1948

Vanaf 1948 is er weer sprake van een normale toestand in de gemeente en kan gesproken worden over het na-oorlogse tijdperk.

Na vijftig regeringsjaren treedt Koningin Wilhelmina af. Prinses Juliana volgt haar op de 6e september op. Bij haar inhuldiging in de Nieuwe Kerk te Amsterdam, tijdens een verenigde vergadering van de Staten-Generaal, spreekt de 39-jarige Koningin: ‘Sedert eergisteren ben ik geroepen tot een taak die zo zwaar is dat niemand die zich daarin ook maar een ogenblik heeft ingedacht, haar zou begeren, maar ook zo mooi dat ik alleen maar zeggen kan: wie ben ik dat ik dit doen mag’. Het zal pas in 1964 zijn dat Koningin Juliana Arnemuiden een bezoek zal brengen.

Dit jaar treedt ook een nieuw kabinet aan onder leiding van minister-president dr. W. Drees. Ook het eerste kabinet-Drees staat voor een taak die zeer zwaar is: de grote problemen met de Indonesische Republiek. Tegen oudejaar leidt dit zelfs tot een militaire actie van de Nederlandse strijdkrachten op Java en Sumatra. De Veiligheidsraad veroordeelt het Nederlandse militaire optreden in Indonesië.

Nog een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Sergeant Leloux komt enkele jaren na de bevrijding de familie P. Stroo, wonende Tuindorp 54, nog eens opzoeken. Na de bevrijding van Walcheren in 1944 was Leloux als sergeant hij de Prinses Irenebrigade enige tijd ingekwartierd bij de familie Stroo
Nog een herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Sergeant Leloux komt enkele jaren na de bevrijding de familie P. Stroo, wonende Tuindorp 54, nog eens opzoeken. Na de bevrijding van Walcheren in 1944 was Leloux als sergeant bij de Prinses Irenebrigade enige tijd ingekwartierd bij de familie Stroo.

* * *

Vanaf 1948 is de normale toestand in Arnemuiden teruggekeerd. De naweeën van de Tweede Wereldoorlog zijn voorbij. De vele evacué's zijn in 1946 al vertrokken. Het herstel van de oorlogschade vorderde langzaam maar loopt nu toch ten einde. Walcheren heeft zich weer hersteld van de waterschade door de inundatie van vier jaar geleden. Het aantal geboorten is na de oorlogsjaren hoog; vele huwelijken zijn voltrokken (in 1946: 38).
Het leven herneemt z'n gewone gang. De geruïneerde vissersvloot tijdens de laatste oorlogsjaren herstelt zich weer langzamerhand. 1946 en ook 1947 waren goede jaren met rijke vangsten voor de visserij (in 1947 vingen de Arnemuidse en Vlissingse vissers 754.770 kilo garnalen, 2.188.556 kilo haring en 72.000 kilo schardijn). Er heerst nauwelijks werkloosheid in de gemeente. De woningnood daarentegen is zeer ernstig.

Maar niettegenstaande de grote woningnood breken nu jaren aan van welvaart en opbloei. Juist die naoorlogse veertiger en vijftiger jaren, vóór de grote veranderingen in de oude kern als gevolg van sanering en uitbreiding, staan bij velen nog in het geheugen gegrift. Wat is er deze jaren een sfeer binnen de Arnemuidse gemeenschap!

* * *

Het gemeentebestuur bestaat begin 1948 uit burgemeester J. Langebeeke, de wethouders J. Polderdijk (CHU) en Joz. Siereveld (Gemeentebelang) en de raadsleden J.J. van Horssen (SGP), Joh. van Belzen (SGP), Adr. Kodde (CHU), Joh. Krijger (ARP), B. Marijs (SGP), Jac. Scheele (CHU), A. Schuit (Gemeentebelang), Mar. Siereveld (Gemeentebelang) en B.J. la Soe (ARP). De gemeenteraad bestaat thans nog uit elf leden. Dit is nog een voortvloeisel van het hoge inwonertal als gevolg van de vele evacué's tijdens het laatste oorlogsjaar.
In februari overlijdt raadslid J.J. van Horssen; J.L. Joosse neemt de opengevallen plaats voor de SGP in. Het raadslid Joh. Krijger bedankt wegens verhuizing uit de gemeente. Het hoofd van de Christelijke lagere school J.J.C. van der Graaff (ARP) volgt hem op. Gemeentesecretaris is J.J. Huyssen, terwijl F.M. Geluk 1e ambtenaar, K.C. Kaan 2e ambtenaar en J. de Klerk 3e ambtenaar ter secretarie zijn.

Het dit jaar overleden SGP-raadslid J.J. van Horssen.
Het dit jaar overleden SGP-raadslid J.J. van Horssen.

In de raadsvergadering van 20 augustus wijdt burgemeester Langebeeke aandacht aan het 50-jarig regeringsjubileum van Hare Majesteit Koningin Wilhelmina op de 31e augustus. Hij spreekt daarbij zijn warme verbondenheid met het Oranjehuis uit. De gemeenteraad verzendt een telegram van aanhankelijkheid aan de
Koningin. Op voorstel van raadslid Van der Graaff voegt de raad hier aan toe: ‘Moge God U een gelukkige lange levensavond schenken’. Twee weken later vergadert de gemeenteraad opnieuw in een buitengewone zitting om stil te staan bij de troonsbestijging van Prinses Juliana op de 6e september. De burgemeester leest de aan alle gemeentebesturen toegezonden Proclamatie van de nieuwe Koningin voor.

Het dagelijks leven herneemt z'n gewone gang. Marie Koster gaat elke dag met haar melkkarretje door Arnemuiden. Hier giet ze een liter melk in de emmer voor Dora Meulmeester-van Dalen met twee van haar kinderen.
Het dagelijks leven herneemt z'n gewone gang. Marie Koster gaat elke dag met haar melkkarretje door Arnemuiden. Hier giet ze een liter melk in de emmer voor Dora Meulmeester-van Dalen met twee van haar kinderen.

Een groot aantal inwoners, waaronder vele ouden van dagen, overlijdt dit jaar. Van hen noemen we:
13/1 Laurens Polderdijk wv Tannetje Coppoolse (83 jr); 21/2 Cornelis de Nooijer (38 jr); 24/2 rijwielhandelaar, raadslid en ouderling bij de gereformeerde gemeente Jan Janse van Horssen, geboren te Herwijnen, ev Grietje Jasperse (53 jr); 20/3 Prina Mulder wv Marinus van de Gruiter (81 jr); 28/3 Jacobus Cornelisse, geboren te Vrouwenpolder wv Pieternella Koster (90 jr); 31/3 Janna Meulmeester wv Marinus de Nooijer (63 jr); 10/4 Maatje de Nooijer wv Ary Schuit (63 jr); 13/5 Adriana Smit wv Pieter Leenhouts (81 jr); 31/5 Cornelis van de Gruiter ev Jozina Marijs (27 jr); 14/6 Jacomina Dingemanse ev Joos de Nooijer (54 jr); 16/6 Maria Smit wv Blaas de Nooijer (84 jr); 26/7 Tannetje Jobse (84 jr); 16/9 Dingenis van Belzen ev Maria de Ridder (79 jr); 18/9 de visleurder Jan van Belzen ev Neeltje Mulder (73 jr); 21/9 de zoon van de bovenmeester Jan Pieter Cornelis van Maelsaeke (24 jr); 25/9 enkele weken na haar man, Maria de Ridder wv Dingenis van Belzen (80 jr); 30/9 Neeltje de Nooijer wv Jacob Schroevers (81 jr); 7/11 de vroegere schaapherder Gideon Roose (79 jr); 22/11 Louisa Hendrika Jacobusse wv Willem Cornelis Roose (73 jr); 22/11 Leuntje Goedegebure ev Gerardus de Nood (66 jr); 12/12 Laurina Boone ev Bastiaan Mulder (84 jr); 29/12 Janna Joosse (83 jr).

* * *

De woningnood is zeer groot. Uit de in 1947 gehouden volkstelling blijkt dat bij een inwonertal van 2891 het aantal huishoudingen 751 is, terwijl het aantal woningen slechts 569 bedraagt. Ter vergelijking: in 1960 was bij een inwonertal van 2824 het aantal huishoudingen 786, terwijl het aantal woningen dan 778 is. Niet alleen is er een tekort aan zeker 100 woningen, maar ook is de kwaliteit van de bestaande woningen over het algemeen slecht. 

Het oude, karakteristieke Arnemuiden zoals dat er was tot de sanering is nu nog volop te zien: smalle straten met aaneengeregen de lage, eenvoudige visserswoningen. Hier en daar nog de hekjes op de ‘stoepen’, de kleine winkeltjes, maar ook de enorme levendigheid op straat en de gemoedelijke en gezellige sfeer die Arnemuiden zo kenmerkte. Een groot verschil met vroeger is er evenwel: de bittere armoe van vóór de oorlogsjaren is verdwenen en er is sprake van een bepaalde welvaart.

Vorig jaar werden 25 zogenaamde arbeiderswoningen gebouwd. Dit jaar begint de bouw van 18 woningwetwoningen: 5 aan de Nieuwlandseweg en 13 aan de Spoorstraat. In september wordt de bouw van nog eens 9 woningen aanbesteed. Dit leidt tot irritatie in de gemeenteraad dat niet alle vier Arnemuidse aannemers (I. Boone & Zn, J.K. Crucq, J. de Hamer, W. Oreel) gelijke kansen krijgen. Sommige raadsleden vinden het onrechtvaardig dat alleen Crucq en De Hamer mogen inschrijven. De burgemeester motiveert dit echter door te zeggen ‘dat de verdere uitvoering van de herstelling van de oorlogsschade is opgedragen aan hen die van begin af bereid gevonden waren om de noodherstellingen uit te voeren. Het was toch ons aller doel om de scholen zo spoedig mogelijk op gang te brengen en de gemeentedienst in het stadhuis te helpen?’. Voor de eerlijke verdeling van de woningen stelt de gemeenteraad een commissie van advies ingevolge artikel 8 van de Woonruimtewet in. Hierin nemen zitting: Fr. Buys, M. de Graag, Jac. Scheele, A. Schuit en B.J. la Soe. De gemeenteraad besluit vanwege de grote woningnood het zogenaamde ‘Bouwplan III’ verder uit te laten werken. Alles is dan gereed voor het geval er weer een bouwvolume afkomt.

* * *

Dit jaar vindt de restauratie van het stadhuis en de raadszaal plaats. De gemeenteraad is over het resultaat zeer te spreken en vindt het erg geslaagd. Na overleg met de rijksarchivaris dr. W. Unger te Middelburg besluit de gemeenteraad ook tot restauratie van de kostbare schilderijen in het gemeentehuis. Niet alleen door hun ouderdom maar ook door de langdurige opberging tijdens de oorlogsjaren hebben ze nogal geleden. De kosten bedragen bijna ƒ 3.000, maar de gemeente krijgt hierin een behoorlijke subsidie.

De 13 woningen aan de Spoorstraat in aanbouw.
De 13 woningen aan de Spoorstraat in aanbouw.

De gemeentebouwmeester E.W. Neugebauer uit Middelburg neemt in 1948 ontslag. Vele jaren (al vanaf 1918) vervulde hij de taak van eerste adviseur van het gemeentebestuur op het gebied van openbare werken. Bij alle nieuwbouwactiviteiten vanaf het eind van de Eerste Wereldoorlog was hij betrokken. Deze taak neemt vanaf 1949 de Centrale Dienst voor Bouw- en woningtoezicht Walcheren op zich. De gemeenteraad besluit in december - zij het aarzelend, maar Gedeputeerde Staten leggen het bijna verplichtend op - toe te treden tot deze gemeenschappelijke regeling.
De gemeenteraad benoemt tot onderwijzeres aan de openbare lagere school juffrouw C.P. van der Weele uit Vlissingen.
Opnieuw mag Joos Marteijn de vishal aan het Stationsplein pachten voor f 700.
Op verzoek van raadslid Van der Graaff zal voortaan de torenklok geluid worden bij begrafenissen.
Vanuit de gemeenteraad komen ernstige klachten over het lawaai op straat 's zaterdagsavonds, vooral na de sluitingstijd van de café's.

Ook het petroleumkarretje is in deze tijd een bekende verschijning. Maatje Bliek staat hier voor de woning Markt 3 van schoenmaker Blaas Marijs (later van A. van de Gruiter). Men gebruikte nog volop petroleum voor het koken en bakken op petroleumstellen.
Ook het petroleumkarretje is in deze tijd een bekende verschijning. Maatje Bliek staat hier voor de woning Markt 3 van schoenmaker Blaas Marijs (later van A. van de Gruiter). Men gebruikte nog volop petroleum voor het koken en bakken op petroleumstellen.

