1988

In z'n Nieuwjaarsrede geeft burgemeester M.M. Markusse een overzicht van de vele ontwikkelingen in het afgelopen jaar. De bevolking groeide met 3%. Arnemuiden was daarmee de snelste groeigemeente van Zeeland. In 1987 was er een groei met 121 zielen tot 4457 inwoners.
Voor de visserij was het een bijzonder jaar. Ondanks de moeilijke tijden is de vloot uitgebreid met enkele schitterende schepen.
In 1987 kwamen 52 woningen gereed: 34 premiekoopwoningen en 18 vrije sectorwoningen. Geopend konden worden het nieuwe politiebureau, het nieuwe postkantoor en het nieuwe clubgebouw van de voetbalvereniging.

Als ontwikkelingen die dit jaar om aandacht zullen vragen noemt hij de bouw van een nieuwe openbare basisschool in Brakenburg, de eerste aanzet voor Brakenburg III en het plan om Te Mortiere de bestemming van woonzorgcentrum te geven.

In augustus neemt de gemeenteraad afscheid van raadslid L.F. Hamelink vanwege zijn verhuizing naar Ritthem. Gedurende 6 jaar betoonde hij zich een goed en rustig raadslid. De heer W.A. Verschoor volgt hem op namens de VVD.

De gemeenteraad staat ook stil bij het overlijden van het vroegere gerespecteerde raadslid K.J. Steketee. Hij had gedurende de periode 1958 tot 1970 zitting namens de ARP in de gemeenteraad. De overledene was vele jaren bakker in de bakkerij en bakkerswinkel op de hoek Langstraat/Westdijkstraat. Daarnaast was hij zeer vele jaren bestuurslid en voorzitter van het bestuur van de Christelijke lagere school. Tevens was hij 38 jaar diaken en ouderling van de Gereformeerde kerk.

In 1988 overlijden de volgende (oud)inwoners:

4/1 één maand na haar man, Theuntje Grootjans wv Klaas Schuit (68 jr); 11/2 Anthonia (Tona) de Troije (78 jr); 15/2 Hubregt de Meulmeester ev Johanna de Ridder (67 jr); 3/3 de vroegere bakker en het oud-raadslid Kornelis Jan Steketee (79 jr); 8/3 Maatje van Belzen ev Robbert van Belzen (77 jr); 15/3 Jacob van Belzen wv Magdalena Leenhouts (80 jr); 28/3 Janna Catharina de Kam ev Pieter Ventevogel (81 jr); 4/5 Joos Schroevers ev Jacoba Maria de Ridder (72 jr); 15/6 Cornelia van Belzen wv Joos Schroevers (80 jr); 25/6 de vroegere groente- en fruitwinkelier Willem Johannis Coppoolse ev Geertruida Clasina Kusse (79 jr); 15/7 Adriana Geertruida Poortvliet ev Laurens Marteijn (42 jr); 16/8 J. van Belzen (60 jr); 15/9 Pieternella Cornelia Oreel ev David van den Broeke (80 jr); 26/9 Adriana de Nooijer wv Jacobus Meerman (86 jr); 17/10 Jacobus Meerman wv Johanna Ventevogel (84 jr); 10/11 P.L. Schroevers-De Hamer (80 jr); 15/11 A. van Belzen (62 jr); 17/11 Johannis van Belzen (86 jr); 9/12 Willem van de Gruiter (64 jr); 15/12 3 maanden na z'n tweede vrouw, de vroegere melkboer en winkelier David Jan van den Broeke weduwnaar van Jannetje en Pieternella Oreel (87 jr).

Tona de Troye, dit jaar op 78-jarige leeftijd overleden. Zij was de oprichtster van de winkel voor manufacturen en Zeeuwse klederdrachtstoffen aan de Noordstraat. Tot op hoge leeftijd maakte ze de prachtige klederdrachtpoppen. Zij vormde een markante inwoneres binnen de Arnemuidse gemeenschap.
Tona de Troye, dit jaar op 78-jarige leeftijd overleden. Zij was de oprichtster van de winkel voor manufacturen en Zeeuwse klederdrachtstoffen aan de Noordstraat. Tot op hoge leeftijd maakte ze de prachtige klederdrachtpoppen. Zij vormde een markante inwoneres binnen de Arnemuidse gemeenschap.

* * *

Samen met de stedenbouwkundige bereidt bet gemeentebestuur in het voorjaar plannen voor de ontwikkeling van het nieuwe bestemmingsplan Brakenburg III voor. Deze nieuwste uitbreiding zal komen te liggen tussen Brakenburg I, de Singel, de Doeleweg en de Burgemeester Lantsheerweg. De noordelijke grens zal in het verlengde liggen van de grens tussen Brakenburg I en Brakenburg II.
Ook stelt de gemeenteraad het bestemmingsplan Brakenburg II (Oost) vast. Dit wordt begrensd door Brakenburg I, Brakenburg II (West), het Buitengebied en het Tuincentrum Van Cittersweg. In dit plan vallen het Oostgat, Deurloo en Wielingen.

De vraag naar woningen in Arnemuiden is thans zo groot, dat de beschikbare bouwgrond voor 1988 halverwege januari al bijna uitverkocht is. De eerste paar weken van 1988 gaat ongeveer 80% van de kavels in Brakenburg II-Oost, waar dertig woningen gebouwd kunnen worden, van de hand. In nog geen maand tijd is er voor ongeveer een miljoen gulden aan grond verkocht.

* * *

Verscheidene kredieten voor belangrijke voorzieningen worden beschikbaar gesteld. Zo wordt een krediet van bijna f 1 miljoen uitgetrokken voor de bouw van een nieuw zwembad.
Plannen worden gemaakt voor een herinrichting van de Langstraat.

Maar ook de kostbare schilderijen in de raadszaal van het gemeentehuis hebben de aandacht van de gemeenteraad. Voor f 10.000 worden deze gerestaureerd.

