1954
Op de 2e januari neemt burgemeester J. van den Bos afscheid van Arnemuiden. In oktober vorig jaar werd hij benoemd tot burgemeester/secretaris van Sint Annaland. De raadsleden Allaart en Van Hemert leiden het burgemeestersechtpaar de raadszaal binnen. De alom zeer gewaardeerde en beminnelijke burgemeester spreekt daarop zijn afscheidsrede uit:
Thans is het ogenblik aangebroken om in Uw midden afscheid te nemen van de gemeente, welke ik de eer had van 16 maart 1952 af als burgemeester te dienen. Slechts korte tijd ben ik hier werkzaam geweest en naar veler gevoelen te kort, en dat is ook mijn mening. Het is U echter bekend, dat ik niet naar deze verandering heb gezocht en dat ik op verzoek van hoger gezag als burgemeester naar Sint Annaland ben gegaan. Ik heb gemeend hiervoor niet te moeten bedanken, omdat deze verandering gepaard ging met een vrij aanzienlijke financiële verbetering. Wel wil ik zeggen dat mijn beslissing moeilijk gevallen is, omdat wij (mijn vrouw en ik) ons geheel thuis gevoelden in Arnemuiden en volkomen in de plaatselijke gemeenschap alhier zijn opgenomen. In de laatste weken is mij wel op ondubbelzinnige wijze gebleken, dat er in die korte tijd een hechte band met de ingezetenen is gegroeid. Ik werkte hier met veel genoegen en ik mag wel concluderen, dat mijn arbeid bij de inwoners veel waardering vond.
Arnemuiden staat bekend als één der gemeenten met een grote woningnood. Bij onze arbeid alhier hebben wij dit probleem altijd nummer één geplaatst. En ik ben er mee ingenomen, dat wij in die korte tijd nog hebben kunnen bewerkt, dat er een behoorlijk aantal woningen is gebouwd, waarvan vooral die aan de Walstraat zich onderscheiden door hun grootte zodat enige grote gezinnen een kans kunnen krijgen voor verbetering van hun huisvesting, terwijl een aantal kleine gezinnen die hebben gehad bij de duplexwoningen.
Voorts is de particuliere woningbouw op gang gekomen en deze heeft een dusdanige vorm aangenomen die mij zeer verblijdt.
Een tweede groot probleem is het voltooien van de riolering, implicerende het bouwen van een zuiveringinstallatie en het dempen van de befaamde spoorsloot. De oplossing van dit vraagstuk ligt thans vooral in de financiële sector. Toen Ir. De Ranitz in de dertiger jaren naar Zeeland kwam als inspecteur van de volkshuisvesting kreeg hij de boodschap mee om toch in elk geval al het mogelijke te doen voor het dichten van die spoorsloot. Toen speelde dit vraagstuk al. En nu ligt die sloot er nog steeds. Wij hebben alleen de eerste voorbereidingen kunnen treffen om deze zaak op gang te krijgen.
Een mooi werk, waarop wij met grote voldoening kunnen terugzien, is de tot stand gekomen verbetering van de Nieuwlandseweg, waardoor de toegang tot de gemeente zeer aantrekkelijk is geworden. Wij zijn er erg blij mee, dat deze broodnodige verbetering inderdaad werkelijkheid geworden is.
Ik moge u recht hartelijk dankzeggen voor de wel zeer aangename wijze, waarop wij samen mochten arbeiden. Uw vergaderingen kenmerkten zich door vertrouwen, vriendschap en besluitvaardigheid. Veel meningsverschil deed zich niet voor en was dat dan nog eens het geval, hierdoor werd de vriendschappelijke omgang niet verstoord. Hartelijk dank voor uw medewerking en vriendschap.
Na het uitspreken van zijn rede draagt de scheidende burgemeester de voorzittershamer over aan loco-burgemeester B. La Soe.
Wethouder La Soe zegt in zijn afscheidswoord:
Onze gemeente is dinsdag, 27 oktober, zeer geschrokken en wel omdat het bericht als een donderslag uit een heldere hemel kwam van uw benoeming tot burgemeester-secretaris van de gemeente Sint Annaland. Het was voor onze gemeente een grote teleurstelling, want wij weten wel wat we hebben, maar niet wat we krijgen als hoofd van de gemeente Arnemuiden.