* * *

Wat ook grote aandacht heeft is de riolering. Van bijna alle huizen loopt de afvoer naar de zogenaamde ‘spoorsloot’, de sloot langs de spoorbaan en de polderwatergang langs de Singel. Sommige raadsleden (Kodde en Scheele) zijn zelfs de mening toegedaan dat deze toestand, na het behoorlijk schoonmaken van de spoorsloot, best kan blijven zoals deze thans is! Raadslid Blaas Marijs benadert het praktisch: wanneer de riolering er nu niet komt, zal er ook van de verbetering van de slechte toestand van de bestrating niets terecht komen. Na de riolering kunnen de straten pas in orde gebracht worden. Niettemin neemt de gemeenteraad het voor Arnemuiden belangrijke besluit om gefaseerd (1e fase: 185 percelen en 2e fase: 154 percelen en in het uitbreidingsplan: 39 percelen) riolering aan te leggen. Het uitbreidingsplan tussen de Spoorstraat/Appelstraat en de Roomsestraat (Schoolstraat) zal bouwrijp worden gemaakt met de aanleg van riolering vanaf de Nieuwlandseweg (bij de toegang tot de begraafplaats), het maken van een duiker onder de spoorweg en het bouwen van een slijkbezinking in de zogenaamde vesteweide aan de Singel. De kosten hiervan zijn ongeveer ƒ 100.000. Tegelijk besluit de gemeenteraad tot invoering van straatbelasting wat betreft de gebouwde eigendommen met ingang van 1948. Het gemeentebestuur gaat een geldlening aan voor de woningbouw en het aanbrengen van elektrische straatverlichting en de uitbreiding van de straatlantaarns. Nog steeds doet een hulpbrug over het Arnekanaal dienst. De vervanging door een nieuwe Arnebrug zal pas volgend jaar plaatsvinden.

Ook de verbetering van de bestrating heeft dit jaar volop de aandacht van de gemeenteraad. Meester Van der Graaff vraagt om voor de nieuwe bestrating in de Roomse straat (deze heette vroeger de Papestraat en later de Schoolstraat) de keien zoveel mogelijk door klinkers te vervangen. En slager Bernard la Soe verzoekt de voor het verkeer veelal lastige stoepen in de nauwere straten op te ruimen of deze onder één beloop te brengen.

Aandacht in de gemeenteraad voor de lastige stoepen in de nauwe straten. Toch was het een bont tafereel. de fraai betegelde stoepen, de hekjes en de beschilderde horren voor de ramen.
Aandacht in de gemeenteraad voor de lastige stoepen in de nauwe straten. Toch was het een bont tafereel. de fraai betegelde stoepen, de hekjes en de beschilderde horren voor de ramen.

 

De eeuwenoude smederij van Jacob Beije op de hoek Langstraat/Nieuwlandse weg. V.l.n.r. Piet van Leest, Cor de Keyzer en Jacob Beije met z'n vrouw.
De eeuwenoude smederij van Jacob Beije op de hoek Langstraat/Nieuwlandseweg.
V.l.n.r. Piet van Leest, Cor de Keyzer en Jacob Beije met z'n vrouw.

* * *

Na de oorlogsjaren is Veere de thuishaven voor de Arnemuidse vloot. De vissersvloot bestaat nu uit 16 schuiten voor de garnalenvangst. Vlissingen telt 15 schepen. De garnalenvisserij is dit jaar van weinig betekenis. Er worden zeer weinig garnalen gevangen. Het jonge vissersvolk voelt niet veel meer voor deze visserij. Door de slechte garnalenvangsten voor de Zeeuwse kust oefenen de meeste garnalenvissers dit jaar de haringvangst uit. Een groot aantal doet dit vanuit Scheveningen onder de kust van Hoek van Holland tot Noordwijk.
In 1948 vangt de in Veere liggende vloot 310.000 kilo garnalen (dit was in 1947 429.000 kilo) en 600.000 kilo haring. De in Vlissingen liggende vloot vangt 216.000 kilo garnalen (dit was in 1947 326.000 kilo) en 1.930.900 kilo haring (in 1947 werd te Vlissingen 2.188.000 kilo haring aangevoerd).

De Arnemuidse vissersvloot in de haven van Veere zorgt voor een schilderachtig schouwspel.
De Arnemuidse vissersvloot in de haven van Veere zorgt voor een schilderachtig schouwspel.

 

Volop bedrijvigheid op de werf  van Meerman. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).
Volop bedrijvigheid op de werf van Meerman. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).

* * *

In de Hervormde gemeente duurt de vacature van predikant maar voort. De naweeën als gevolg van de afzetting van de vorige predikant drs. J.C. Hooijkaas zijn nog merkbaar. Kerkenraad en gemeente beleven zorgvolle tijden. Beroepen kunnen nog steeds niet worden uitgebracht; er is nog geen definitieve uitspraak in het door ds. Hooykaas ingestelde beroep.

De consulent ds. De Vries ziet zich tot spijt van de kerkenraad genoodzaakt vanwege drukke werkzaamheden het consulentschap te beëindigen; dit gaat over naar ds. Pijnacker Hordijk te Nieuw- en Sint Joosland.

In de kerkenraad hebben thans zitting de ouderlingen Jacob van Belzen, Klaas van de Gruiter en (scriba) Blaas Ventevogel en de diakenen Frans Poortvliet, Blaas de Ridder Jzn en Blaas de Ridder J.Pzn. De ontstane vacatures door verhuizing van ouderling Cornelis Joosse en overlijden van diaken Jan van Belzen op 73-jarige leeftijd kunnen in de loop van het jaar worden vervuld door Cornelis van de Ketterij Lzn en Simon Goverse.

De 76-jarige boekhouder van de diaconie Dingenis Kousemaker doet rekening en verantwoording van de diaconale uitgaven en inkomsten over 1947. Hij wijst de kerkenraad er op dat het gezien z'n hoge leeftijd wel niet lang meer zal zijn dat hij dit werk nog zal kunnen doen.

Rechts Maatje Oreel-van Belzen voor het grote oude huis ‘De Zevenkoten’ aan de Langstraat. Zij woonde links voor; rechts voor Jozina Joosse-van de Gruiter en links achter Clasina van de Gruiter-Schroevers.
Rechts Maatje Oreel-van Belzen voor het grote oude huis ‘De Zevenkoten’ aan de Langstraat.
Zij woonde links voor; rechts voor Jozina Joosse-van de Gruiter en links achter Clasina van de Gruiter-Schroevers.

In de Gereformeerde kerk dient als predikant de 45-jarige ds. P.M. Veldhuyzen. Zeker ook wel vanwege de troebelen in de Hervormde kerk gedurende de laatste jaren, maar wellicht meer nog vanwege z’n prediking (hij gold als een ‘zware’ dominee), bezoekt een aantal Hervormden de kerkdiensten bij ds. Veldhuyzen.

De Gereformeerde Gemeente vergadert tot nu toe als afdeling (‘station’) van de gemeente Middelburg in het verenigingsgebouw. Op 18 september vindt de instituering als zelfstandige gemeente plaats in een kerkdienst, waarin de consulent ds. W. de Wit uit Middelburg voorgaat naar aanleiding van de tekstwoorden Mattheüs 28 vers 20. In deze dienst worden bevestigd tot ouderlingen D. van Belzen en J.L. Joosse en tot diakenen M. de Jager en M. de Ridder. De weekdiensten, waarin predikanten uit de omgeving voorgaan, worden zeer goed bezocht. Iedere veertien dagen op zaterdagavond gaat ds. De Wit de gemeente voor. Z'n bijbellezingen over de boeken Jona en Ruth zijn nu nog bij de ouderen bekend.

De kerkenraad van de Gereformeerde kerk. Zittend v.l.n.r. L. van Belzen, N.J. Elenbaas, Joos Tramper, ds. Veldhuijzen, Jac. Baaijens, K.J. Steketee en K. Sanderse. Staand v.l.n.r. Jan Tramper, D. Janse, Jac. de Ridder, J. Kwekkeboom en L. Baaijens.
De kerkenraad van de Gereformeerde kerk.
Zittend v.l.n.r. L. van Belzen, N.J. Elenbaas, Joos Tramper, ds. Veldhuijzen, Jac. Baaijens, K.J. Steketee en K. Sanderse. Staand v.l.n.r. Jan Tramper, D. Janse, Jac. de Ridder, J. Kwekkeboom en L. Baaijens.

1949

Groot zijn de zorgen in ons land over de situatie met Indonesië. In Batavia overlijdt op 25 mei plotseling onze bevelhebber generaal Spoor. De Nederlandse troepen raken steeds meer verwikkeld in een uitzichtloze guerrillaoorlog met de Indonesiërs. Het internationale getij begint zich tegen Nederland te keren. Dit leidt er toe dat op 27 december de Republiek der Verenigde Staten van Indonesië onafhankelijk wordt. De Nederlandse regering draagt de soevereiniteit aan de jonge Republiek over.

Ook de woningnood in ons land is groot. Het kabinet-Drees kondigt in het kader van een herstelprogramma de bouw van 30.000 woningen aan.

Tijdens de eerste vergadering van de gemeenteraad in het nieuwe jaar wijdt burgemeester J. Langebeeke aandacht aan de zorgelijke situatie in Indonesië. Ook in Arnemuiden zijn slachtoffers te betreuren door de oorlog daar (o.a. de te Jogjakarta omgekomen 21-jarige Adriaan Schroevers).

De financiële toestand van de gemeente is eveneens zorgwekkend. De grootst mogelijke zuinigheid is nodig. En ook de woningnood is ernstiger dan ooit. De bouw houdt geen enkele tred met de grote woningbehoefte. Hij memoreert ook dat hel aantal ziektegevallen thans groot is.

Burgemeester J. Langebeeke en de ambtenaar ter secretarie J. de Klerk in de raadszaal.
Burgemeester J. Langebeeke en de ambtenaar ter secretarie J. de Klerk in de raadszaal.

In februari brengt de nieuwe Commissaris van de Koningin, Jhr. mr. A.F.C. de Casembroot, een werkbezoek aan Arnemuiden. Sinds 1 februari 1948 is de oud-burgemeester van Westkapelle eerste burger van Zeeland. Bij de besprekingen met de gemeenteraad laat deze markante Commissaris ‘een zeer gunstige indruk achter en toont een open oor en oog voor de moeilijkheden in de gemeente’.

Dit jaar zijn er voor het eerst na de oorlog gemeenteraadsverkiezingen. Het aantal raadsleden gaat terug van 11 naar 7. Voor de nieuwe raadsperiode nemen zitting J.L. Joosse (SGP), J. Polderdijk (CHU), M. de Ridder (SGP), Jac. Scheele (CHU), A. Schuit (Gemeentebelang), B.J. la Soe (ARP) en Joz. Siereveld (Gemeentebelang).
Afscheid nemen de raadsleden Joh. van Belzen, J.J.C. van der Graaff, A. Kodde, B. Marijs en M. Siereveld. Meester Van der Graaff dankt namens de scheidende leden de voorzitter voor zijn hartelijke wijze van samenwerking.
Uit zijn midden kiest de gemeenteraad opnieuw tot wethouders J. Polderdijk en Joz. Siereveld. De gemeenteraad geeft een bijdrage in het geschenk voor het tijdens de oorlog verwoeste, maar nu weer geheel gerestaureerde Middelburgse Stadhuis en voor de gerestaureerde Statenzaal in de Abdij.

Enkele leden van de gemeenteraad aandachtig luisterend in de raadszaal. V.l.n.r de raadsleden G. Siereveld, Joz. Siereveld, M. de Ridder en J.L. Joosse.

Enkele leden van de gemeenteraad aandachtig luisterend in de raadszaal.
V.l.n.r de raadsleden G. Siereveld, Joz. Siereveld, M. de Ridder en J.L. Joosse.

* * *

In oktober komt er een dankbetuiging van het Franse Ministerie van Oorlog, waarin erkentelijkheid wordt uitgesproken voor de aanwezigheid van burgemeester Langebeeke tijdens de plechtigheden bij het vervoer van de alhier gesneuvelde en begraven Franse militairen. In deze dankbetuiging worden ook allen betrokken die de graven van de gevallenen hebben verzorgd.