Nieuws is er ook op het gebied van het onderwijs.
De openbare basisschool De Polderburcht krijgt opnieuw een andere directeur in de persoon van G.L. Keizer uit Vlissingen. Er wordt ook een krediet uitgetrokken voor de verbouw van het schoolgebouw van De Polderburcht en de Joos van Larenschool. De gemeenteraad levert daarbij kritiek op het zeer vele achterstallig onderhoud dat aan het gebouw ten koste moet worden gelegd (f 277.000). De openbare basisschool in de wijk Brakenburg krijgt de naam ‘De Zeester’. Ook wordt een krediet beschikbaar gesteld voor de tijdelijke huisvesting van de Algemeen Christelijke Basisschool.

Op het gemeentehuis neemt de heer W. Davidse afscheid wegens benoeming bij de gemeente Reimerswaal. In zijn plaats komt de heer H. Koster uit Yerseke.

ME 'ers op de kade in Vlissingen. De stemming onder de vissers is zeer grimmig.
ME'ers op de kade in Vlissingen. De stemming onder de vissers is zeer grimmig.

* * *

Voor de Arnemuidse vissers is het een bewogen jaar.
Gelukkig zijn de opbrengsten goed. Er worden nog meer garnalen gevangen dan vorig jaar (1.124.550 kg tegen 955.700 kg in 1987), maar vooral is de opbrengst aanzienlijk beter (ƒ 6.544.500 tegen ƒ 3.981.300 in 1987). De vismijnen te Colijnsplaat en Breskens verwerken thans circa 25% van de landelijke aanvoer.
Ook de prijzen voor schol en kabeljauw liggen iets hoger dan vorig jaar.

Dit jaar neemt schipper Piet Siereveld de gloednieuwe kotter ARM 7, de ‘Jan Senior’, in gebruik. De 45 meter lange kotter heeft ruim 8 miljoen gulden gekost. Het is de bedoeling dat de kotter gaat dienen voor de tong- en scholvangst. Eerder dit jaar is het nieuwe schip ARM 4, de ‘Jozina’, door de gebroeders Van Belzen in gebruik genomen.

Maar ondanks deze goede berichten overheersen toch de zorgen.
De Zeeuwse visserijvereniging ZEVIBEL reageert heftig tegen het voornemen van de Directie Visserijen om de visserij binnen een halve zeemijl uit de kust te verbieden. Dit zou fatale gevolgen hebben voor met name de garnalenvisserij. Mede door dit protest wordt dit gevaar afgewend.

Ook het dreigende verbod voor het thuis garnalen pellen wordt voorlopig uitgesteld. Het verbod zal nu gaan gelden per 1 mei 1990. Het vermoeden bestaat dat de machinale pelcapaciteit nog niet voldoende ontwikkeld is. Toch ziet de toekomst van deze bedrijfstak er allesbehalve rooskleurig uit.

Het einde van het thuis garnalen pellen te Arnemuiden lijkt in zicht.
Het einde van het thuis garnalen pellen te Arnemuiden lijkt in zicht.

De problemen in de visserij houden ook dit jaar nog aan. De conflictsituatie met de AID zorgt voor grote onrust en beroering. Voor de zogenaamde boomkorvissers was een bijvangstregeling ingesteld van 200 kg kabeljauw en 160 kg wijting per week. Deze maatregel komt voor de Zuidvloot zeer hard aan. De bijvangst van rondvis maakt een vrij aanzienlijk deel van de besomming uit. Deze vissers zijn daardoor gedwongen de overtollige vis dood weer overboord te zetten. Dit brengt hevige emoties teweeg. In het najaar komt het opnieuw tot een handgemeen tussen de vissers en de AID, ondersteund door de ME. Via de pers wordt een reeks verdachtmakingen aan het adres van de vissers geuit.
Door de invoering van stelselmatige controle bij de aanlanding en andere regelingen zijn de vissers thans aan zoveel voorschriften gebonden, dat er onwerkbare situaties zijn ontstaan.
ZEVIBEL-voorzitter J. van den Bos vat de problemen in een reactie in november op de volgende wijze samen:

  1. Is het een juiste norm dat kabeljauw, die als bijvangst volstrekt onvermijdelijk in de netten komt, als nutteloos terug in de zee moet worden gegooid en dat door iemand die in hart en nieren visser is en voor zijn bedrijf in de weer is? Is de overheid dan niet in verzuim om de ‘normen’ op tijd bij te stellen, dit te meer als het bedrijfsleven sinds jaar en dag op een betere, op de praktijk aansluitende bijvangstregeling heeft aangedrongen, een regeling die ook meer overeenkomt met de opvatting van de biologen?
  2. Is het uit een oogpunt van controletactiek verantwoord dat de vissers in Vlissingen na een weeklange harde arbeid op zee worden opgewacht door een macht van politie en driehonderd man van de Mobiele Eenheid? Dit is toch vragen om moeilijkheden, daar sinds juni van dit jaar een afspraak gold dat geen Mobiele Eenheid zou worden ingeschakeld bij de controle op het naleven van vangstbeperkende maatregelen en, mocht daartoe wel aanleiding bestaan, dat dan eerst overleg met de vissers zou plaatsvinden.
ZEVIBEL-voorzitter J. van den Bos, de vroegere burgemeester van Arnemuiden in de jaren 1952/1953 en oud-lid van gedeputeerde staten: ‘Vergeet niet dat vissers ontzettend hard werken ‘.
ZEVIBEL-voorzitter J. van den Bos, de vroegere burgemeester van Arnemuiden in de jaren 1952/1953 en oud-lid van gedeputeerde staten: ‘Vergeet niet dat vissers ontzettend hard werken ‘.

* * *

Nieuws is er ook van het kerkelijk erf.
De Hervormde gemeente wordt gediend door ds. L.W.Ch. Ruygrok. In de kerkenraad hebben zitting de ouderlingen L. van Belzen, M. van Belzen, W. van Belzen, C.J. Blok, K. van de Ketterij, J. Meulmeester, P. Poortvliet, B. de Ridder en B. Siereveld en de diakenen C. Blaasse, L. van Dalen, P. Joziasse, P. Janse, Joz. Meerman en R. Schroevers. Bijstand in het pastoraat verleent de heer A. Heij.