Wij waren in maart 1952 zeer verblijd met uw benoeming als burgemeester Wij zagen u als de juiste man op de juiste plaats, wat in deze korte tijd ook gebleken is waar te zijn. Wij zijn zeer dankbaar voor wat onder uw leiding is tot stand gekomen op cultureel en maatschappelijk terrein, in deze korte tijd voor ons zeer veel. Ik zal niet alles vermelden, maar wel wil ik hiervan het belangrijkste noemen, en wel de verbetering van de Zuidwal, Markt, Nieuwlandseweg en niet te vergeten de woningbouw. U bent een begaafd en wijs mens. U bekijkt de zaken met een heldere blik. U was steeds de stimulans voor verbeteringen op elk terrein. Wij zullen met vreugde en dankbaarheid terugzien op de tijd, dat u in Arnemuiden burgemeester was. Vreugde over uw wijs beleid en dankbaarheid voor datgene wat onder uw leiding tot stand is gekomen.
Vervolgens brengen de andere raadsleden in allerlei toonaarden de scheidende burgemeester hulde. Wethouder J.L. Joosse: ‘Het is een pijnlijk moment. Door 3000 inwoners wordt het betreurd dat burgemeester Van den Bos Arnemuiden verlaat, vooral omdat hij de bekwaamheid bezit’. Raadslid Joz. Siereveld: ‘Door de vissers wordt uw vertrek betreurd’. Raadslid C. van Hemert roemt zijn doorzettingsvermogen en raadslid Allaart zegt: ‘Van den Bos is een pionier geweest die de gemeente op een hoger welvaartspeil heeft gebracht’. Daarna volgt een hele rij sprekers o.a. G. Siereveld, secretaris F.M. Geluk, inspecteur A.A. Leenhouts, schoolhoofd J.P de Jonge, oud-secretaris J.J. Huyssen en P.J. Huybrecht van de visserijvereniging.
Nog vele malen zullen er kontakten zijn tussen Arnemuiden en oud-burgemeester J. van den Bos, als lid van Gedeputeerde Staten van Zeeland en daarna vele jaren als voorzitter van Zevibel.
* * *
In zijn nieuwjaarsrede memoreert loco-burgemeester La Soe hetgeen in 1953 passeerde: de ramp op 1 februari, het gereed komen van 5 woningwetwoningen en 10 duplexwoningen aan de Burgemeester Langebeekestraat, het asfalteren van de smalle grintweg langs het kanaal naar de Arnebrug en de Kleverskerkseweg, de bestrating van de Nieuwlandseweg, de aanschaf van materiaal voor de brandweer, het verbeteren en opknappen van het interieur van het gemeentehuis, de vernieuwing van meubilair en leermiddelen van de scholen.
Over het vertrek van burgemeester Van den Bos zegt La Soe: ‘Hij heeft een grote, ledige plaats achtergelaten en wij hebben hem maar node zien vertrekken’.
Over de landbouw en visserij merkt hij op dat deze een economisch gunstig jaar hadden. De export van garnalen was goed, zodat de financiële uitkomsten gunstig waren. ‘Het parool van onze gemeente is: ‘Gaat het de landbouw en de visserij goed, dan gaat het ons allen goed’.
Hij noemt de zaken die op het programma voor 1954 staan: het toe te wijzen bouwvolume, de oprichting van een badhuis, de aanschaf van een luidklok, het sluitstuk van de riolering en het dempen van de spoorsloot, de bouw van de zuiveringinstallatie, het vaststellen en ontsluiten van het uitbreidingsplan, de voorbereiding van het saneringsplan en de benoeming van een nieuwe burgemeester.
* * *
De nieuwe burgemeester laat niet lang op zich wachten. Op de 20e maart kan de heer W.H. van der Heide, tot dan secretaris van Meliskerke, als burgemeester van Arnemuiden worden geïnstalleerd.
Loco-burgemeester B.J. la Soe ‘leidt hem officieel tot zijn arbeid in onze gemeente in’. In zijn welkomstwoord zegt hij o.a.:
‘Vol vertrouwen treden wij U tegemoet, omdat Uw staat van dienst, waarin Uw energie en kwaliteiten in het bijzonder naar voren treden, dit wettigen. Onze gemeente verschilt wel heel sterk van Uw vorige gemeente, omdat hier vele mensen hun levensonderhoud vinden in de visserij en verder ook, omdat vele inwoners hun bestaan vinden in de fabrieksarbeid’.