Van de overledenen in 1949 geven we het volgende (niet volledige) overzicht:

6/1 de in Indonesië, tussen Jogjakarta en vliegveld Magoeva omgekomen Adriaan Schroevers (21 jr); 1/2 Maria Dieleman ev Lein Puype, daarvoor weduwe van Jacobus Scheele (78 jr); 9/2 Maatje Adamse wv Izaak Boone (66 jr); 13/3 Lieven van de Gruiter ev Clasina Schroevers (68 jr); 14/3 Pieter Janse ev Jannetje Meliefste (74 jr); 27/3 Jannetje Meulmeester wv Lieven de Nooijer (93 jr); 6/4 de opzichter van de voedselvoorziening Jacobus Allaart ev Pieternella de Jonge (53 jr); 6/4 z'n zoon Adriaan Allaart (23 jr); 5/5 Cornelis Steendijk, geboren te Stavenisse wv Eva van de Vate (84 jr); 25/5 Cornelis den Hollander, geboren te Oostkapelle, wv Maria Marinisse (79 jr); 5/6 Jacob de Ridder wv Jannetje de Nooijer (63 jr); 18/6 Cornelia Molhoek wv Jacobus Meulmeester (79 jr); 28/7 de vissersman Jacob de Nooijer ev Dorothea de Nooijer (66 jr); 3/10 Bastiaan Mulder wv Laurina Boone (82 jr); 24/10 Jacomina de Troye ev Jan Tramper (85 jr); 25/10 Catharina de Buck wv Joos Francke (82 jr); 2/11 Izaak Haartsen 34 jr).

* * *

De woningnood is ook in 1949 zeer zorgwekkend. In 1948 kwamen maar 5 woningen gereed (Nieuwlandseweg 5, 7, 9, 11 en 13; dit is het rijtje huizen rechts van de oude openbare school en het transformatorhuisje). Begonnen werd met de bouw van 9 woningen aan de Appelstraat. Deze huurwoningen, de huizenblokken met de huisnummers 22 t/m 30 en 50 t/m 56, komen in de loop van 1949 gereed.
Wel ligt er een uitbreidingsplan klaar voor de bouw van 33 woningen aan de verlengde Roomsestraat (nu Schoolstraat). Er gaat een aanvraag naar het Rijk om financiële steun voor de bouw van deze woningwetwoningen. Met de Bank van Nederlandse Gemeenten kan een rekening-courant overeenkomst worden gesloten van ƒ 60.000 voor de financiering van de bouw van deze woningen.
Maar tot nu toe betekent dit nauwelijks een oplossing voor de grote woningnood en de problematiek van de samenwoningen van gezinnen. Wel worden aan de zuidzijde van de Molenweg enkele percelen grond in erfpacht uitgegeven voor de bouw van woningen.

* * *

De gemeenteraad trekt in de begroting voor 1950 een fors bedrag (ƒ 45.000) uit voor de herstrating. Het is de bedoeling dat zo spoedig mogelijk de bestrating plaats vindt van de Westdijkstraat, de Langstraat en zo mogelijk de Roomsestraat. Het herstel van de straten is hard nodig. Ook voor het rioleringswerk wordt ƒ 32.000 beschikbaar gesteld. Ook de bestratings- en rioleringswerken in de Appelstraat en de verlengde Roomsestraat vergen ƒ 60.000 en de bouw van de zuiveringinstallatie aan de Spoorstraat/Appelstraat ƒ 50.000.

Wat ook grote zorgen baart is de verregaande baldadigheid van de jeugd, vooral op zaterdagavonden. In de gemeenteraad dringen verscheidene fracties sterk aan om hier strenger tegen op te treden en ook tegen de dronkenschap. Raadslid La Soe stelt voor ‘de belhamels eens bij burgemeester en wethouders uit te nodigen en hen op het ongehoorde van hun optreden te wijzen’. Burgemeester Langebeeke wijst er echter op dat in het bezoek aan gelegenheden in Middelburg heel wat meer kwaad schuilt dan in de Arnemuidse café's. Het verontrust hem zeer ‘hoe de rijpere jeugd ‘s zaterdagsavonds uit Middelburg terugkeert. Zeer veel jongelui zijn op het gebied van zedeloosheid op een peil gekomen als nog nimmer gekend is, terwijl de ouders hiervan op de hoogte zijn’.

* * *

Met de zwarte beerkar van Jakes de Nooijer door de ‘Koeiestraat ‘ (de Langstraat).
Met de zwarte beerkar van Jakes de Nooijer door de ‘Koeiestraat  (de Langstraat).

Jakes de Nooyer mag als laagste inschrijver voor drie jaar het huis- en straatvuil en de fecaliën ophalen.
Het duurt zeer lang voordat de nieuwe Arnebrug kan worden aangebracht. Pas in september kan de aanbesteding plaatsvinden. Aan de openbare lagere school vertrekt de onderwijzeres juffrouw C.P. van der Weele al snel. Juffrouw H.J. Oosterwijk uit Vlissingen volgt haar per 1 januari 1950 op. De gemeenteraad besluit toe te treden tot de gemeenschappelijke regeling voor de schooltandverzorging. De schooltandarts is vanaf nu een bekende verschijning op de scholen. Ook sluit de raad zich aan bij de gemeenschappelijke regeling voor de gezinszorg.
Plannen worden gemaakt voor de aanleg van een sportveld op de weide waarop thans gespeeld wordt. De Heide maatschappij mag hiervoor een kostenbegroting maken.
Ook besluit de gemeenteraad tot de bouw aan de Zuidwal van een woning voor de wijkverpleegster en een garage bij het magazijn van het Groene Kruis. De garage kan dan voorlopig dienst doen als onderkomen voor de brandweer. De Vereniging Het Groene Kruis krijgt van de gemeente een geldlening voor de bouw van de woning met garage. Ook de beplanting van de Singel krijgt dit jaar aandacht.

Enkele winkels gaan dit jaar over in andere handen.
A. Adriaanse neemt de bakkerij en bakkerswinkel in de hoek van de Markt, voorheen toebehorend aan z'n schoonvader Joz. Joosse, over. Kort na de bevrijding is bakker Joz. Joosse overleden. Al sinds 1870 was hier onafgebroken de bakkerswinkel van de familie Joosse. In de winkel van Jan Boone en Jans Boone-de Hamer naast het Stadhuis (Langstraat 33) vestigt zich als winkelier/drogist J. Pouwer. De bakkerij en bakkerswinkel van M. de Graag (Nieuwstraat 46) gaat over naar bakker P.A. Minnaard en de vroegere winkel van bakker H. Versluis (Langstraat 55) wordt groente- en fruitwinkel van A. Coppoolse.

In de bakkerswinkel van A. Adriaanse op de Markt. Achter de toonbank M. Adriaanse-Joosse en ervoor de weduwe Tan Ventevogel.
In de bakkerswinkel van A. Adriaanse op de Markt.
Achter de toonbank M. Adriaanse-Joosse en ervoor de weduwe Tan Ventevogel.

* * *

De ambachtslieden en winkeliers zijn in de jaren na de oorlog rijk vertegenwoordigd. Op de Markt: in de hoek Markt 14 de bakkerswinkel van A. Adriaanse; op de hoek Markt/Marktstraat de kruideniers- en groentewinkel van A. de Graaf; drie huizen naar links de kapperszaak van A.C. Zeijger en daar weer twee huizen naast het postkantoor van A.H. de Kam. Verder is daar op de hoek Markt/Langstraat de smederij van de gebroeders Buijs. In het huisje Markt 3 heeft Blaas Marijs z’n schoenenmakerij en in het pand Markt 15-17 heeft aannemer J.K. Crucq sr z’n timmermanswinkel.
Gaan we vanaf de Markt de Noordstraat in dan zien we aan onze rechterhand op nr. 24 de winkel voor zuivel- en kruidenierswaren van David van de Broeke en daarnaast op nr. 26 de drankenwinkel van Van Eenennaam en daar weer naast op nr. 30 de timmermanswinkel van aannemer W. Oreel. Aan de linkerzijde van de Noordstraat is op nr. 25 de taxigarage van C. de Jager en op nr. 37 de garage van de vrachtrijder bode J. Meertse.
In de Langstraat komen we tegen op nr. 50 de verf- en behangwinkel van C. Dellebeke; op nr. 58 het manufacturenwinkeltje van de gezusters Buijs en op nr. 64 (op de hoek Langstraal/Westdijkstraat) de bakkerswinkel van bakker K.J. Steketee. Aan de overzijde is daar op nr. 1-3 (op de hoek van de Langstraat en de Nieuwlandseweg) allereerst de smederij van Jacob Beije; op nr. 33 (naast het gemeentehuis) de kruideniers/drogisterijzaak van Joos Pouwer; op nr. 55 de groente- en fruitwinkel van Arjaan Coppoolse; op nr. 65 de winkel voor rookartikelen en vis van Bas Marteijn; op nr. 81 de timmermanswinkel van aannemer C. Boone; op  nr. 83 de kruidenierswinkel van de familie Knolle-Kousemaker en op nr. 85 de slagerij van Piet Kousemaker. In de Westdijkstraat aan de westzijde zien we op nr. 5 de kruideniers/drankwinkel van J.J. Crucq; op nr. 19 de bakkerswinkel van bakker M. de Jager; op nr. 43 de slagerij van slager Bernard la Soe en op nr. 47 de bakkerswinkel van Louw van Eenennaam. Aan de oostzijde van de Westdijkstraat zijn op nr. 50 (de hoek Nieuwstraat/Westdijkstraat) de kruidenierswinkel van de familie Janse-Siereveld; op nr. 26 de meubelzaak van de gebroeders J.L. en C. Joosse en op nr. 24 de electriciëns- en fietsenwinkel van Ko Marteijn.
In de Nieuwstraat is er maar één winkel: op nr. 46 de bakkerswinkel van bakker P.A. Minnaard.

* * *

De garnalenvisserij is tot en met augustus, vooral onder de Zeeuwse kust, zeer matig. Vanaf het najaar wordt het wat beter. In maart gaan de vissers volop op de haringvangst. In mei gaan vele Arnemuidse garnalenvissers vanuit Scheveningen vissen voor de noordelijke kust. De aanvoer van garnalen bij de vismijnen te Veere (232.000 kilo) en Vlissingen (152.000 kilo) is dit jaar dan ook gering. Wel vangen de vissers aardig wat bijvangst: te Veere en Vlissingen wordt 82.800 kilo schol en 83.500 kilo tong aangevoerd. Maar de grote haringvangsten maken, evenals in 1947 (2.188.000 kilo) en 1948 (2.531.000 kilo), dit jaar veel goed: te Veere wordt 197.500 kilo haring aangevoerd en bij de Vlissingse vismijn 1.391.700 kilo.
De vissersvloot vermindert dit jaar met twee schepen. Het gemeentebestuur maakt zich hierover bezorgd.

De aanvoer van garnalen in Veere is dit jaar gering. Op de foto Klaas van Belzen Dan.zn. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).
De aanvoer van garnalen in Veere is dit jaar gering. Op de foto Klaas van Belzen Dan.zn.
(Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).

In 1949 treedt de gemeente toe tot de Stichting Zeeuwse Visserij Belangen (Zevibel). Zevibel zal later als belangenbehartiger een vertrouwd begrip worden voor de vissers.

Op het terrein achter de molen in het Tuindorp mag de oesterkweker Lein Mieras uit Yerseke een perceel pachten voor de vestiging van een pelloods. Vele vrouwen en meisjes vinden hierin hun werk.

Op het terrein achter de molen in het Tuindorp.....
Op het terrein achter de molen in het Tuindorp.....

 

... komt een pelloods waar vele vrouwen en meisjes werk vinden.
... komt een pelloods waar vele vrouwen en meisjes werk vinden.

* * *

Wat een bonte bedrijvigheid in de vissershaven van Veere, voor de Schotse Huizen en links de vismijn. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael).
Wat een bonte bedrijvigheid in de vissershaven van Veere, voor de Schotse Huizen en links de vismijn.
(Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael).
* * *

Voor de Hervormde gemeente komt het dit jaar tot een oplossing van de nog steeds slepende kwestie rondom de vorige predikant. Per 1 juli 1949 is drs. J.C. Hooijkaas emeritaat verleend. De beroepingswerkzaamheden kunnen vanaf dan een aanvang nemen. Toch komt het in 1949 nog niet tot het uitbrengen van een beroep. Eerst moet afdoende aangetoond worden dat alle financiële verplichtingen ten opzichte van ds. Hooykaas zijn voldaan. De toestemming van het Classicaal Bestuur voor het beroepen van een predikant zal pas in juli 1950 afkomen. Ook is er aanvankelijk geen overeenstemming tussen kerkenraad en kerkvoogdij over de hoogte van het traktement.
Ook zijn er dit jaar verscheidene zorgvolle verwikkelingen. Zo ontstaat er o.a. een controverse tussen enkele kerkenraadsleden en de consulent ds. Pijnacker Hordijk. Ook gaan nogal wat gezinnen over naar de plaatselijke gereformeerde gemeente.