In het najaar worden de buitenmuren van de kerk aan de zuidzijde zeer grondig gerestaureerd. Deze restauratie is heel hard nodig en wordt ook op dringend advies van de monumentenwacht uitgevoerd. De oplevering vindt begin 1989 plaats. Het werk is op keurige en deskundige wijze uitgevoerd. Tijdens de restauratiewerkzaamheden stoot men op een verrot deel van een kapspant. Ook dit herstel wordt tegelijk meegenomen.

Op 28 december wordt tijdens een officiële bijeenkomst in de zaal Rehoboth afscheid genomen van mevrouw Janny de Vos-van de Ketterij. Sinds vele jaren is ze schoonmaakster van de kerk. Van kindsaf was Janny van de Ketterij al betrokken bij het schoonmaken van de kerk. Vanaf 1924 tot 1970 werden deze werkzaamheden ook al door haar moeder, Coba, uitgevoerd. Ze wordt dank gebracht voor alles wat zij ‘voor het Huis des Heeren’ gedaan heeft. Aan het einde gekomen ‘van deze bijzonder fijne avond laat ds. Ruijgrok op verzoek van mevrouw De Vos-van de Ketterij wederom Psalm 84 vers 1 en 3 zingen’.
Velen van de ouderen zullen zich de oude Coba in haar zwarte klederdracht nog herinneren, de eerwaardige kosteres die met zo’n grote getrouwheid en waardigheid de kerkedienst verzorgde. Na haar dienden haar kinderen Cor (als koster) en Janny (als schoonmaakster) in het bedehuis van de Hervormde gemeente.

Op de 6e december overlijdt op de leeftijd van 79 jaar de emerituspredikant van de Nederlands Hervormde Kerk ds. W.L. Tukker. In een advertentie betuigen kerkenraad en kerkvoogdij ‘in dankbaarheid tegenover de Heere te gedenken hoe hij gedurende de jaren 1979-1981 als bijstand in het pastoraat werkzaam is geweest in het midden van onze gemeente. De wijsheid en liefde, waarmee hij van Godswege was begiftigd, vormen een blijvende herinnering in ons midden’. In een zeer bijzondere en moeilijke periode kwam hij als emerituspredikant de Hervormde gemeente van Arnemuiden te hulp. De kerkbode vermeldt:
‘Ook ds. Tukker is gegaan de weg van alle vlees. Bij alles wat ter nagedachtenis is geschreven in verschillende bladen, nog een enkel woord ter nagedachtenis uit onze gemeente. Niet tot eer van de mens maar tot eer van de Koning der Kerk die hij gediend heeft op deze aarde en nu eeuwig mag dienen in de Hemel. Wie herinnert zich niet het moment dat het bericht de ronde deed dat ds. Tukker naar onze gemeente kwam Het was toch die trouwe Verbonds God die juist ds. Tukker zijn hart neigde om ons te komen helpen om de kudde bij elkander te houden’. Zondag 23 september 1979 mocht hij hier zijn werk beginnen, ingeleid door de toenmalige consulent ds. Roodenburg uit Middelburg en tot en met september 1981 mocht hij hier werkzaam zijn. Hij achtte toen de tijd gekomen (daar inmiddels ds. Schaap in onze gemeente was gekomen) om te vertrekken. Hij schreef toen in de kerkbode: ‘Het was mij een waar genoegen in uw midden te zijn, bij u te wonen en met u te kerken’. Maar het was ons als gemeente een waar genoegen hem in ons midden te hebben en onder zijn prediking te verkeren’.

Het vroegere kerkgebouw van de Gereformeerde kerk aan de Lionstraat. In 1903 is deze kerk in gebruik genomen en in 1968 gesloopt.
Het vroegere kerkgebouw van de Gereformeerde kerk aan de Lionstraat. In 1903 is deze kerk in gebruik genomen en in 1968 gesloopt.

De Gereformeerde Kerk herdenkt dit jaar haar 100-jarig bestaan. In 1888 begon oefenaar W. van Leeuwen de eerste kerkdienst van de zogenaamde ‘dolerenden’ met de tekst: ‘De Heere zal voor ulieden strijden en gij zult stille zijn’. Nadat ze op zondag 19 augustus 1888 ‘s ochtends nog de kerkdienst in de Hervormde kerk hadden bijgewoond, kwamen zo’n 200 verontrusten in de middagdienst bijeen in de boerenschuur (van Cornelisse, later van Dijke) aan de Langstraat. In beide diensten ging oefenaar Van Leeuwen voor. Met de middagdienst was de Doleantie in Arnemuiden een feit. De dolerenden kwamen sindsdien ‘s zondags bijeen in een houten kerkje aan de Molenweg. In 1903 werd dit vervangen door het kerkgebouw aan de Lionstraat.
Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt een boekje over de geschiedenis van de Gereformeerde kerk te Arnemuiden.

Ds. W. Verhoeks, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, in de deuropening van z'n pastorie aan de Doeleweg.
Ds. W. Verhoeks, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, in de deuropening van z'n pastorie aan de Doeleweg.

1989

In zijn Nieuwjaarsrede blikt burgemeester M.M. Markusse terug op het afgelopen jaar. Het onderwijs kreeg veel aandacht. Een nieuwe schoolvereniging werd opgericht, twee nieuwe scholen werden gebouwd en twee andere worden thans grootscheeps gerenoveerd. De voorbereidingen voor een nieuw zwembad startten. Plannen werden gemaakt voor de reconstructie van de Langstraat. De activiteiten op woningbouwgebied waren enorm. De visserij begon weliswaar erg goed. Twee gloednieuwe kotters liepen van stapel. Maar de perikelen met de AID zorgden voor grote onrust en beroering.