Wethouder La Soe vraagt verder de aandacht van de nieuwe burgemeester voor de noden in de gemeente, ‘waarvoor U de stuwende kracht moet zijn van het gemeentelijk leven’:
We zitten hier met een grote woningnood en met het verwezenlijken van het laatst toegekende bouwvolume van 20 woningen wordt deze nood in het minst niet opgelost. Wij moeten dus in de allereerste plaats de aandacht vestigen op de nieuwbouw van woningen, welke altijd als nummer één onze aandacht heeft gehad. Want de nood is erg groot.
Andere punten, die met de woningbouw samenhangen, zijn het uitbreidingsplan en het saneringsplan. Het eerste plan wordt opgemaakt door Ir. De Ranitz en dit is in voorbespreking zo ver gevorderd dat het binnenkort ter inzage kan worden gelegd.
Dit plan is hard nodig, omdat ons bestaand plan bijna geheel is verwezenlijkt en een dergelijk plan is voor een goede ontwikkeling der gemeente noodzakelijk. Dit plan zal plaats bieden aan de bouw van 360 woningen.
Het voltooien van de riolering, wat met zich mede zal brengen de bouw van een zuiveringinstallatie en het dempen van de spoorsloot, vormt ook een urgent probleem, dal stellig ook in de allereerste plaats voor verwezenlijking in aanmerking komt.
Hoewel er in de laatste jaren veel verbeterd is op verschillend gebied, zoals vernieuwing der straten, wegen, leermiddelen, schoolmeubilair, brandweerbenodigdheden, en wij daar erg dankbaar voor zijn, ligt er toch nog een groot arbeidsveld.
Daarna wordt de nieuwe burgemeester toegesproken door wethouder J.L. Joosse, Joz. Siereveld als oudste raadslid en gemeentesecretaris Geluk. Vervolgens voert een rij van niet minder dan 27 sprekers het woord tot de burgemeester.
In de raadsvergadering van 10 juni neemt wethouder J.L. Joosse ontslag als wethouder. Hij dankt het college voor de goede samenwerking. Tot zijn leedwezen ‘is hij tot dit besluit moeten komen, omdat de vele werkzaamheden z'n krachten te boven gingen, zodat de enige uitweg was om als wethouder ontslag te nemen’. Deze bekwame wethouder zal hierna nog negen jaren in de gemeenteraad zitting blijven houden als raadslid. In zijn plaats benoemt de gemeenteraad Joz. Siereveld tot wethouder.
Op de gemeentesecretarie zijn er dit jaar enkele veranderingen. De heer P. van Wouwe treedt vanaf 1 januari 1954 op als 3e ambtenaar ter secretarie. Per I november vertrekt hij al weer. In zijn plaats treedt aan de heer Kruysse. Dit leidt tot de opmerking van de raadsleden Allaart en G. Siereveld dat ‘er steeds gemeentepersoneel wordt benoemd van een zekere godsdienstige richting’.
De oude havenmeester H. Boone neemt per 1 oktober ontslag. In zijn plaats komt per 1 december Jacob de Ridder.
Tot hoofdgemeentearbeider wordt per 1 mei benoemd Jan Theune. Raadslid G. Siereveld vraagt of voor de hoofdgemeentearbeider ‘een gemeentepet kan worden aangeschaft’. En zo kunnen velen zich Jan Theune, de gemeentewerkman, nog herinneren: met de gemeentepet, bij begrafenissen, bij rioleringswerkzaamheden, bij het plantsoenonderhoud, met de bakfiets rijdend door de gemeente etc.
* * *
Vermeldenswaard is dat de raadsnotulen voor het eerst in de geschiedenis van Arnemuiden in gestencilde vorm verschijnen. De gemeenteraad trekt een krediet uit voor de aanschaf van een cyclostyleapparaat voor f 1.400 om het stencilwerk te doen. Raadslid Allaart pleit nu al voor het verschijnen van een gemeentelijk voorlichtingsblaadje. Vele jaren later zal hieruit ‘Raadhuisklanken’ ontstaan.
Arnemuiden krijgt dit jaar ook een gemeentevlag. De gemeenteraad vindt dit gewenst in verband met het voorgenomen bezoek van Hare Majesteit de Koningin aan Walcheren op 25 juni 1954 ter gelegenheid van de voltooiing van de wederopbouw. De ambtenaar ter secretarie Jan de Klerk maakt hiervoor een ontwerp, waarvoor hem hulde wordt toegebracht. Als dank krijgt De Klerk hiervoor een boekwerk aangeboden.