In oktober gaat het consulentschap over naar ds. H.J.J. Keijzer te Sint Laurens.

Bij de kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente ontstaan plannen om te komen tot een eigen kerkgebouw. Tijdens een ledenvergadering brengt de consulent, ds. W. de Wit uit Middelburg, dit ter sprake. Hij raadt de leden aan ‘maar eens om te zien naar een eigen kerkgebouwtje, want iedere cent die aan dit gebouw (het oude verenigingsgebouw) besteed wordt is weggegooid geld’. Op initiatief van één van de leden (J. Griep) neemt de ledenvergadering spontaan een principebesluit tot de stichting van een eigen kerkgebouw.
In december verzoekt de kerkenraad het gemeentebestuur om grond aan de Spoorstraat in erfpacht uit te geven voor de bouw van een kerkgebouw.

De ARM 44 komt terug van de vangst. (Uit collectie Jhr. W.L. den beer Poortugael, Veere).
De ARM 44 komt terug van de vangst.
(Uit collectie Jhr. W.L. den beer Poortugael, Veere).

1951

Grote zorgen tekenen als het ware het gezicht van burgemeester Joos Langebeeke als hij in de eerste raadsvergadering dit jaar op de 29e januari zijn nieuwjaarsrede uitspreekt. Somber klinkt het uit zijn mond:

Het afgelopen jaar heeft voor onze gemeente niet de zo zeer gewenste vooruitgang gebracht. De zo zeer knellende achterstand, met name in de woningbouw, de riolering en de bestrating, is niets of slechts zeer weinig ingelopen. Ondanks de bouw van 17 woningen in 1950 zijn we weer achterop geraakt in de woningnood. Met de 4 leeg gekregen woningen hadden we er daardoor slechts 21 voor bewoning beschikbaar. In 1950 werden 30 huwelijken voltrokken. Ook de riolering, hoe bescheiden in 1950 op gang gebracht, is weer vastgelopen op het halsstarrige vasthouden van de Polder Walcheren aan een zuiveringinstallatie. Dit staat ook de verbetering van de straten in de weg. We hopen voor de zomer in enkele straten riolering te kunnen leggen en deze daarna te bestraten.

Wel memoreert de burgemeester dat in het afgelopen jaar bijna elke tak van handel en bedrijf een behoorlijk tot goed bestaan opleverde. Ook meldt hij de goedkeuring in 1950 van het bouwplan ten oosten van de Spoorstraat.

Met het oog op de ernstige ziekte van burgemeester Langebeeke in de loop van het jaar benoemt de gemeenteraad de 1e ambtenaar ter secretarie F.M. Geluk tot onbezoldigd ambtenaar van de burgerlijke stand. De ambtenaar ter secretarie mej. J. Boone neemt per 1 oktober ontslag wegens haar huwelijk; ze wordt opgevolgd door J.A. Lemaire.
Op de 30e april wordt de gemeentesecretaris J.J. Huyssen door Hare Majesteit de Koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Deze ridderorde is een kroon op zijn langdurige ambtelijke loopbaan te Arnemuiden.

Zover kon worden nagegaan zijn de volgende inwoners in 1951 overleden:

23/4 Maria Wondergem (84 jr.); 7/5 Marinus Marijs (62 jr.); 10/5 Jannetje Meliefste wv Pieter Janse (74 jr.); 18/5 Magdalena Huyssoon wv Laurens van Eenennaam (81 jr.); 15/7 Hendrik Marijs (69 jr.); 28/7 Lieven Meulmeester wv Janna de Ridder (84 jr.); 21/9 Klaas Meulmeester (15 jr.); 8/10 burgemeester Joos Langebeeke ev Johanna Puype (59 jr.); 24/10 Jannetje de Nooijer ev Jan Marijs (76 jr.); 31/10 Johanna Theune wv Bastiaan Mulder (79 jr.); 24/11 een maand na z'n vrouw, Jan Marijs wv Jannetje de Nooijer (75 jr.); 21/12 Jacomijntje de Ridder ev Joos Grootjans (52 jr.).

Bedrijvigheid in de haven van Veere. De vangst wordt op een kar naar de vis-mijn gebracht.
Bedrijvigheid in de haven van Veere. De vangst wordt op een kar naar de vismijn gebracht.

* * *

De sanering in verband met de krotopruiming is hard nodig. Links de vroegere calicotweverij en rechts het oude kerkgebouw van de Gereformeerde kerk en nog verderop het oude kleuterschoolgebouw.
De sanering in verband met de krotopruiming is hard nodig. Links de vroegere calicotweverij en rechts het oude kerkgebouw van de Gereformeerde kerk en nog verderop het oude kleuterschoolgebouw.

Tijdens de eerste zitting van de gemeenteraad in het nieuwe jaar komt de directeur van de Centrale Dienst voor Bouw- en Woningtoezicht Walcheren, de heer De Smit, ter vergadering. Voor de eerste keer wijdt de gemeenteraad een bespreking aan de sanering van de bebouwde kom in verband met de krotopruiming. Dit leidt tot het beginselbesluit tot vaststelling van het zogenoemde ‘saneringsplan’.

Uitvoerig beraden de gemeentebestuurders Langebeeke, Polderdijk, Siereveld, Joosse, De Ridder, La Soe, Scheele en Schuit zich, samen met secretaris Huyssen, ook over de toekomstige ontwikkeling van Arnemuiden. Over enkele punten zijn ze het goed met elkaar eens. Vanwege de grote woningschaarste kunnen er nu nog geen krotwoningen worden gemist. Uitbreiding van de gemeente in zuidelijke richting, naar de overkant van het kanaal, is niet gewenst, ook al omdat de Planologische Dienst dit niet toestaat. Voor uitbreiding naar het noorden, dus over de spoorlijn, voelt de gemeenteraad ook nog niets. Vandaar blijft er weinig anders over dan het advies van de Planologische Dienst te volgen en uit te breiden naar het oosten, de Clasinapolder in. Aan het einde van de discussie neemt de gemeenteraad het belangrijke besluit om een principeplan te laten ontwerpen voor de uitbreiding van de gemeente in oostelijke richting. Dit besluit zal aan het oordeel van het provinciaal bestuur worden onderworpen.

In december komt goedkeuring af voor de bouw van vijf arbeiderswoningen aan de Nieuwlandseweg. De gemeenteraad gaat ook een kasgeldlening aan voor de bouw van het blok van 13 woningen aan de Roomsestraat (de latere Schoolstraat).

Er worden nog enkele andere belangrijke besluiten genomen.
De kerkenraad van de Gereformeerde Gemeente krijgt 550 ca gemeentegrond ‘aan de oostzijde van de Spoorstraat (zo heette de Burgemeester Langebeekestraat eerst) tegenover de verlengde Roomsestraat’ in erfpacht voor een periode van 50 jaar. De bedoeling is daarop een kerkgebouw te stichten.
Ook vindt de aanbesteding van de riolerings- en bestratingswerken plaats. De laagste inschrijver is de firma Bos en Van Doornink te Vlissingen voor f 85.990.

De oude vissers op de Zuidwal. Ze gaan een kijkje nemen bij de aan het Hoofd afgemeerde vissersschepen. V.l.n.r Klaas Marijs, Job Schroevers, Johannes Marijs, Klaas van de Ketterij en Adriaan Theune. Allen dragen witgeschuurde klompen. De meeste oude vissers dragen een visserspet, maar sommigen droegen een zwarte hoed.
De oude vissers op de Zuidwal. Ze gaan een kijkje nemen bij de aan het Hoofd afgemeerde vissersschepen. V.l.n.r Klaas Marijs, Job Schroevers, Johannes Marijs, Klaas van de Ketterij en Adriaan Theune. Allen dragen witgeschuurde klompen. De meeste oude vissers dragen een visserspet, maar sommigen droegen een zwarte hoed.

* * *

De onderwijzer S.F. Alberts neemt ontslag aan de openbare lagere school wegens benoeming als hoofd der school te Nieuw- en Sint Joosland. De heer H.J. Huiskes volgt hem op.

Raadslid La Soe wijst met nadruk op de ergerlijke toestand op de oude begraafplaats. Door het lange gras en onkruid liggen de graven er zeer verwilderd bij. Dit is de aanleiding om de gehele oude begraafplaats te laten maaien en de graven door omspitten ‘blank te maken’, waardoor ze beter schoongemaakt zal kunnen worden.

Ook het opknappen van de gevel van het gemeentehuis krijgt dit jaar de aandacht. Volgens de burgemeester heeft de Dienst voor Wederopbouw bezwaar tegen het aanbrengen van nieuwe leeuwen op het bordes. Dit zou men een ‘weeldeartikel’ noemen. Hij wil de medewerking van Monumentenzorg inroepen. De voorzitter zegt ‘dat de leeuwtjes er reeds sinds 1770 hebben gestaan en hij wil er gerust om vechten om ze er weer terug te krijgen’.

De oude begraafplaats in de Clasinapolder Inderdaad maakt deze, zo te zien, een verwaarloosde indruk. Vooraan het familiegraf van de familie Joosse.
De oude begraafplaats in de Clasinapolder Inderdaad maakt deze, zo te zien, een verwaarloosde indruk.
Vooraan het familiegraf van de familie Joosse.

In oktober besluit de meerderheid van de gemeenteraad een weiland aan de Van Cittersweg van 1.77.40 ha te pachten voor de functie van voetbalveld voor de plaatselijke voetbalvereniging. De pacht van het veertje over het Arnekanaal wordt in november gegund aan J.C. van Beek.

* * *

Omstreeks deze tijd is de mosselconservenfabriek in het Tuindorp volop in bedrijf. De mosselschelpen bij de pellerij van Mieras veroorzaken echter een enorme stank. Op aandrang vanuit de gemeenteraad geeft burgemeester Langebeeke opdracht tot het verwijderen van de hopen schelpen.
Maar ook de ‘puffabriek’ ten noorden van Arnemuiden aan de binnenweg naar Veere zorgt voor veel stankoverlast. De garnalenpellen en het visafval, de zogenaamde ‘puf’, worden hier gedroogd en verwerkt tot veevoer.

Maar toch, wat zou Arnemuiden vroeger geweest zijn zonder vislucht. Onlosmakelijk hoorde dat er bij: vissersschuiten aan de kaai en op de werf, zilte zeelucht bij de vishallen, vrouwen met emmers garnalen, visleurders en leursters met hun manden vis, visnetten die hangen te drogen, stapels bruine viskisten, gebakken vislucht bij de woningen, waslijnen vol gedroogde scharren, de mosselfabriek in het Tuindorp, de reuk van de puffabriek....

In de puffabriek worden de lege garnalenpellen en het visafval gedroogd tot veevoer.
In de puffabriek worden de lege garnalenpellen en het visafval gedroogd tot veevoer.

Het hoorde er net zo bij als de oude vissers, na hun veelbewogen leven dag en nacht zwalkend op zee, al kuierend op hun witgeschuurde klompen, de visserspet op, al pruimend en verhalend van vroeger. Sommigen hadden in die vijftiger jaren een deftige zwarte hoed op, wat hun een eerwaardig aanzien gaf.

P. Stroo zorgt voor het vervoer van de balen vismeel.
P. Stroo zorgt voor het vervoer van de balen vismeel.

* * *

Helaas krijgt burgemeester Joos Langebeeke niet meer de gelegenheid zich in te zetten voor zijn pogingen om Arnemuiden verder uit het dal te halen. Tijdens de raadsvergadering van de 6e augustus is hij door ziekte verhinderd. De Commissaris der Koningin heeft hem ziekteverlof verleend tot 31 augustus.
Hij verkeert voor rust bij z'n broer te Utrecht. Loco-burgemeester Polderdijk hoopt dat hij van zijn verlof te Utrecht weer geheel hersteld zal mogen weerkeren. In de raadsvergadering van de 1e oktober verneemt de gemeenteraad echter dat zijn toestand nog niets vooruitgaat. Op de 8e oktober overlijdt burgemeester J. Langebeeke op 59-jarige leeftijd. Tijdens de raadsvergadering van 12 oktober spreekt loco-burgemeester, wethouder J. Polderdijk, een herdenkingswoord. In 1944, na de bevrijding, werd de overledene geroepen tot het ambt van waarnemend burgemeester. Bij Koninklijk Besluit van 26 juli 1945 werd hij officieel benoemd, waarna z'n installatie op 17 augustus 1945 plaatsvond. Hij kenschetst de overleden burgemeester als een harde werker. Onder zijn leiding werden 39 woningen gebouwd. De aanleg van electriciteit en waterleiding kwamen tot stand. Veel heeft hij gedaan aan het terugbrengen van de tijdens de oorlog door de Duitsers gevorderde vissersschuiten. Hij is naar Uitrecht vertrokken voor rust en herstel. Het heeft niet zo mogen zijn.
Vervolgens spreekt secretaris J.J. Huijssen o.a. de volgende woorden tot nagedachtenis van burgemeester Langebeeke: ‘Hij was collegiaal, welgemeend en hartelijk in de omgang en dwong door z'n optreden bijzondere waardering en respect af’. Totdat er een nieuwe burgemeester zal zijn benoemd treedt wethouder J. Polderdijk op als waarnemend burgemeester. Tot tijdelijk wethouder benoemt de gemeenteraad het raadslid J.L. Joosse.

