken) tijdens de ‘magere maanden’ in de visserij werkzaamheden voor de gemeente verricht. Zo worden de terreinen van de zuiveringinstallatie en langs de Singel beplant, wat een grote verbetering is voor het aanzien van de gemeente.
* * *
Voor het eerst pacht, na vele tientallen jaren, Joos Marteyn niet meer de vishal aan het Stationsplein. Voor de komende drie jaren gaat nu het westelijk gedeelte naar J. van Belzen en het zuidelijk gedeelte naar Jac. de Ridder.
De personeelswisselingen aan de openbare lagere school blijven onverminderd doorgaan. Dit jaar vertrekken de onderwijzers G. Lammers en C.J. Jansen en de onderwijzeres J.C. Delvoye. In hun plaatsen worden benoemd C. van Leeuwen uit Rotterdam, J.N. de Vroom uit Utrecht en juffrouw A.A. Maasdam uit Vlissingen.
Ook treedt het nieuwe schoolhoofd, de heer B.J. van der Velde, tot nu hoofd van de openbare school te Driewegen, in functie. Hij is warm aanbevolen door de inspecteur van het lager onderwijs.
Zorgen zijn er ook dit jaar over het baldadige gedrag van een gedeelte van de jeugd. Burgemeester Van der Heide zegt dat overwogen zou kunnen worden ‘een commissie te vormen om de mogelijkheden voor de opvoeding van de jeugd te onderzoeken’. Maar later, in juli, wijst ook raadslid Gerard Siereveld op het gedrag van de jeugd tijdens de samenkomsten van het Leger des Heils (deze vonden plaats in een grote witte tent op het terrein van het uitbreidingsplan). De burgemeester wijst er echter op dat ‘de politiek hulp aanbood, maar dit werd door het Leger des Heils niet aanvaard’.
In september wordt op initiatief van de burgemeester een commissie ingesteld voor ‘de problematiek van de jeugd’.
Ook maakt de Arnemuidse bevolking zich zorgen over het lot van H. Jobse (‘Ubrecht Kerkuul’), de als een kluizenaar in een van de gemeentehuisjes aan het begin van de Lionstraat wonende alleenstaande man. Begin juni deelt de burgemeester de gemeenteraad mee dat Ubrecht in het ziekenhuis is opgenomen. Getracht zal worden hem in een inrichting onder te brengen. Maar enkele maanden later komt bericht dat Ubrecht naar Arnemuiden wil terugkeren. De gemeenteraad dringt er op aan de drie huisjes aan de Lionstraat met de meeste spoed voor bewoning ongeschikt te maken. Hubrecht mocht nadien nog een aantal jaren in Der Boede opgenomen worden. Arnemuidenaren die familieleden in Der Boede bezochten zagen hem meestal zitten ‘als meneer gekleed’. Z'n laatste jaren zijn wellicht de beste geweest!
* * *
Voor de visserij is 1958 een gunstig jaar. Heeft de garnalenvisserij voor de Arnemuidse vissers te Veere gedurende het eerste halfjaar geen overschot, vanaf september breken gunstige tijden aan. Niet alleen worden bijna dubbel zoveel garnalen gevangen als in 1957 (533.640 kilo met een opbrengst van ƒ 785.778); er wordt ook veel vis gevangen: 50.470 kilo haring, 21.968 kilo schol en 23.458 kilo tong. Door de gunstige prijs voor de garnalen, maar zeker ook door de bijvangst van vis, is de totale besomming ƒ 994.934. De vloot neemt toe tot 22 kotters met een totaalvermogen van 1320 pk.
* * *
Op 24 januari is het een bijzondere dag voor de Hervormde gemeente als in de avonduren de nieuw gebouwde consistorie en het verenigingslokaal officieel in gebruik worden genomen.
Onder de herderlijke zorg van ds. M. Verweij komt het kerkelijke gemeenteleven tot opbloei. Welk een verschil met het begin van de vijftiger jaren met alle problemen en zorgen van de vacante periode. De zondagse kerkdiensten worden weer druk bezocht. Welk een zeldzaam gezicht was het in die jaren op de Markt van alle kanten de kerkgangers te zien aankomen, bijna alle vrouwen in de bonte klederdracht, vele mannen nog in stemmig zwart of vissersdracht.
De bekende ds. J.P. Verkade schrijft, na een zondag in Arnemuiden gepreekt te hebben, in z'n kerkbode:
De laatste zondag brachten we door in Arnemuiden. Het lijkt daar wel op een historische zondag als de vrouwen met hun grote Zeeuwse kappen op naar de kerk komen. Een mooi gezicht de vrouwen met de witte kappen in het middenstuk en aan de beide zijkanten de mannen in het zwart. Ze zingen daar zeldzaam mooi. Niet te vlug en niet te langzaam en allen precies gelijk. O wat klonk dat eerbiedig. Het was alsof je één stem hoorde. Daar waren geen vooruitzingers en ook geen nakomers.