Het model van de vlag is een combinatie van de historie en het heden: een wit veld (motief van de geuzenvlag), drie golvende banen in de kleuren blauw-zilver-blauw (motief van de Zeeuwse vlag), in het midden het stadswapen met kroon zoals in 1574 vastgesteld en rond de vlag oranje franje als symbool dat Arnemuiden tijdens de Spaanse overheersing een van de eerste steden was die de zijde van de Prins van Oranje koos.
Op deze 25e juni staan de inwoners van Middelburg rijendik rondom de Nieuwe kerk geschaard om een glimp van Koningin Juliana te zien. Middelburg bruist deze dag van de Oranjegezindheid. Welk een enthousiasme en aanhankelijkheid aan het koninklijk huis onder de bevolking!
In de raadsvergadering van 16 december spreekt burgemeester Van der Heide een woord van gedachtenis naar aanleiding van het overlijden van de oud-burgemeester van Arnemuiden mr. H.F. Lantsheer. Kort geleden hadden hij en secretaris Geluk nog een aangenaam onderhoud met de heer Lantsheer.
Degenen die in 1954 ontvallen zijn voorzover kan worden nagegaan:
9/5 de vroegere smid van de Markt Jan Buijs (66 jr); 27/5 Prina Mulder ev Klaas de Ridder (57 jr); 4/6 Leintje de Vos (2 jr); 2/6 door een droevig ongeval Daan van Belzen ev Tannetje Ventevogel (28 jr); 7/6 Adriana Crucq (78 jr); 13/8 Cornelis van de Ketterij (25 jr); 16/8 Johanna Clasina van Belzen wv Janis Marinus Kusse (71 jr); 13/9 de timmerman Francois Buijs ev Laurina Dingemanse (62 jr); 14/9 Cornelis Mulder wv Geertje Meerman (86 jr); 15/9 Maria Antonia Welleman ev Blaas van de Ketterij (21 jr); 22/9 de schildersbaas Jan Oreel ev Cornelia Goverse uit de Lionstraat (58 jr); 27/9 Hendrik Marijs (55 jr); 21/10 Marinus Schroevers ev Christina van Belzen (43 jr); 27/10 Tannetje Crucq wv Dingenis Kousemaker (80 jr); 29/11 Hendrik Marijs wv Jozina van Belzen (76 jr); 2/12 Geertruida Theune ev Salomon de Nooijer (55 jr).
* * *
De woningbouw heeft dit jaar opnieuw volop de aandacht.
In april komt er bericht dat voor de periode 1954 tot en met 1956 een bouwvolume is toegekend voor de bouw van slechts 20 woningen.
Naast de nieuwe woning van gemeentesecretaris Geluk aan de Nieuwlandseweg zullen twee woningwetwoningen worden gebouwd. Later wordt dit raadsbesluit ingetrokken en mogen twee particulieren (J. Tramper en M. Dieleman) hier een woning laten bouwen.
De Woningbouwvereniging laat 12 woningwetwoningen bouwen aan het Schuttershof. Hier gaat nog een schermutseling in de gemeenteraad aan vooraf. De meerderheid van de raad wil aanvankelijk dat deze woningen aan de Schoolstraat komen. Dit is ook veel goedkoper. Het leidt tot een geïrriteerde confrontatie tussen de nieuwe burgemeester en de raadsmeerderheid. De burgemeester ‘vreest dat we nu op een dood punt zijn beland; het zal bijzonder moeilijk zijn om nu in de naaste toekomst te bouwen’. In een spoedeisende vergadering in oktober kiest de gemeenteraad eieren voor z’n geld. Medewerking wordt nu verleend aan de bouw van 12 woningen aan de oostzijde van het Schuttershof. De nieuwe complexen van 9 woningen aan de Spoorstraat, van 12 en 13 woningen aan de Schoolstraat en van 5 woningen aan de Nieuwlandseweg worden overgedragen aan de Woningbouwvereniging.
Aan de zuidzijde van de Molenweg worden ook dit jaar weer enkele percelen in erfpacht uitgegeven voor de bouw van particuliere woningen.
Van groot belang voor Arnemuiden is de vaststelling van het uitbreidingsplan ‘het Poldertje’ tussen het Oude Gat en de spoorlijn. Dit betekent dat de gemeente zal worden uitgebreid aan de oostzijde van de kom. In de Clasinapolder, het zogenaamde ‘poldertje’, zullen volgens het plan 360 woningen verrijzen.