* * *

Voor de Arnemuidse vissers is het toch nog een goed jaar. Hier liggen enkele schepen afgemeerd aan het Hoofd. Het tweede huisje van links is de woning van havenmeester H. Boone. Rechts de scheepswerf. (Uit collectie Jhr. W.L den Beer Poortugael, Veere).

Voor de Arnemuidse vissers is het toch nog een goed jaar. Hier liggen enkele schepen afgemeerd aan het Hoofd. Het tweede huisje van links is de woning van havenmeester H. Boone. Rechts de scheepswerf. (Uit collectie Jhr. W.L den Beer Poortugael, Veere).

Voor de visserij is het over het algemeen toch nog een gunstig jaar. De eerste helft van 1951 zijn de garnalenvangsten zeer matig. Maar vanaf september tot aan het einde van het jaar lopen de vangsten behoorlijk op en is de garnalenvisserij goed lonend. De Arnemuidse vissers brengen te Veere 350.000 kilo garnalen aan de wal. Dit levert een prijs op van in totaal ƒ 389.000. Te Vlissingen is de aanvoer van garnalen matig (149.000 kilo), maar is die van schol en tong goed.

* * *

De Hervormde gemeente brengt dit jaar, tevergeefs, beroepen uit op ds. G.H. van Kooten te Brandwijk, ds. W.J. Kolkert te Vlaardingen en ds. R.W. Steur te Ouddorp.
Op een vergadering op de 2e november besluiten de lidmaten met grote meerderheid dat voortaan de stemgerechtigde leden de ambtsdragers zullen verkiezen. Tot nu toe vond de verkiezing door de kerkenraad zelf plaats.
In de kerkenraad ontstaan dit jaar vacatures door het aftreden vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd van ouderling K. van de Gruiter en van diaken F. Poortvliet. Gekozen worden tot ouderling Blaas Marijs Czn en tot diaken Klaas van de Ketterij. Marijs bedankt echter voor z’n benoeming. Gedurende zeer vele jaren zal K. van de Ketterij de Hervormde gemeente dienen als ambtsdrager.
Dit jaar wordt ds. F. Don de nieuwe consulent. De kerkenraad besluit twee oude gebruiken te beëindigen. Tot nu toe kwam de kerkenraad pas onder de voorzang de kerk binnen; voortaan zal de kerkdienst pas beginnen als de predikant de kansel heeft betreden. Ook zullen voortaan alle kerkgangers onder het naspel na de slotzang van hun zitplaatsen opstaan om ‘zodoende eerbied in het bedehuis te betrachten’; tot nu toe vond dit zeer ongeregeld plaats.

De jongelingsvereniging Maranatha vraagt de kerkenraad toestemming om gelden in te zamelen voor een nieuw vissersschip voor de familie Marijs. Het vergaan van hun kotter vorig jaar betekende voor deze familie een ware ramp en hierdoor zagen ze hun broodwinning verloren gaan. De kerkenraad wil de actie van harte ondersteunen.

Op de 1e september wordt de eerste steen gelegd van het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Burgemeester Langebeekestraat door de consulent ds. D.L. Aangeenbrug uit Terneuzen. De predikant bepaalt de talrijke belangstellenden, die tussen de funderingen en bouwmaterialen staan, bij de tekstwoorden 1 Koningen 6 : 11-13.

Terug in de haven van Veere van een etmaal vissen. Wat een prachtig gezicht vanaf het muurtje bij de kanonnen de schepen met op het dek de manden vol garnalen en vis te zien binnenkomen. Wat een bedrijvigheid op de kade en in de vismijn.
Terug in de haven van Veere van een etmaal vissen. Wat een prachtig gezicht vanaf het muurtje bij de kanonnen de schepen met op het dek de manden vol garnalen en vis te zien binnenkomen. Wat een bedrijvigheid op de kade en in de vismijn.

1950

In zijn Nieuwjaarsrede blikt burgemeester J. Langebeeke terug op het afgelopen jaar: ‘Het zakelijk leven was in 1949 goed in Arnemuiden. Allen verdienden goed hun brood. Wel tekent zich de dure levensstandaard af’. De woningbouw beweegt zich in een groeiende richting: in 1948 werden 9 en in 1949 14 woningen gebouwd, terwijl voor 1950 een contingent van 15 woningen is toegezegd. Maar alles gaat in zo'n traag tempo, omdat de woningnood zo ontstellend groot is.
De aanleg van de zo zeer noodzakelijke riolering zal in het voorjaar in een bescheiden omvang worden aanbesteed. Ook verwacht hij dat de door het oorlogsgeweld vernielde Arnebrug in de aanstaande zomer kan worden hersteld. Dit zou voor de vissers van groot belang zijn.
Vooral de woningnood is wel het grootste zorgenkind van het gemeentebestuur, terwijl de riolering en de bestrating ook nog grote verbeteringen vereisen, eer we ze goed kunnen noemen. Dit alles zal veel geld kosten en onze gemeente op een vrij zware schuldenlast brengen. Toch eindigt burgemeester Langebeeke niet in mineur: ‘Hoewel zeer langzaam komt er toch meer tekening in zicht hoe de toestand zal worden’.

Volop bedrijvigheid met vis leuren. Grietje de Nooijer-van de Gruiter verkoopt een schaaltje garnalen bij een boerin op Walcheren.
Volop bedrijvigheid met vis leuren.
Grietje de Nooijer-van de Gruiter verkoopt een schaaltje garnalen bij een boerin op Walcheren.

Uit het overlijdensboek vermelden we, voor zover bekend, de volgende in 1950 overledenen:

13/1 Adriana Siereveld wv Lieven van Belzen (76 jr); 23/1 Hendrika Marijs ev Jacob de Ridder (74 jr); 4/2 Johannis de Nooyer ev Prina Marijs (59 jr); 13/3 Adriaan de Nooijer (45 jr); 10/4 Maria Roelse wv Francois Crucq, wonend Molenweg 44, (76 jr); 15/4 Johanna Mesu wv Izaak Cornelisse (75 jr); 25/4 Maatje de Bree wv Jacobus Kasteleijn (82 jr); 25/4 Elisabeth Molhoek wv Abraham Dingemanse (86 jr); 3/6 Cornelia Meeuwse wv Pieter Vinke (54 jr); 21/6 Jozina Blaasse (68 jr); 23/6 Cornelis Klaasse wv Pieternella van Eenennaam (87 jr); 21/7 de vroegere wagenmaker, wonend Langstraat 16, Dingenis Kousemaker ev Tannetje Crucq (78 jr); 29/7 Jannetje Marijs ev Johannis de Nooijer (71 jr); 1/8 Cornelia Johanna de Hamer ev Bernardus Jacobus la Soe (53 jr); 2/8 Willem van Belzen ev Jannetje van Belzen (48 jr); 15/12 de winkelier Marinus van Belzen ev Janna Meulmeester (63 jr); 16/12 de vissersman Casper Caljauw ev Theuntje van Belzen (68 jr); 25/12 Jannetje van Belzen ev Cornelis Grootjans (29 jr).

* * *

In juni vraagt gemeenteontvanger Abraham Buijs Jzn. ontslag per 1 augustus 1950 in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Bijna 29 jaar is Buijs in functie geweest als gemeenteontvanger. Het gemeentebestuur probeert hem te bewegen nog enige tijd aan te blijven. Maar de beslissing van Buijs om er nu uit te gaan staat vast. De gemeenteraad besluit dan ook hem op de meest eervolle wijze ontslag te verlenen onder dankzegging voor de door hem in deze functie aan Arnemuiden bewezen diensten. Ook betekent dit z'n ontslag als ambtenaar van de burgerlijke stand. In die functie volgt burgemeester Langebeeke hem op.
Tijdens de raadsvergadering van 31 juli, de dag van z’n 65e verjaardag, neemt de gemeenteraad in bijzijn van het secretariepersoneel en de oud-gemeenteopzichter Neugebauer afscheid van Buijs. De burgemeester spreekt hem in hartelijke woorden toe: ‘Het zal niet makkelijk vallen de arbeid die u zo lief was en zo na aan het hart lag neer te leggen. U wenste nimmer de waardering die velen U hadden willen tonen, omdat ze, Uw bescheidenheid kennende, hiervoor geen vrijmoedigheid meenden te hebben. Ook onze gemeente in haar geheel zal steeds in dankbare herinnering denken aan al hetgeen U in Uw ambtsperiode hebt gepresteerd en U steeds als een goed ambtenaar voor ogen houden en als voorbeeld stellen. Het zij U vergund onder 's Hoogsten Zegen nog tal van jaren van Uw welverdiende rust te mogen genieten’. Hij overhandigt Buys een envelop met een geldelijke blijk van erkentelijkheid van het gemeentebestuur. Vervolgens spreekt gemeentesecretaris Huijssen hem toe: ‘Als collega-ambtenaar hebt ge steeds een bereidwilligheid aan de dag gelegd die door niemand te overtreffen is... U deed dat op een wijze die boven alle lof verheven is... Ook hebt U steeds van Uw plaatselijke bekendheid als geboren Arnemuidenaar buitengewoon veel gemak gehad’.

Secretaris Huijssen tot de scheidende Abr. Buijs: ‘ U deed dat op een wijze die boven alle lof verheven is....’.
Secretaris Huijssen tot de scheidende Abr. Buijs: ‘ U deed dat op een wijze die boven alle lof verheven is....’.

Daarna dankt de scheidende gemeenteontvanger voor de vriendelijke woorden. Hij ‘memoreert vervolgens talrijke voorvallen tijdens zijn ambtsperiode ondervonden, waarna men nog enige tijd in gezellig samenzijn met de scheidende functionaris doorbracht’.

Abraham (Bram) Buijs werd in 1885 geboren als zoon van de vroegere gemeenteontvanger Jan Buijs en Adriana Nieuwenhuyse. Hij werd in 1920 benoemd tot bode/schrijver en in l922 tot gemeenteontvanger. Buijs genoot grote bekendheid als liefhebber van de historie van Arnemuiden. Hij publiceerde een aantal artikelen over Arnemuiden Samen met F.P. Polderdijk uit Nieuwland schreef hij het boek ‘Geschiedenis van de Oranjepolder’ Hij is in 1962 op 74-jarige leeftijd overleden. In het blad ‘Arneklanken’ van de Historische Vereniging Arnemuiden is in 1996-1998 een aantal artikelen van en over hem opgenomen.

In deze raadsvergadering benoemt de gemeenteraad een nieuwe gemeenteontvanger. Het is de 33-jarige P. Wisse, kassier van de Coöperatieve Boerenleenbank te Arnemuiden en Nieuwland. Ook deze markante persoon zal tal van jaren Arnemuiden dienen als gemeenteontvanger.
Tegelijk wordt de 3e ambtenaar ter secretarie, Jan de Klerk, bevorderd tot 2e ambtenaar.

In oktober vertrekt een aantal oudheidkundige voorwerpen uit de Arnemuidse historie voor enkele weken naar een culturele tentoonstelling in Gent: 2 koperen kandelaars met wapens van Amemuiden, de rederijkersborden, 3 zilveren en 1 koperen kolfje, 3 zilveren schildjes van de rederijkerskamer, de zilveren beker en de zilveren ambtsketen van de gemeentebode.

* * *

Ook in de puffabriek is elke dag veel werk. De garnalenpellen worden hier gedroogd en tot vismeel verwerkt. Links eigenaar Piet Pelle en rechts Piet Stroo.
Ook in de puffabriek is elke dag veel werk. De garnalenpellen worden hier gedroogd en tot vismeel verwerkt.
Links eigenaar Piet Pelle en rechts Piet Stroo.
De herstelde Arnebrug met de woningen van brugwachter Oele en de familie Boogaard.