Per 1 oktober beëindigt gemeentesecretaris J. Kroon zijn werkzaamheden. Na 40 dienstjaren gaat hij met de VUT.
De gemeenteraad ziet haar secretaris node vertrekken. Veel waardering bestaat er voor de wijze waarop de heer Kroon z’n ambt uitoefende. Met nadruk stellen de raadsleden dat het ontslag ‘op de meest eervolle wijze’ wordt verleend. Tijdens de raadsvergadering van 30 september neemt de gemeenteraad afscheid van de heer Kroon. De burgemeester prijst in z'n afscheidswoord de grote vakkennis van de vertrekkende secretaris. Hij dankt hem voor zijn grote inzet gedurende een ambtsperiode van 17 jaar. De heer Kroon krijgt de eremedaille van Oranje Nassau in goud. Maar véél eervoller voor de scheidende secretaris is het besluit van de gemeenteraad hem te benoemen tot ereburger van Arnemuiden.

Scheidend gemeentesecretaris J. Kroon: ‘Mijn werk was ook mijn hobby ‘.
Scheidend gemeentesecretaris J. Kroon: ‘Mijn werk was ook mijn hobby ‘.
Burgemeester Markusse speldt de scheidende gemeentesecretaris en ereburger van Arnemuiden J. Kroon de koninklijke onderscheiding op.
Burgemeester Markusse speldt de scheidende gemeentesecretaris en ereburger van Arnemuiden J. Kroon de koninklijke onderscheiding op.

Als nieuwe gemeentesecretaris benoemt de gemeenteraad met algemene stemmen per 1 oktober 1989 de heer K. van Poppel, chef van de afdeling Financiën. Van Poppel is al vanaf 16 januari 1978 in dienst van de gemeente. In de raadsvergadering van 25 september vindt de beëdiging van de nieuwe secretaris plaats. De raadsvoorzitter stelt ‘dat de heer Van Poppel al lange tijd bij de gemeente werkt en waarschijnlijk helemaal klaar is voor z'n nieuwe functie. Hij kan rekenen op de steun van het personeel, de wethouders en de burgemeester’. Tot 1e en 2e loco-secretaris worden benoemd de heren P.J.A. Korstanje en C. van de Berge.

Ook de gemeentebode J. Proos neemt afscheid wegens het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd. Zijn opvolger is de heer Ludikhuize. Maar ook de gemeenteopzichter G. den Hartog geeft het voornemen te kennen met de VUT te willen gaan. De heer Reijerse uit Heinkenszand volgt hem per 1 februari 1990 op.

En aan het einde van het jaar wordt bekend dat burgemeester M.M. Markusse per 16 december is benoemd tot burgemeester van IJsselmuiden. Op 14 december neemt hij afscheid in het verenigingsgebouw ‘De Arne’. Hij noemt daarbij Arnemuiden ‘een schitterende plek om te werken en een dynamische gemeente’.
De 48-jarige burgemeester werd in 1981 te Arnemuiden benoemd. Voordien was hij gemeente- en provincieambtenaar. Loco-burgemeester Jac. van Belzen zegt in zijn afscheidstoespraak: ‘Wij zijn u dankbaar dat u zich geheel voor onze gemeente hebt willen inzetten en dat u altijd klaar hebt willen staan, niet alleen voor ons, medebestuurders, maar ook voor iedere inwoner van onze gemeente’. Namens de Arnemuidse vissers krijgt de scheidende burgemeester een nagebouwde modelhoogaars als geschenk.

De scheidende burgemeester M.M. Markusse krijgt een modelhoogaars van de ARM 17 als geschenk van de vissers van Arnemuiden.
De scheidende burgemeester M.M. Markusse krijgt een modelhoogaars van de ARM 17 als geschenk van de vissers van Arnemuiden.

* * *

Dit jaar overlijden bijna 30 inwoners. Onder hen zijn vele bekenden die in hun leven op allerlei gebied een vooraanstaande plaats in de Arnemuidse gemeenschap innamen:

7/1 Elisabeth van Belzen wv Jacobus Schroevers (85 jr); 31/1 C. Polderdijk-Pauwe (82 jr); 3/2 de welbekende Jan Hendrik Willem Knolle ev Johanna Kousemaker (hij had een herstelwerkplaats voor scheepsmotoren op het Schorretje en de levensmiddelenzaak aan de Langstraat (75 jr); 22/2 Blasina Marijs wv Jacob de Ridder (91 jr); 7/3 J. Meulmeester (88 jr); 22/4 Pieter de Meulmeester ev Cornelia van de Ketterij (85 jr); 26/4 de in de omtrek welbekende vroegere visleurder Johannis (Wannes) Grootjans (73 jr); 5/5 Jan Maljers wv Johanna den Hollander (83 jr); 11/5 ouderling Jan Murre van de Gereformeerde Gemeente (90 jr); 23/5 Krina de Nooijer wv Johannis van Belzen (67 jr); 29/5 Arjan de Ridder (19 jr); 1/7 Jacomina de Nooijer wv Klaas Oreel (74 jr); 8/7 Cornelis Onderdijk ev Jozina Hameling (67 jr); 11/7 Jacomina van Belzen wv Joos Schroevers (55 jr); 21/7 Cornelis de Nooijer (73 jr); 6/8 Maatje Poortvliet ev Gerard van Belzen (79 jr); 6/8 Gerard Poortvliet (46 jr); 19/8 Maatje Ventevogel wv Jan Meulmeester (75 jr); 22/8 de oud-gemeentebode Pieter Ventevogel wv Janna Catharina de Kam (83 jr); 18/9 de welbekende Jan Grootjans, evenals zijn enkele maanden geleden overleden broer Wannes een bekend visleurder, maar ook een groot liefhebber van de zogenaamde ‘oude schrijvers’, (77 jr); 1/10 Johannes Jobse ev Krina de Nooijer (74 jr); 12/10 Neeltje Pieternella Kousemaker wv Johannes Crucq (94 jr); 19/10 Klazina van Belzen ev Lieven de Nooijer (76 jr); 20/10 Emmetje Verhuist-Vos (67 jr); 3/12 de oud-aannemer Jan Karel Crucq ev Elisabeth van de Ketterij (72 jr); 17/12 Pieter Goverse weduwnaar van Johanna (Jewan) Coppoolse (97 jr) en 24/12 Cornelis Meerman (67 jr).