Ook over de sanering van de oude kom is nieuws te melden. In 1953 kreeg de stedenbouwkundig architect Ir. De Ranitz opdracht om een saneringsplan voor Arnemuiden te maken. Nu, in december 1954, vraagt het college zich af of het niet beter is deze opdracht in te trekken. Wanneer het saneringsplan zou worden uitgevoerd, zo meent het gemeentebestuur nu, zal het stedelijk aanzien van de gemeente verloren gaan. Ook zal het plan zeer veel geld gaan kosten. Men voelt veel meer voor een zeer bescheiden sanering, b.v. op de hoeken van de straten.
* * *
Dit jaar komen verscheidene verbeteringen tot stand. Zo wordt de bestrating van de Veersedijk (het Schuttershof) vanaf de openbare school tot aan de spoorwegovergang vernieuwd, evenals de bestrating van de Walstraat. In de herfst worden ook het Tuindorp, de Molenweg en het Schorretje herbestraat.
Er komt ook schot in de bouw van het badhuis aan de Zuidwal. De gemeente stelt zich garant voor het jaarlijks exploitatietekort. Voor de stichting van het badhuis koopt de Vereniging Het Groene Kruis grond aan van kapper W.J. Zeyger, postkantoorhouder Toon de Kam, Joos Siereveld, weduwe A. de Rijke en J. de Rijke. Aan de Van Cittersweg komen het nieuwe voetbalveld voor de Voetbalvereniging Arnemuiden en het korfbalveld voor de korfbalvereniging T.O.P. gereed.
In juni wordt de beruchte spoorsloot schoongemaakt. Ondertussen maakt het Ingenieurs- en Architectenbureau Van Hasselt en De Koning een plan voor de aanleg van een zuiveringinstallatie. De kosten hiervoor bedragen f 175.000. Aan het eind van het jaar wordt toestemming verkregen om de beruchte spoorsloot vanaf de duiker in de Veersedijk tot aan de Noordstraat te rioleren.
Werkloze vissers worden te werk gesteld volgens de GSW-regeling voor het uitdiepen van de vesteweide en het uitgraven van de vest ten noorden van de spoorbaan. Met deze grond wordt het gerioleerde gedeelte van de spoorsloot gedempt. De kosten hiervan belopen f 61.500.
Op de 31e augustus wordt de nieuwe brandspuit afgeleverd. Eerst is er sprake van om deze in een gedeelte van de vishal aan het Stationsplein onder te brengen. Maar later kan de brandweerauto gehuisvest worden in de garage van bode Meertse aan de Noordstraat. Wat is het een gebeurtenis als de gloednieuwe brandweerauto op een zaterdagmorgen door het trotse brandweerkorps gedemonstreerd wordt en bij bode Meertse te bezichtigen is. Het voormalige brandspuithuisje aan de Markt wordt onderhands verpacht aan de rijwielhandel firma J.J. van Horssen & Zn.
Een grote verbetering is ook het plan tot egaliseren en afdekken van de bestaande vuilnisbelt aan het Schuttershof. Het maken van een nieuwe huisvuilstortplaats aan de Van Cittersweg wordt aanbesteed aan de firma Jongepier en Geldof. Het is nu bijna niet meer voor te stellen dat omstreeks deze tijd gelijk achter het Schuttershof, ter hoogte van de huidige Dokstraat, deze afschuwelijk stinkende vuilnisstortplaats lag.
Ook is het een hele vooruitgang als in de kleuterschool de ouderwetse schoolbanken worden vervangen door nieuwe tafeltjes en stoeltjes.
Op de openbare lagere school zijn er diverse personeelswisselingen. Als vakleerkracht handwerken komt mevrouw De Kraker-Dieleman in dienst. De onderwijzeres J.C. de Hamer-Bos vertrekt per 1 september wegens benoeming te Vlissingen. Ook de onderwijzer H.J. Huiskes neemt ontslag wegens benoeming tot schoolhoofd te Kedichem; de onderwijzer K.H. de Vries volgt hem in 1955 op.
* * *
Een opmerkelijk verschijnsel omstreeks deze tijd is ook de buitengewoon uitvoerige rondvraag tijdens de vergaderingen van de gemeenteraad. Buitengewoon veel vragen worden tijdens de rondvraag gesteld: 15 à 20 vragen zijn geen uitzondering. Vele vragen blijken voort te komen uit het feit dat er door het college nauwelijks aandacht wordt besteed aan de in vorige raadsvergaderingen gestelde vragen. Niet aan de indruk kan worden ontkomen dat de verstandhouding tussen de nieuwe burgemeester en de gemeenteraad de eerste tijd vrij stroef is.