Ook 1950 staat volop in het teken van verwoede pogingen om de zo broodnodige woningbouw te realiseren.
Van de landbouwer A.C. Polderdijk, wonend aan de Oude Dijk te Nieuw- en Sint Joosland, koopt de gemeente 37.40 are grond aan ten oosten van de Spoorstraat tegenaan het Schuttershof voor bouwterrein. In dat terrein ligt een drinkput voor het vee, waaruit de landbouwer Dijke tot voor kort water betrok voor z'n beesten. Vooral het dempen van deze waterput kost heel wat. Op dit perceel hoopt men binnen afzienbare tijd de gemeente in oostelijke richting uit te breiden.

De dit jaar gebouwde woningen aan het begin van de Molenweg.
De dit jaar gebouwde woningen aan het begin van de Molenweg.

Aan de zuidzijde van de Molenweg worden dit jaar opnieuw enkele percelen grond in erfpacht uitgegeven voor woningbouw: aan de fietsenmaker/elektriciën Jac. Marteijn Jzn, aan C. van Dalen en aan z'n buurman A.W. de Klerk, klompenmaker te Nieuw- en Sint Joosland. De Klerk gaat in de werkplaats naast zijn woning klompen maken voor de Arnemuidse bevolking. Hij vormt vanaf nu een bekende verschijning en zorgt voor ambachtelijke bedrijvigheid in het eerste huis vanaf de molen. Meestal ligt er een grote hoop hout en houtafval naast z'n werkplaats.

De klompenmakerij van De Klerk. Achter de stapels boomstronken is de mosselfabriek te zien.
De klompenmakerij van De Klerk. Achter de stapels boomstronken is de mosselfabriek te zien.

Aan de zuidzijde van de Molenweg, tussen de molen en het veerhuis, ligt omstreeks deze tijd maar één woning, in de volksmond ‘de keêten’ genoemd, bewoond door A. Wisse. Het betreft hier het restant van de vroegere zoutketen van Arnemuiden aan de Keetweg. Dit groen geteerde karakteristieke bouwsel lag op een stuk dijk of een verhoging.

Klompenmaker De Klerk is druk bezig met een grote sierklomp.
Klompenmaker De Klerk is druk bezig met een grote sierklomp.

De Vereniging Het Groene Kruis laat dit jaar een woning voor de wijkverpleegster bij het uitleenmagazijn aan de Zuidwal bouwen. Naast de woning komt een garage, die ‘t Groene Kruis aan de gemeente verhuurt voor brandweergarage.

Voor de bouw van 13 woningwetwoningen aan de zogenaamde ‘verlengde Roomsestraat’ (de Schoolstraat) vraagt het gemeentebestuur geldelijke steun uit ‘s Rijks kas. Kort daarop kan aannemer Izaak Boone beginnen met de bouw van deze woningen. De aan de overzijde van de verlengde Roomsestraat gebouwde 12 woningwetwoningen komen dit jaar voor bewoning gereed. In december komt een toezegging van het ministerie van volkshuisvesting dat Arnemuiden 15 woningen mag bouwen, mits deze vóór de 31e december kunnen worden aanbesteed. Hoewel nog een poging wordt ondernomen, blijkt dit praktisch onhaalbaar te zijn. Overigens vinden er onderhandelingen plaats met de Christelijke Woningbouwvereniging Walcheren over de overdracht van de woningwetwoningen in de verlengde Roomsestraat en aan de Spoorstraat.

De gebouwde blokken woningen aan de Verlengde Roomsestraat (de Schoolstraat). De bestrating moet nog worden aangelegd.
De gebouwde blokken woningen aan de Verlengde Roomsestraat (de Schoolstraat).
De bestrating moet nog worden aangelegd.

Aannemer J.K. Crucq sr. gaat zelf ook bouwen op de hoek van de Markt/Langstraat op de plaats van de oude en vervallen gebouwen van de (hoef)smederij van de gebroeders Buijs. Bijna twee eeuwen was hier een smederij gevestigd. Het smidsbedrijf is dit jaar opgeheven. De broers Jan, Wannus en Piet en hun zuster Pie trekken zich terug in hun huis Markt 6 naast de kerk.

De oude smederij van de gebroeders Buijs op de hoek Markt/Langstraat. Deze wordt dit jaar gesloopt. Op deze plaats gaat J.K. Crucq sr. bouwen. De familie Buijs gaat in het huis links van de smederij wonen (naast het brandweerhuisje).
De oude smederij van de gebroeders Buijs op de hoek Markt/Langstraat. Deze wordt dit jaar gesloopt.
Op deze plaats gaat J.K. Crucq sr. bouwen.
De familie Buijs gaat in het huis links van de smederij wonen (naast het brandweerhuisje).

* * *

De aanleg van het sportveld aan de Van Cittersweg krijgt verder gestalte. De Heidemij. komt met een kostenberekening voor een sportterrein voor de voetbalvereniging. De aanleg, drainage en beplanting komt ongeveer op ƒ 10.000, terwijl de bouw van een kleed- en rustlokaal en de afsluiting van het terrein ongeveer ƒ 5.000 zal kosten.

De Markt met de smederij met ervoor de travaille in de dertiger jaren. In gedachten verzonken gaat de oude Adriaan Oreel over de Markt.
De Markt met de smederij met ervoor de travaille in de dertiger jaren.
In gedachten verzonken gaat de oude Adriaan Oreel over de Markt.

Zorgen geeft de mestvaalt aan de oostzijde van het Schuttershof. Vanuit de gemeenteraad wordt gewezen ‘op de onhoudbare toestand daar, omdat de daar gestorte faecaliën dikwijls niet terstond kunnen worden afgedekt wegens onvoldoende aanvoer van vuilnis’.

Ook de toestand van de oude begraafplaats in de Clasinapolder baart zorgen. Raadslid Schuit vraagt of er geen pachter meer is voor het gras op de begraafplaats. Dit is al sinds lang niet meer gemaaid, waardoor een onmogelijke toestand wordt veroorzaakt. Burgemeester Langebeeke deelt hem mee dat ‘de pachter kennelijk geen vee meer heeft’. Hij heeft er over gedacht ‘om de graven blank te maken, opdat het onkruid en gras beter geweerd kan worden. Bij hem bestaat nog altijd de vrees dat dit bij sommige ingezetenen of familieleden bezwaar zal ondervinden, hoewel de graven in feite ongeschonden blijven’.

De herstelde Arnebrug met de woningen van brugwachter Oele en de familie Boogaard.

Nadat de gemeenteraad van wethouder Polderdijk verneemt dat dit in Kleverskerke ook is gebeurd en daar weinig aanstoot aan is genomen, besluit men dit ook hier toe te passen. Er zal een proef worden genomen.

In juni wordt de nieuwe Arnebrug officieel in gebruik genomen. Raadslid Marien de Ridder heeft ‘er zich aan gestoten dat de opening met muziek heeft plaatsgevonden, omdat de verwoesting van de oude Arnebrug immers nog een gevolg is van oorlogshandelingen’. De burgemeester moet hem er op wijzen dat ‘bij het passeren van de brug het Wilhelmus is gespeeld, waarbij alle ernst is betracht’. Overigens worden ernstige klachten vanuit de gemeenteraad geuit over de slechte staat van de weg naar de Arnebrug. Hierin komt dit jaar nog verbetering. Er zijn ook klachten in de gemeenteraad ‘dat er ‘s zondags gezelschappen al zingende door de gemeente trekken’.

* * *

De gemeente treedt toe tot de gemeenschappelijke regeling voor Maatschappelijk Werk op Walcheren. Een ander, voor de gezondheidszorg belangrijk besluit is de toetreding van de gemeente tot de gemeenschappelijke regeling voor de Schoolartsendienst op Walcheren en de Bevelanden. Voortaan is de schoolarts een regelmatige en vertrouwde verschijning op de lagere scholen.
De firma Van Horssen mag vanaf dit jaar het voormalig brandspuithuisje op de Markt huren voor de opslag van materiaal voor hun rijwielhandel.
De brandweer neemt intrek in de garage naast de nieuwe woning van de wijkverpleegster aan de Zuidwal. Wat nog heel lang in gebruik blijft is het ophangen van de brandweerslangen in de toren. Periodiek worden de slangen uit het luik in het voorportaal van de kerk gehaald, op de Markt uitgerold en gecontroleerd.
Op voorstel van de raadsleden J.L. Joosse en M. de Ridder wordt de traditionele naam ‘Markt’ weer officieel ingevoerd. In het laatste oorlogsjaar werd dit gewijzigd. De aan de Markt gelegen huizen werden toen genummerd alsof ze gelegen waren aan de Langstraat en Noordstraat. Zo wordt b.v. de pastorie aan de Markt vanaf nu Markt 12 inplaats van Noordstraat A 23.
Aan de openbare lagere school neemt de onderwijzeres juffrouw P.C. de Graaf ontslag vanwege haar voorgenomen huwelijk. Juffrouw J.A. van Liere uit Middelburg volgt haar op.

Het personeel van de werf bezig met de reparatie van een hoogaars. 2e van links C. Meerman en rechts J. Oreel.
Het personeel van de werf bezig met de reparatie van een hoogaars. 2e van links C. Meerman en rechts J. Oreel.

J.H.W. Knolle krijgt aan het Schorretje 90 ca grond in erfpacht voor de uitbreiding van z’n reparatiewerkplaats voor scheepsmotoren. Opmerkelijk is de klacht vanuit de gemeenteraad over de hoge haag rond de dokterstuin op de hoek Molenweg/Singel. Deze haag vormt een gevaarlijke belemmering voor het uitzicht. Wat dat betreft is er in 47 jaar tijd weinig verbeterd: de haag vormt nog steeds een gevaarlijke belemmering voor het verkeer.

Grote bedrijvigheid op de scheepswerf van Meerman. De ARM 35 wordt opgekalefaterd. Verderop de werkplaats van Knolle voor de reparatie van de scheepsmotoren. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael. Veere).
Grote bedrijvigheid op de scheepswerf van Meerman. De ARM 35 wordt opgekalefaterd. Verderop de werkplaats van Knolle voor de reparatie van de scheepsmotoren.
(Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael).
De ARM 2 tuft de haven van Veere binnen. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).
De ARM 2 tuft de haven van Veere binnen. (
Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael).

* * *

Voor de visserij is 1950 een matig jaar. De garnalenvangsten lopen uiteen: redelijk tot in september en matig tot slecht in het najaar. Bij de vismijn te Veere worden 280.000 kilo garnalen aangevoerd en te Vlissingen 173.665 kilo. De bijvangst van schol en tong is schraal. In vergelijking met vorige jaren wordt er bij de Vlissingse vismijn weinig (slechts 161.500 kilo) haring aangevoerd.

Op de 31e juli vergaat de ARM 20 van C. Marijs en z'n zoons door een aanvaring in het Steendiep, circa 10 mijl ten noordwesten van Westkapelle. Omdat de vergane kotter niet verzekerd was, wordt er een landelijke actie gevoerd uitgaande van het bestuur van de SGP-kiesvereniging en de mannen- en jongelingsvereniging van de Hervormde gemeente om geld bijeen te krijgen voor de gedupeerde vissersfamilie. Deze actie brengt zoveel geld op dat hiermee een schip uit België gekocht kan worden met een 60 PK motor.

* * *

De Hervormde gemeente brengt dit jaar, zij het tevergeefs, beroepen uit op ds. N. Kleermaker te Genemuiden, ds. A.J. Wijnmaalen te Oldebroek, ds. J. Wieman te Hoogblokland en kandidaat S. Gerssen te Putten.
Op de 21e juli overlijdt op 78-jarige leeftijd de oude, getrouwe ontvanger van de diaconie Dingenis Kousemaker, gewoond hebbend Langstraat 16. Vanaf 1936 genoot hij als boekhouder het onbeperkte vertrouwen van kerkenraad en diaconie. De kerkenraad benoemt tot nieuwe boekhouder van de diaconie z'n schoonzoon Jac. Scheele, gehuwd met Pieternella Kousemaker en wonend aan de Singel 15. De overweging van de kerkenraad hierbij is vermeldenswaard: ‘Daar de functie van boekhouder van de diaconie ruim honderd jaar in de familie Kousemaker werd gevoerd, wordt besloten om zo mogelijk in dezelfde familie te blijven en wordt Jac. Scheele, schoonzoon, als boekhouder benoemd’. Van 1850-1896 bekleedde Dingenis Kousemaker deze functie, van 1896-1936 z'n zoon Pieter Jacobus Kousemaker, van 1936-1950 diens broer Dingenis Kousemaker en van 1950-1983 diens schoonzoon Jacobus Scheele. Dit mag wel een opmerkelijk feit genoemd worden in de historie van de Hervormde kerk van Arnemuiden.