Een blijde gebeurtenis is als het echtpaar Abraham Theune en Grietje Theune-van Belzen uit de Noordstraat 20 op 5 juli mag herdenken 70 jaar te zijn getrouwd. De beide echtelieden zijn 89 jaar en genieten nog een redelijk goede gezondheid. ‘Het is een zegen dat ons verstand nog goed is. Daar kan ik de Heere niet genoeg voor danken’, aldus de bruid. Indien mogelijk gaan ze nog tweemaal per zondag naar de kerk. Theune heeft enkele jaren op een visserschip gevaren maar ging op z’n 21e jaar werken bij Houthandel Alberts in Middelburg. In 1939 ging hij voor de houthandel naar de Vogezen om bielzen te keuren. Deze werden hier ingekocht en aan de Staat geleverd. In totaal werkte hij 43 jaar bij Houthandel Alberts. Z'n vrouw Grietje leurde meer dan vijftig jaar met vis langs de deuren in Middelburg.

Het echtpaar Abraham Theune/Grietje Theune-van Belzen herdenkt hun 70-jarige bruiloft. Links het echtpaar Markusse en rechts mevrouw Boertien.
Het echtpaar Abraham Theune/Grietje Theune-van Belzen herdenkt hun 70-jarige bruiloft. Links het echtpaar Markusse en rechts mevrouw Boertien.

* * *

Dit jaar doemen voor het eerst geruchten op over een naderende herindeling van Walcheren. Het P.v.d.A.-raadslid B.J. de Reu vraagt wat de feiten zijn met betrekking tot de herindeling. Burgemeester Markusse geeft hierop volgens het notulenboek als reactie ‘door de pers te zijn gebeld over een nota van het ministerie inzake gemeentelijke herindeling, die niet in ons bezit is. Spreker is van mening dat Arnemuiden bestuurlijk een eenheid moet vormen. Bestuurskracht en alert zijn, zijn belangrijk’(!).

* * *

Dit jaar staat volop in het teken van de voorbereiding van Brakenburg III, het nieuwste uitbreidingsplan. In maart stelt de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit vast voor de toekomstige uitbreiding. De gemeente koopt daarna de nodige percelen grond aan in het nieuwe bestemmingsplan.

De eerste fase van Brakenburg II Oost (het Steendiep en het Veersegat) is op enkele vrijstaande woningen na volledig volgebouwd. Dit jaar is de bouw in de tweede fase (de Wielingen, het Oostgat en het Oostgatplein) volop aan de gang. Aan het einde van het jaar wordt een begin gemaakt met het bouwrijp maken van de derde en laatste fase van Brakenburg II Oost. Deze fase omvat het laatste gedeelte van het Oostgat en het Deurloo.
Ook in de oude kern vindt nieuwbouw plaats. De Woningbouwvereniging laat aan de Noordwal zes vervangende woningwetwoningen bouwen.

* * *

Op de 14e februari slaat burgemeester Markusse de eerste paal voor het nieuwe zwembad. Het oude bad is afgebroken. De opening van het nieuwe zwembad vindt plaats halverwege mei.
In het voorjaar wordt begonnen met de herinrichting van een gedeelte van de Langstraat, tussen de Markt en de Burgemeester Hackstraat/Westdijkstraat. De bedoeling is dat de Langstraat een vriendelijker aanzien krijgt en autovrij wordt.

Ook andere kredieten worden verleend: f 76.000 voor een nieuw clubgebouw van de Tennisvereniging De Schenge; f 88.000 voor de herinrichting van de Langstraat tussen de Markt en de Burgemeester Hackstraat; f 2.500 voor een rijdende baar voor het begraven; f 1.145.000 voor de bouw van de 4-klassige basisschool ‘De Zonnestraal’ aan het Oostgat van de Vereniging voor Algemeen Christelijk Basisonderwijs; voor de uitbreiding van de Joos van Larenschool en voor het opstellen van een verkeerscirculatieplan in verband met de aanleg van Brakenburg III.

Het schoolgebouw van de voormalige kleuterschool Prins Johan Willem Friso aan de Van Vollenhovenstraat wordt verkocht aan de Kruisvereniging Walcheren-Oost voor f 100.000. De Kruisvereniging gaat het gebouw inrichten als haar nieuwe wijkgebouw, omdat het huidige gebouw aan de Zuidwal niet meer voldoet aan de eisen en bovendien niet uitgebreid kan worden. Deze kleuterschool is in 1988 opgeheven als dislocatie van de Koningin Beatrixschool. Sindsdien is het gebouw enige tijd gebruikt door de Joos van Larenschool, maar vanaf april staat het leeg.

Bij de begrotingsbehandeling in december is de gemeenteraad over het algemeen tevreden over het gevoerde beleid. Het nieuwe zwembad voldoet prima. Het CDA pleit voor verplaatsing van het museum naar het stationsgebouw. Ook vindt deze fractie het lofwaardig zoals de huidige molenaar zich inzet. Er is een plan in de maak voor de vervanging van Te Mortiere door een nieuw woonzorgcentrum. Ook wordt een pleidooi gevoerd voor een nieuwe brandweergarage.

* * *

Enkele zaken van historische waarde krijgen dit jaar de aandacht. Bezorgdheid is er over de mogelijke sluiting van het station. De gemeenteraad spoort het college aan er alles aan te doen om deze voor Arnemuiden belangrijke voorziening te handhaven. Sinds bijna 120 jaar vervulde het station een vitale functie in de gemeente. Het college verwacht dat de treinen wel blijven stoppen in Arnemuiden, éénmaal in het uur. Maar de kaartjesverkoop zal wel beëindigd worden. In augustus wordt het duidelijk dat sluiting van het stationsgebouw onvermijdelijk is. De gemeente kan het gebouw huren van de Nederlandse Spoorwegen. Het gemeentebestuur wenst het karakteristieke gebouw van 1872 voor Arnemuiden te behouden. Dit is ook de wens van de Arnemuidse bevolking. Een handtekeningenactie leverde vorig jaar in korte tijd 700 handtekeningen op. Er is al een ondernemer die belangstelling getoond heeft voor het pand.