Herhaaldelijk krijgt ook het jeugdprobleem de aandacht van de gemeenteraad. Zo vraagt raadslid G. Siereveld of het voetballen kan worden verboden achter de duplexwoningen aan de Burgemeester Langebeekestraat. De burgemeester en raadslid Allaart vinden dit niet gewenst, omdat dit de enige mogelijkheid voor de jeugd is om te spelen na schooltijd. In dit verband vraagt raadslid Allaart naar de stichting van een dorpshuis vanwege de baldadigheid van de jeugd.
Ook pleit hij voor meer speelgelegenheid voor de jeugd en verwijdering van het prikkeldraad rond het speelweitje door iets anders. Tevens vestigt hij er de aandacht op dat weinig kinderen uit Arnemuiden voortgezet onderwijs volgen. Dit moet zoveel mogelijk worden bevorderd tot verhoging van het ontwikkelingspeil.
Van gemeentewege moeten de ouders voorgelicht worden of een vergoeding voor de reiskosten ontvangen. Andere raadsleden vinden echter dat de hoofden van de lagere scholen hiervoor met initiatieven moeten komen. Ook zouden de scholen voor voortgezet onderwijs actiever voorlichting kunnen geven.
* * *
Wat is het omstreeks deze tijd een levendigheid en vertier in de straten. Een bekend verschijnsel is het wandelen van rondjes door de nauwe straten. Vele malen per zaterdag of zondag ziet men groepjes, veelal vissersjongens maar ook groepjes volwassenen, langs Markt, Noordstraat, Nieuwstraat, Westdijkstraat en Langstraat lopen. Daar wordt het nieuws van de afgelopen week uitgewisseld en veel gezelligheid gezocht.
Wat kenmerkte Arnemuiden zich over het algemeen door de gezellige drukte in de straten. Alles speelde zich af binnen de oude kern en het Tuindorp. Wat was er een geloop naar familie en bekenden. Het leek wel één grote familie. Er heerste een sfeer en bedrijvigheid die niet meer te vergelijken is met het straatbeeld van na de sanering van de oude kern.
* * *
De vissers mogen dit jaar niet klagen. Weliswaar is de garnalenvangst over het algemeen matig, maar de prijzen zijn zeer hoog. In augustus vangen de vissers zeer veel tong als bijvis, waarvoor een hoge besomming gemaakt wordt.
Te Veere is de aanvoer van garnalen (274.750 kilo) bijna de helft minder als vorig jaar, maar de opbrengst is ƒ 359.260. In Vlissingen is de aanvoer van garnalen slechts 95.000 kilo.
Het welvaren in de visserij is overal merkbaar. Het zorgt voor grote bedrijvigheid en levendigheid in de gemeente. De vissersvloot in Veere zorgt voor inkomsten in veel gezinnen. Velen beoefenen ook het garnalen pellen, wat voor een goede bijverdienste zorgt. Ook de vishallen in de gemeente en de visleurders en leursters doen goede zaken. Maar ook de ambachtslieden en de winkeliers hebben goed te doen.
* * *
De Hervormde gemeente ziet reikhalzend uit naar een eigen predikant. Al bijna tien jaar ontbreekt het de gemeente aan een toegewijde herder en leraar. Ook dit jaar worden weer verscheidene beroepen uitgebracht, namelijk op ds. J.T. Doornenbal te Oene, ds. C. van den Bosch te Bruchem Kerkwijk en kandidaat J.C. Schuurman. Maar alles tevergeefs.
Ook in de kerkenraad ontstaan weer vacatures: ouderling Iz. Boone moet bedanken in verband met zijn gezondheid en diaken S. Goverse vanwege het bereiken van de 70-jarige leeftijd. In de opengevallen plaatsen worden gekozen tot ouderling B. Marijs en B. de Ridder Jzn. en tot diakenen J. de Klerk en C. Meulmeester.
De kerkenraad benoemt tot scriba ouderling K. van de Ketterij. De nieuwe scriba vraagt ‘of broeder C. van de Ketterij hem nog te hulp wil zijn. Deze zegt dit te zullen doen en zegt dat hij zijn bodebedrijf er wel voor zal gebruiken om die grote kist met het archief over te dragen’.