De Arnemuidse vissersvloot in de haven van Veere. Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere.
De Arnemuidse vissersvloot in de haven van Veere.
(Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael).

1952

In juni moet er gestemd worden voor de Tweede Kamer. De Partij van de Arbeid komt als grootste partij uit de verkiezingen. Op 1 september treedt het derde kabinet-Drees aan. Enkele jonge ministers, die in later jaren een belangrijke rol zullen spelen op het politieke toneel, treden aan: mr. J.M.A.H. Luns (buitenlandse zaken), mr. J.M.L.Th. Cals (onderwijs), prof. dr. J. Zijlstra (economische zaken), H. Algra (verkeer en waterstaat) en mr. E.H. Toxopeus (binnenlandse zaken).

Niet alleen de werkgelegenheid maar vooral ook de woningnood staan centraal bij de nieuwe regering. In een toespraak voor de radio zegt Koningin Juliana: ‘De verschrikkelijke plagen van de oorlog liggen achter ons, op één na: de woningnood. Hij heeft de eigenschappen van een vreselijke slepende ziekte. Wat ons allen ten slotte voor ogen staat is een eigen woning voor ieder gezin’.

Burgemeester J. van den Bos treedt dit jaar aan. V.l.n.r mevrouw Van den Bos, de nieuwe burgemeester en secretaris Huyssen.
Burgemeester J. van den Bos treedt dit jaar aan. V.l.n.r mevrouw Van den Bos, de nieuwe burgemeester en secretaris Huyssen.

In zijn nieuwjaarsrede tijdens de eerste raadsvergadering in het nieuwe jaar herdenkt waarnemend burgemeester J. Polderdijk ‘het droevig verscheiden’ van burgemeester J. Langebeeke. Ook staat hij stil bij het overlijden van de oud-Commissaris van de Koningin Jhr. Quarles van Ufford, die ‘zoveel heeft gedaan in het belang van de provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten’. Verder geeft hij een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen in 1951: de uitbreiding van de waterleiding naar Kleverskerke en de Singel, het principebesluit tot vaststelling van het saneringsplan, het uitbreidingsplan aan de oostzijde van de gemeente, de uitvoering van riolering- en bestratingwerken, het in erfpacht geven van grond voor de bouw van een kerk voor de Gereformeerde Gemeente welke thans bijna voltooid is. Hoewel de vooruitzichten voor de woningbouw nog somber zijn, konden de 13 woningen aan de Roomsestraat in gebruik worden genomen. Dit jaar zal begonnen worden met de verbetering van de Nieuwlandseweg.
Ook brengt hij in herinnering de benoeming van gemeentesecretaris J.J. Huijssen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ‘hetgeen een kroon is op het werk dat hij gedurende tal van jaren heeft verricht’.

Gemeentesecretaris J.J. Huyssen neemt afscheid. Gedurende 33 jaar (1919-1952) was hij Arnemuiden's gewaardeerde secretaris. Burgemeester Van den Bos overhandigt hem een fototoestel.
Gemeentesecretaris J.J. Huyssen neemt afscheid. Gedurende 33 jaar (1919-1952) was hij Arnemuiden's gewaardeerde secretaris. Burgemeester Van den Bos overhandigt hem een fototoestel.

* * *

Op de 22e maart treedt de nieuwbenoemde burgemeester J. van den Bos, geboren in 1915,  in functie.
Bij z’n installatie voeren achtereenvolgens het woord: waarnemend burgemeester J. Polderdijk, de nieuwe burgemeester, wethouder Joz. Siereveld, raadslid B.J. la Soe, gemeentesecretaris J.J. Huijssen en de nieuwe secretaris F.M. Geluk. Daarna houden niet minder dan 29 vertegenwoordigers van kerken, brandweer, visserij, buurgemeenten en maatschappelijke groeperingen en instellingen toespraken.
In zijn toespraak wijst wethouder Polderdijk de nieuwe burgemeester op de grote woningnood, maar ook vraagt hij aandacht voor Kleverskerke. Hij dankt de wethouders en raadsleden, die ‘mij zeven maanden steeds hun steun hebben betuigd’.

Burgemeester Van den Bos merkt o.a. het volgende op:

De tijdsomstandigheden, waaronder ik mijn taak als burgemeester in uw midden aanvang, zijn verre van gunstig te noemen. Nog steeds zijn de sporen van oorlog en vijandelijkheden, bezetting, zowel in geestelijk als materieel opzicht, duidelijk zichtbaar. Ook de gemeenten lijden hier onder. Om een probleem te noemen: het woningvraagstuk dat ook zo zeer in hevige mate heerst. Ik hoop met volle inzet van mijn persoon deze kwaal te bestrijden.
Een in onmiddellijk verband met dit probleem staande aangelegenheid is de gezondheidstoestand. De zo zeer gevreesde volksziekte, de t.b.c., heeft ook op deze plaats zeer zwaar gedrukt. Het voor de volksgezondheid van grote betekenis zijnde rioleringsvraagstuk is gelukkig voor 75% tot een oplossing gekomen. Daarvoor zijn wij dankbaar. Plannen voor de bouw van een zuiveringsinstallatie zijn in bewerking. Onze vissersvloot is, in vergelijking met de vooroorlogse sterkte, aanzienlijk in aantal teruggelopen. Gebrek aan voldoende bedrijfskapitaal belemmert een terugkeer tot de oude sterkte.

Terugblikkend op de dag van z’n installatie merkt burgemeester Van den Bos later op: ‘Aan ons viel de eer te beurt om het ambt van burgemeester in deze gemeente te gaan bekleden. De dag der installatie is voor ons onvergetelijk geworden. Wij zijn zeer onder de indruk gekomen van de hartelijke wijze, waarop U, heren raadsleden, het gemeentepersoneel, besturen van een groot aantal plaatselijke en regionale verenigingen en de bevolking, ons hebt verwelkomd’. Uit de van de installatie bewaard gebleven filmopnames is te zien op welk een grootse wijze de bevolking het sympathieke burgemeestersechtpaar verwelkomd. Op vaderlijke wijze treedt meester J.J.C. van der Graaff de jonge burgemeester tegemoet. In de enkele jaren van zijn ambtsbediening te Arnemuiden zal burgemeester Van den Bos een gewaardeerde plaats innemen. Als gevolg van de woningnood is voor hem geen geschikte woning beschikbaar. Het burgemeestersgezin neemt voorlopig intrek in de pastorie van de Hervormde gemeente aan de Markt. Pas eind van het jaar komt de goedkeuring af voor de bouw van de ambtswoning voor de burgemeester aan de Molenweg en die voor de secretaris aan de Nieuwlandseweg.

Enkele dagen hierna, op de 25e maart, neemt de gemeenteraad afscheid van gemeentesecretaris J.J. Huyssen in verband met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf 1919, dus 33 jaar, was hij secretaris van Arnemuiden. Vorig jaar ontving secretaris Huijssen als kroon op zijn werk een benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De gemeenteraad betreurt het ‘dat zo een beminnelijk man en bekwaam secretaris met een groot verantwoordelijkheidsgevoel zal moeten worden gemist’.

De scheidende secretaris Huijssen spreekt een afscheidswoord.
De scheidende secretaris Huijssen spreekt een afscheidswoord.

In een op deze zelfde dag gehouden raadsvergadering benoemt de gemeenteraad tot z'n opvolger de 38-jarige F.M. Geluk, vanaf medio 1948 1e ambtenaar ter secretarie. In de plaats van de heer Geluk komt de heer P. Dekker, thans werkzaam bij de gemeente Kapelle, als 1e ambtenaar ter secretarie. Ook secretaris Geluk kan geen geschikte ambtswoning worden geboden. Hij krijgt toestemming om voorlopig in Wemeldinge te blijven wonen.

De nieuwbenoemde gemeentesecretaris F.M. Geluk. Links wethouder B. la Soe en rechts raadslid C. van Hemert.
De nieuwbenoemde gemeentesecretaris F.M. Geluk. Links wethouder B. la Soe en rechts raadslid C. van Hemert.

In de gemeenteraad hebben thans zitting wethouder J.L. Joosse, wethouder B.J. la Soe, waarnemend burgemeester J. Polderdijk Lzn, M. de Ridder, J. Scheele, A. Schuit en Joz. Siereveld.

Een groot aantal inwoners, waaronder vele ouden van dagen en bekenden binnen de Arnemuidse gemeenschap, overlijdt in 1952:

25/1 Cornelis Meerman ev Johanna de Ridder (80 jr); 1/2 Tannetje de Nooijer wv Johannis Schroevers (76 jr); 5/2 Izaak Labruyère ev Elisabeth Vader (73 jr); 14/2 Helena Slabbekoorn ev Laurens de Hamer (22 jr); 16/2 Willemina van Eenennaam ev Marcus Jacob Lagendijk (66 jr); 24/2 Marinus Wondergem ev Dorothea Schets (68 jr); 25/2 tien dagen na z'n vrouw, Marcus Jacobus Lagendijk wv Willemina van Eenennaam (75 jr); 28/2 Klaas Meerman wv Tannetje van Belzen (87 jr); 22/3 Cornelia de Nooijer ev Jan Meulmeester (60 jr); 23/3 Jan Krijger wv Adriana de Nooijer (70 jr); 27/3 de vroeger zeer bekende ouderling uit de Hervormde kerk en raadslid Aart van de Gruiter wv Maatje Siereveld (92 jr); 1/4 Pieter de Nooijer ev Maatje Meulmeester (64 jr); 1/6 Clasina Schroevers wv Adriaan Siereveld (76 jr); 16/6 Crina Marijs wv Cornelis van Belzen (67 jr); 27/6 Grietje Jacobse wv Cornelis Oreel (81 jr); 20/6 Maria de Meulmeester wv Joos van Belzen (87 jr); 3/8 Clasina Marijs ev Job Schroevers (66 jr); 6/8 Cornelia Marijs wv Joos van Belzen (78 jr); 3/9 de kapper Antonius Christiaan Zeijger, geboren te Vlissingen en ev Elisabeth Jongepier (66 jr); 17/9 Bastiaan Marteijn wv Jannetje van Belzen (90 jr); 14/10 Geertje Meerman ev Cornelis Mulder (89 jr); 16/10 Adriaan Labruyère ev Elisabeth Poppe (68 jr); 3/12 bakker Hendrik Versluis, geboren te Wissenkerke ev Aartje Dina Leendertse (61 jr); 14/12 Leyntje Margrietha de Smidt wv Johannis Crucq (80 jr).

* * *

De woningnood is nu zeer ernstig. Het woningtekort vormt het allesoverheersend probleem. De woningbehoefte is ontstellend groot. In de gemeente zijn niet minder dan 62 krotwoningen. In het eerste gedeelte van het jaar belemmert de onmogelijkheid om vaste geldleningen aan te gaan elk initiatief voor woningbouw. De gemeenteraad besluit een ruimer beleid te voeren in het verlenen van premies voor de verbetering van woningen. Tot grote opluchting van het gemeentebestuur is de plaatselijke Coöperatieve Boerenleenbank bereid om ƒ 100.000 te lenen voor de bouw van 10 duplexwoningen. De bouw van deze woningen aan de Burgemeester Langebeekestraat gaat met zeer veel problemen gepaard. De aanbesteding kan pas in de zomer plaatsvinden. Door vertraging van de machtiging tot gunning van het departement kan met de bouw pas laat in het najaar worden begonnen. Daarna verhinderen vorstverlet en de overstroming in februari 1953 de afbouw van deze woningen.

Door de grote problemen op de kapitaalmarkt blijft het gehele toegewezen bouwcontingent ongebruikt liggen. Aan het eind van het jaar vertoont de bouwactiviteit in de gemeente het volgende beeld: in aanbouw zijn de 10 duplexwoningen en 5 normale woningwetwoningen; bouwplannen zijn ingediend door 8 particuliere bouwers evenals voor de ambtswoningen voor de burgemeester aan het einde van de Molenweg en de secretaris aan de Nieuwlandseweg; er worden 5 woningen extra toegewezen, die zullen worden gebouwd ‘aan het straatje naar het lompenpakhuis bij de firma Polak aan de Zuidwal’, dus aan de Walstraat. Aan de overzijde van deze straat ligt nog steeds het tot enkele woningen verbouwde vroegere gebouw van achtereenvolgens de stijfselfabriek, calicotweverij, ziekenzaal en visdrogerij. Deze bescheiden woningen zijn thans van W. Goedhart (‘Goedartje’), M. Marteijn, J. Goedegebure en H. Bliek.
De hoop is er op gevestigd dat eind 1953 deze 41 woningen voltooid zullen zijn.