Bij de restauratie van de toren blijkt dat de uurwerkplaten en de achterliggende schotten danig verrot zijn. Dit is ook het geval bij de eb- en vloedklok. In eerste instantie stelde de gemeenteraad f 53.000 beschikbaar voor de restauratie. Het is noodzakelijk dat voor de vernieuwing van de wijzerplaten een aanvullend krediet beschikbaar komt van f 15.600.

Vermeldenswaard is ook dat de leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen ‘De Polderburcht’, ‘Het Baken’ en ‘Koningin Beatrix’ elk één van de monumenten op de Sloedam adopteren. Het is een goede zaak dat de Arnemuidse jeugd op deze wijze betrokken wordt bij de nagedachtenis van de gevallen soldaten op de Sloedam.

Gemeentebode, tevens de welbekende kapper van Arnemuiden, J. Proos, neemt dit jaar afscheid.
Gemeentebode, tevens de welbekende kapper van Arnemuiden, J. Proos, neemt dit jaar afscheid.

* * *

De Arnemuidse vissers boeken dit jaar zeer goede resultaten. Er zijn overvloedige vangsten en hoge prijzen. De gemiddelde prijzen voor schol, tong en kabeljauw liggen alle hoger dan in 1988. Maar met name de garnalenvisserij is voor de Zeeuwse vissers dit jaar buitengewoon gunstig. Deze goede resultaten zijn mede verwezenlijkt door de initiatieven die de garnalenhandel heeft ontplooid voor het vinden van alternatieven voor het handmatig pellen van garnalen. Het blijkt ook dat een regelmatige aanvoer de prijsvorming ten goede komt.
De garnalenvisserij ondervindt dit jaar een verrassende opleving. In Colijnsplaat is de aanvoer ruim 50% hoger dan vorig jaar: 1.723.500 kg tegen 1.124.500 kg in 1988. Maar ook de prijzen liggen op een veel hoger niveau dan in 1988. De opbrengst is bijna 12 miljoen gulden (in 1988 ƒ 6.545.000). In de vismijnen van Colijnsplaat en Breskens worden bijna één miljoen kilo meer garnalen aangevoerd dan in 1988 met een meeropbrengst van bijna ƒ 9 miljoen.

De gespannen toestand gedurende het vorig jaar is wat gestabiliseerd. De Arnemuidenaars ‘maken grote en gevaarlijke reizen om de Noord en naar Doggersbank’. Wel moet de Zeeuwse visserijvereniging ZEVIBEL in het geweer komen tegen plannen om Scheveningen aan te wijzen als enige garnalentoevoerhaven. Dit zou funeste gevolgen kunnen hebben voor het voortbestaan van de vismijn van Colijnsplaat. Overigens neemt ZEVIBEL-voorzitter J. van den Bos, oud-burgemeester van Arnemuiden, per 1 augustus afscheid na gedurende 11 jaren op kundige en gewaardeerde wijze de belangen van de vissers te hebben behartigd. Z’n opvolger is C.J. van Liere.

Raadslid Bezemer bekritiseert in het voorjaar de toespraak die de burgemeester heeft gehouden op de jaarvergadering van de visserijvereniging D.E.L. Deze heeft volgens hem de visserij geen goed gedaan. De burgemeester merkt echter op gesproken te hebben als voorzitter van D.E.L. Zijn bedoeling was ‘om met elkaar - de politiek, de visserij en de ondernemers - te komen tot een plan richting Den Haag’.

Reder J. Siereveld stoot begin dit jaar de helft van zijn schepen af: de ARM 3 (de ‘Jan’) van 1973 is aangemeld voor sanering en wordt gesloopt; de ARM 14 (de ‘Grietje Geertruida’) van 1982 verkoopt hij aan de rederij Toering in De Lemmer. Zes matrozen worden ontslagen.
Siereveld sluit niet uit dat nog meer bemanningsleden hun baan verliezen. Visvangstbeperkende maatregelen hebben Siereveld ertoe gedreven het aantal schepen te halveren ‘met pijn in het hart’. Zijn bedrijf beschikt nu over meer dan voldoende quotum voor de resterende twee schepen. Siereveld houdt de ARM 44 ‘Neeltje Jannetje’ van 1986 en de ARM 7 ‘Jan Senior’ van 1988.

De Arnemuidse en Vlissingse vissersvloot maakt thans 8% van de Nederlandse vloot uit en beschikt dit jaar over 7,7% van het tongcontingent en 7,3% van het scholcontingent.

* * *

De Hervormde gemeente wordt dit jaar gediend door ds. L.W.Ch. Ruygrok. De kerkenraad bestaat thans uit de ouderlingen L. van Belzen, M. van Belzen, W. van Belzen, C.J. Blok, K. van de Ketterij, R. Poortvliet, B. de Ridder en B. Siereveld en de diakenen D. van Belzen, L. van Dalen, A. Joziasse, Joz. Meerman, M. de Rijke en R. Schroevers. Bij de periodieke verkiezingen worden in de plaats van de aftredende ouderling B. de Ridder en diaken R. Schroevers gekozen J. Meulmeester en P. Oosterling.

Dit jaar ontstaan concrete plannen voor de bouw van een nieuw kerkorgel. Het oude orgel is naar het oordeel van deskundigen geheel versleten. De totale kosten worden begroot op ongeveer f 500.000.

De vorig jaar gestarte renovatiewerkzaamheden van de buitenmuren van het kerkgebouw lopen dit jaar nog steeds door. In het najaar 1988 werd begonnen met de buitenmuren aan de zuidzijde. In mei van dit jaar wordt verder gegaan met de muren aan de noordzijde. Na augustus wordt dit afgerond en verder gegaan met de westzijde. Er doet zich een geduchte tegenvaller voor. Bij de eerste inspectie werd gedacht dat de noordzijde in een betere staat verkeerde dan de zuidzijde. Maar het blijkt dat deze zijde juist in een veel slechtere toestand verkeert. In eerste instantie werd gedacht dat ongeveer 75% van de totale oppervlakte tot 1.30 m boven het maaiveld halfsteens uitgehakt en opnieuw gemetseld moest worden. Maar al spoedig blijkt dat over de totale oppervlakte niet halfsteens maar steensdiep alles uitgehakt en opnieuw gemetseld dient te worden, inclusief steunberen en rollaag. Verder blijken zeer ernstige verrottingsverschijnselen aan een viertal spantopleggingen.