De gebouwde complexen van 9 en van 12 woningen aan de Roomse straat (de latere Schoolstraat) worden overgedragen aan de plaatselijke woningbouwvereniging. Het complex van 13 woningen aan deze straat gaat over naar de Christelijke Woning Stichting Walcheren.

In de Westdijkstraat worden de zeer bouwvallige panden nrs. 32, 34 en 36 onbewoonbaar verklaard. Het gaat hier om de middelste krotwoningen aan de noord/oostzijde van de Westdijkstraat tussen de meubelzaak van de firma Joosse en de kruidenierswinkel van P. Janse.

Raadslid J.L. Joosse wijst er in de gemeenteraad op dat de naam ‘Roomsestraat’ niet past in onze gemeente. Hij heeft uitgezocht hoe deze naam is ontstaan. Oorspronkelijk heette dit straatje de ‘Papestraat’. Daarna werd de naam gewijzigd in ‘Roomse schoolstraat’ en vervolgens in ‘Roomsestraat’. De gemeenteraad is er van overtuigd dat deze naam niets te maken heeft  met de historie van Arnemuiden en besluit deze te veranderen in ‘Schoolstraat’. Tegelijk besluit de gemeenteraad om voortaan de Appelstraat ‘Spoorstraat’ en de Spoorstraat ‘Burgemeester Langebeekestraat’ te noemen.

* * *

Een grote verbetering in de gemeente is de grondige aanpak van het straatherstel. De toestand van de straten is zelfs zo ernstig, dat er geen bussen meer in Arnemuiden komen. Al enkele keren braken de veren en in het najaar zakt er zelfs een bus van de wegkant af. De Stoomtram Walcheren acht het niet langer verantwoord om de Nieuwlandseweg te berijden. Overwogen wordt om de Nederlandse Spoorwegen te verzoeken enkele treinen extra te laten stoppen. Ook de Singel verkeert in een zeer slechte toestand. Maar dit jaar kunnen enkele verbeterde straten door de aannemers worden opgeleverd. De vernieuwde straten kunnen wedijveren met die in tal van gemeenten. De Zuidwal wordt grondig verbeterd. Helaas komt het er dit jaar niet van de broodnodige verbetering van de Nieuwlandseweg uit te voeren. In december machtigt de gemeenteraad het dagelijks bestuur om het plan tot bestrating van de Nieuwlandseweg uit te voeren. In de gemeenteraad wordt geklaagd over het laten liggen van ijzeren platen in de Burgemeester Langebeekestraat en op de Zuidwal en over de hopen grond in de Schoolstraat.

Ook worden plannen gemaakt om de uit milieuoogpunt beruchte spoorsloot te rioleren en daarna met grond uit de zogenaamde vesteweide te dempen. Er wordt een geldlening aangegaan van ƒ 100.000 voor de aanleg van riolering in de bebouwde kom. In de begroting voor 1953 neemt de gemeenteraad ƒ 10.000 op voor de aanschaf van brandweermateriaal, ƒ 15.000 voor het herbestraten van de Nieuwlandseweg, ƒ 30.000 voor het teren van de kanaalweg naar Middelburg en ƒ 50.000 voor ‘het sluitstuk van de riolering’.

De Arnemuidse vloot vaart uit. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).
De Arnemuidse vloot vaart uit. (Uit collectie Jhr. W.L. den Beer Poortugael, Veere).

De schoolpleinen bij beide lagere scholen zijn tot nu toe gegrind. In 1952 worden er betegelde pleinen van gemaakt, waarvan de jeugd dankbaar gebruik maakt met hun spelen. Maar ook in het gemeentehuis wordt het een en ander gemoderniseerd: een schrijfbureau met stoel voor de nieuwe burgemeester, een nieuwe loper voor de trap naar de raadszaal en een loper van het bordes naar de trap voor officiële plechtigheden en huwelijken.

* * *

Enkele gebeurtenissen van ondergeschikte betekenis zijn toch aardig om te vermelden. Deze dingen leven nog voort in de herinnering van de ouderen. Zo is er het brandspuithuisje op de Markt, tussen de kerk en het huis van de broers Jan, Wannes en Piet Buijs en hun zuster Pie. Dat huisje pacht Izak van Horssen voor de opslag van materiaal voor z'n fietsenzaak. Het zogenaamde ‘vesteweidje’ (tussen de Singel en de spoorbaan) wordt verpacht aan de landbouwers A. Krijger, de weduwe L. Scheele-Wisse uit de Langstraat, de veehandelaar B.J. la Soe en J.L. de Troye.
Op het Stationsplein is er de aloude vishal. Nog steeds is Joos Marteijn, al vanaf 1928, de pachter. Onnoemelijke hoeveelheden vis zijn daar verhandeld tussen hem en de Arnemuidse visleursters. Maar ook het veertje over het kanaal, ter hoogte van het veerhuis achter aan de Keetweg, is nog steeds in gebruik. De laatste tijd was J.C. van Beek, woonachtig in het veerhuis, pachter. Maar na een nieuwe openbare inschrijving neemt B. de Groot uit Middelburg de pacht over. Het gezin Van Beek is daardoor genoodzaakt het veerhuis te verlaten.
Het terrein (circa 830 m2) achter het veerhuis gaat A. Groenleer, wonende Markt 9, van de gemeente pachten. Hij vestigt op dit terrein z'n opslagplaats voor lompen en metalen. Vanaf deze tijd, ruim 40 jaar, zal Arjaan Groenleer een vertrouwde verschijning zijn binnen de Arnemuidse gemeenschap. Zeker in de schoonmaaktijd komt Groenleer er meestal aan te pas om oude spullen, kachels, vodden, etc. op te halen.
P.J. Kousemaker mag boven aan de Markt een standplaats innemen met z'n patates friteswagen.

Gezicht vanaf de kronkelende kanaalweg naar Middelburg op het oude veerhuis met daarachter ‘het veertje’.
Gezicht vanaf de kronkelende kanaalweg naar Middelburg op het oude veerhuis met daarachter ‘het veertje’.

Maar wat was het ook een toestand met de oude vuilnisstortplaats achter het Schuttershof, gelegen op de plaats waar nu de school aan de Dokstraat staat. Nu welhaast onvoorstelbare toestanden met de rokende en stinkende vuilnisbelt voor de opslag van huisvuil en faecaliën. Een nieuw terrein voor stortplaats is beschikbaar van J. Polderdijk. Weliswaar ligt dit op 4 km afstand van de bebouwde kom. De kosten van het ophalen van vuilnis stijgen hierdoor met circa ƒ 4.000, wat leidt tot een ophoging van de tarieven voor de reinigingsrechten. Het ophalen van het straatvuil en de faecaliën wordt gegund aan de laagste inschrijver C. van de Ketterij.
In deze tijd is er ook nog geen ophaaldienst voor schillen en resten van levensmiddelen. Later zal Lourense uit Middelburg met z'n paard en schillenwagen het straatbeeld beheersen. In de Politieverordening wordt een bepaling opgenomen dat het college hiervoor toestemming moet geven.

Een andere verandering in de gemeente is de verplichte winkelsluiting op dinsdagmiddagen na 1 uur. Zo krijgen de bakkers Adriaanse, Van Eenennaam, De Jager, Minnaard en Steketee, de slagers Kousemaker en La Soe en de winkeliers Crucq, Janse-Siereveld, Knolle-Kousemaker, De Graaf en Pouwer hun verplichte vrije middag. Alleen de kapperszaak van ‘Victor’ Goormachtig (de opvolger van kapper Zeijgers) mag open blijven.

Maar ook de toestanden met de jeugd zal menigeen zich nog herinneren. Volgens de notulen van de gemeenteraad ‘bestaat bij de jeugd dezer gemeente de gewoonte om ‘s avonds in de straten te zingen, soms begeleid door een muziekinstrument. Dit wordt niet bevorderlijk geacht voor de rust in de gemeente’. De gemeenteraad neemt dan ook in de Algemene Politieverordening de volgende bepaling op: ‘Het is verboden op of aan de openbare wegen en straten te zingen, getier, geschreeuw of luidruchtig geraas te maken’. Vanuit de raad worden ook bezwaren geopperd naar aanleiding van het 's avonds laat op straat lopen door kinderen.

In de Westdijkstraat zien we de vrouwen druk bezig met de stoepen te schuren. Het schuren van de straten wordt dit jaar verboden.
In de Westdijkstraat zien we de vrouwen druk bezig met de stoepen te schuren. Het schuren van de straten wordt dit jaar verboden.

De Algemene Politieverordening wordt óók nog op een ander punt gewijzigd. De gemeenteraad spreekt zich namelijk uit over de wenselijkheid om ‘het ongebreidelde schuren der straten tegen te gaan om het wegspoelen van het zandbed te voorkomen doch eveneens wordt zulks nodig geoordeeld voor de trottoirs’. Het is heel wat voor de propere Arnemuidse vrouwen als in de Politieverordening wordt opgenomen: ‘Het schuren van openbare straten en de daaraan gelegen trottoirs is verboden’.

* * *

Voor de visserij is 1952 aan de matige kant. De garnalenvangst vertoont hetzelfde beeld als vorig jaar: de eerste maanden van het jaar zijn voor de vissers een periode van geen verdiensten. Ze moeten van armoe aankloppen bij de gemeentelijke overheid en gebruik maken van de steunregeling voor kleine zelfstandigen. Voor de hoge kosten van deze steunregeling krijgt de gemeente een hogere bijdrage van het rijk. Tot aan september is de garnalenvisserij weinig lonend, vooral door het stopzetten van de garnalenexport naar Frankrijk. Maar gedurende de laatste maanden lopen de vangsten behoorlijk op. In Veere kan 357.000 kilo garnalen aan wal gebracht worden; in Vlissingen 243.000 kilo. De opbrengsten zijn echter door de slechte prijzen veel minder dan in 1951 (voor de Arnemuidse vissers te Veere ƒ 267.000). Ook de bijvangst van haring, schol en tong is beperkt.

In de haven van Veere. De volle manden garnalen worden naar de vismijn gebracht.
In de haven van Veere. De volle manden garnalen worden naar de vismijn gebracht.

* * *

Nog steeds duurt de vacature van predikant bij de Hervormde gemeente voort. In de zondagse kerkdiensten gaan Gereformeerde Bondspredikanten, maar ook vele zogenoemde godsdienstonderwijzers voor. Ook de ringpredikanten vervullen periodiek, meestal in de middagkerkdienst, preekbeurten. Consulent is ds. F. Don. Kennelijk heeft de kerkvoogdij weinig moed op een spoedige vervulling van de vacature van predikant. Het gezin van de nieuwbenoemde burgemeester J. van den Bos mag voorlopig intrek nemen in de leegstaande pastorie. Gedurende 1952 worden beroepen uitgebracht op kandidaat J. Smit te Rotterdam en ds. Arendsen te Blauwkapel. Binnen kerkenraad en kerkvoogdij begint het besef te groeien dat het geboden traktement te laag is.

Het dit jaar voltooide kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Roomsestraat, vanaf dit jaar genoemd de Schoolstraat. Aan weerszijden van de Schoolstraat de onlangs gebouwde blokken woningen, die een uitkomst voor de grote woningnood betekenen.
Het dit jaar voltooide kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Roomsestraat, vanaf dit jaar genoemd de Schoolstraat. Aan weerszijden van de Schoolstraat de onlangs gebouwde blokken woningen, die een uitkomst voor de grote woningnood betekenen.

Op 23 februari wordt het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente plechtig in gebruik genomen in een speciale kerkdienst, waarin ds. L. Rijksen uit Middelburg voorgaat en waarbij ook de predikanten ds. D.L. Aangeenbrug uit Terneuzen en ds. F. Dieleman uit Yerseke het woord voeren. 

De Arnemuidse vissers zorgen voor bedrijvigheid in Veere. (Uit collectie Jhr W.L. den Beer Poortugael, Veere).

De Arnemuidse vissers zorgen voor bedrijvigheid in Veere. (Uit collectie Jhr W.L. den Beer Poortugael, Veere).

Meer artikelen...

  1. 1953
  2. 1954
  3. 1955
  4. 1956