1991

De gemeenteraad begint 1991 met droevig nieuws.
Op zaterdag 5 januari is op de leeftijd van 63 jaar zeer onverwachts aan een hartstilstand overleden het SGP-raadslid Pieter Wilhelm van Leerdam. Al geruime tijd was Van Leerdam hartpatiënt. Sinds 1970 had de overledene onafgebroken zitting in de gemeenteraad, waarvan gedurende de periode september 1982 tot januari 1985 als wethouder. Burgemeester Visser spreekt ter nagedachtenis o.a.: ‘Op zijn geheel eigen wijze gaf hij blijk van zijn betrokkenheid bij het besturen van de gemeente. Zijn uitgangspunt was dat de overheid Gods Dienares is. Hij sprak dikwijls waarschuwende of vermanende woorden. Ook de zakelijke kant had z’n warme belangstelling. Na het overlijden van z’n vrouw vorig jaar maart zagen we zijn levensvreugde verdwijnen en z'n krachten verder afnemen’.
In de ontstane vacature neemt de heer P.J. Bos zitting in de gemeenteraad.

Nog op een geheel andere wijze is treurig nieuws te melden uit de gemeenteraad. Wethouder M.A. Stoffels verzoekt in januari met onmiddellijke ingang ontslag als wethouder. Hij doet dit uit onvrede met de besluitvorming over de overeenkomst tussen Oranjeplaat BV en de gemeente. De gemeenteraad neemt met gemengde gevoelens kennis van het besluit van de heer Stoffels. De achterliggende tijd was niet fraai en kwamen er ‘ordinaire ruzies’ voor. Burgemeester Visser dankt de heer Stoffels voor de prettige en constructieve samenwerking binnen het college en de gemeenteraad. In de vacature van wethouder wordt CDA-raadslid W. Bezemer gekozen.

In augustus moet nogmaals melding gemaakt worden van het overlijden van een oud-raadslid en wethouder. De heer Joos Theune, wonende Schuttershof 34, is op 10 augustus op 70-jarige leeftijd plotseling overleden.

Op het gemeentehuis komt er een nieuwe chef financiën/2e loco-secretaris in de persoon van de heer C. van Beveren. Hij is de opvolger van de heer C. van den Berge.

Bij de verkiezing voor Provinciale Staten vinden er in Arnemuiden opmerkelijke verschuivingen plaats: CDA, PvdA en VVD verliezen respectievelijk 100, 122, en 41 stemmen, terwijl SGP, D66 en RPF respectievelijk 55, 65 en 93 stemmen winnen.

* * *

Er overlijden dit jaar vele inwoners. Onder hen bevinden zich oude vertrouwden, maar ook zeer bekenden die de Arnemuidse samenleving kleur gaven toen ze nog in het volle leven stonden. Van hen noemen we:

5/1 (oud-raadslid/wethouder) Pieter Wilhelm van Leerdam; 31/1 Gerard van Belzen wv Maatje Poortvliet (77 jr); 2/2 Blaas van Belzen ev Grietje Schroevers (73 jr); 3/2 (oud-gemeentewerkman en grafdelver) Jan Theune ev Elisabeth Schroevers (80 jr); 4/2 Jannetje Meerman wv Dingenis van Belzen (79 jr); 26/2 Jacoba Johanna van de Ketterij ev Ben van de Dries (28 jr); 2/4 Blaas van Belzen ev Tannetje Wondergem (78 jr); 11/4 Jan van Belzen ev Tannetje de Nooijer (82 jr); Grietje van de Ketterij ev Gillis de Nooijer (67 jr); 5/6 Jacob van Belzen ev Cornelia de Nooijer (84 jr); ./6 Catharina Boone ev de vroegere schildersbaas Dellebeke (76 jr); 10/8 (oud-gemeenteraadslid en wethouder) Joos Theune ev Cornelia Schroevers (70 jr); 15/8 Cornelis Baas ev Jannie Reijnhodt (42 jr); 29/9 Maria van de Gruiter ev Marinus Siereveld (89 jr); 20/10 Jacobus (Ko) Marteyn ev Maria Crucq (74 jr); 21/10 Wilhelmina Maria Verkamman ev Lieven van Dalen (30 jr); 7/11 de vroegere winkelierster Johanna Catharina (Jo) Kousemaker wv Jan Hendrik Willem Knolle (75 jr); 25/11 (oud-ouderling) Blaas Ventevogel ev Cornelia Schroevers (81 jr); 11/12 Willem Cornelis Goverse wv Janna Cornelia Poppe (88 jr); 24/12 Jan Hoek ev Grietje Marijs (72 jr); 26/12 Frans Schroevers ev Pieternella Johanna Poortvliet (59 jr).

* * *

Enkele gebeurtenissen staan dit jaar in het teken van het behoud van het historisch en cultureel erfgoed van Arnemuiden.

Een hartverwarmende blijk van gemeenschapszin is de onder de Arnemuidse bevolking gehouden inzamelingactie voor de restauratie van het ruim 400 jaar oude carillon. De actie heeft zijn doel bereikt. Het Comité ‘Vrienden van het carillon’, bestaande uit G. den Hartog (voorzitter), W. Joosse (secretaris), J. Meulmeester, P. Nieuwenhuijzen, J. Theune en G. Visser-van Lente, heeft voldoende middelen verzameld om de restauratie te kunnen uitvoeren. Aan particuliere giften is ontvangen het hoge bedrag van f 29.129,86. Voor de resterende gelden heeft de provincie subsidie toegezegd.
De gemeenteraad besluit daarop ook een krediet beschikbaar te stellen voor de restauratie van het carillon ten bedrage van ƒ 32.000. De raad brengt hulde aan het comité. Ook het provinciaal bestuur blijft niet achter en stelt f 4.000 subsidie beschikbaar (het voorstel aan Provinciale Staten vermeldt: ‘De ‘klokken van Arnemuiden’ zijn zo’n begrip en zelfs landelijk zo populair dat ze tot de Zeeuwse cultuurschat gerekend moeten worden’).

De situatie in de toren is dan ook allertreurigst. De magneten en bevestigingsbeugels zijn verroest en de draadspanning en bedrading versleten. Het torenuurwerk is aan een volledige restauratie toe. En het bandspeelwerk van het carillon vertoont zoveel mankementen dat algehele revisie noodzakelijk is.

De echtgenote van burgemeester Visser en de heer Hoitsma bekijken het door hen onthulde informatiebord, waarop de geschiedenis en werking van de beroemde klok van Arnemuiden is beschreven.
De echtgenote van burgemeester Visser en de heer Hoitsma bekijken het door hen onthulde informatiebord, waarop de geschiedenis en werking van de beroemde klok van Arnemuiden is beschreven.
Gespannen wacht de Arnemuidse bevolking op de eerste tonen van het carillon.
Gespannen wacht de Arnemuidse bevolking op de eerste tonen van het carillon.

Alleen de Jezusklok doet het nog. Het verschil tussen een begrafenis en koninginnedag is niet meer te horen. ‘De klok is op sterven na dood’, aldus klokkenist Jo Theune tegen de PZC.
De klokkengieterij Eijsbouts uit het Brabantse Asten restaureert het klokkenspel. De restauratie van het eb- en vloeduurwerk hoeft echter niet meer te gebeuren. De 80-jarige H. Hoitsma uit Middelburg hoort van de deplorabele toestand van de getijdenklok. In 1955 was hij het ook die deze klok redde van de ondergang. Samen met klokkenist J. Theune is hij een middag bezig in de toren. Hoitsma heeft het mechaniek dat hij destijds zelf ontworpen heeft, opnieuw heringesteld. De klok geeft daarna de maanstanden en de getijden weer nauwkeurig aan. Het geld dat de gemeente hiermee uitspaart, wordt besteed aan een informatiebord over de klokken en uurwerken dat aan de voet van de toren wordt geplaatst.
Op zaterdag 13 april worden de gerestaureerde klokken officieel in gebruik genomen en wordt het informatiebord over de klokken onthuld.

Ook bij de straatnaamgeving houdt de gemeenteraad rekening met de vermaarde historie van Arnemuiden. Op advies van de Werkgroep bevordering museumbezoek besluit de gemeenteraad:

  • de naam van het eerste gedeelte van de Burgemeester Lantsheerweg, dus ten zuiden van de spoorwegovergang, te handhaven;
  • het weggedeelte van de Burgemeester Lantsheerweg, lopend vanaf de Doeleweg tot de spoorlijn, te wijzigen in ‘Zoutketenweg’, want vroeger leidde die weg naar de aldaar gelegen zoutketen;
  • het weggedeelte Burgemeester Lantsheerweg vanaf de Doeleweg (bij de gemeentewerkplaats) tot aan de Derringmoerweg te wijzigen in ‘Derringmoerweg’, omdat dit gedeelte vloeiend overgaat in de huidige Derringmoerweg;
  • het weggedeelte van de Derringmoerweg, lopend vanaf de kruising met de huidige Burgemeester Lantsheerweg tot de oude Kleverskerkseweg, alsmede het weggedeelte van de Oude Kleverskerkseweg tot de Dorpsstraat van Kleverskerke te wijzigen in ‘Oude Kleverskerkseweg’.

Vermeldenswaard is dat in juli de ARM 17 van schipper L. Meulmeester een scheepskanon uit 1650 opvist. Het is destijds gegoten door de Amsterdamse gieter Assuerus Koster. Het is opgevist 35 mijl noordwest uit de kust van Westkapelle, ten noorden van de Noordhinderbank. Het drie meter lange kanon weegt 2150 kilo; er werden kogels van 24 pond mee afgeschoten.

Een blijk van het ontwakend historisch besef is ook de restauratie van een kaart van Amemuiden uit de 16e eeuw. Deze kaart werd door oud-gemeentesecretaris J. Kroon ontdekt in de kelder van het gemeentehuis. Dankzij directeur M. Vader sponsort de RABO-bank van Arnemuiden de restauratie. ‘De kaart heeft in de jaren zestig nog dienst gedaan, toen de gemeente in aanmerking wilde komen voor een extra uitkering uit het gemeentefonds vanwege de regeling voor beschermde stads- en dorpsgezichten’, vertelt de heer Kroon bij de overhandiging.

Burgemeester H. Visser (links), oud-gemeentesecretaris J. Kroon (midden) en Rabo-directeur M. Vader (rechts) bij de gerestaureerde 16e eeuwse kaart van Arnemuiden.
Burgemeester H. Visser (links), oud-gemeentesecretaris J. Kroon (midden) en Rabo-directeur M. Vader (rechts) bij de gerestaureerde 16e eeuwse kaart van Arnemuiden.

* * *

In stormachtig tempo verrijst de nieuwbouw. Het bestemmingsplan Brakenburg III, de nieuwste uitbreidingswijk, wordt vastgesteld. Het plan biedt ruimte voor de bouw van 250 woningen voor de eerste 10 jaar. De gemeenteraad stelt een krediet beschikbaar voor het bouwrijp maken van de 1e fase van dit plan. Deze omvat de aanleg van de Akkerlaan als ontsluitingsweg en het bouwrijp maken van de grond aan de Tarweakker en de Klaverakker. Er wordt een krediet van f 71.700 beschikbaar gesteld voor een indicatief bodemonderzoek in het bestemmingsplan Brakenburg III en de sloop van de voormalige boerderij ‘Brakenburg’ van de pachter L. Dieleman. Van de heer Van Huffel uit België, van wie destijds ook de hofstede ‘Brakenburg’ is gekocht, koopt de gemeente een strook grond van 2230 m2 aan voor de aanleg van een ontsluitingsweg tussen de Korenbloemlaan en de Doeleweg.

Er ontstaan dit jaar plannen voor de vestiging van een winkelcentrum met appartementen in het hart van de oude stadskern, op de hoek Langstraat/Markt/Marktstraat/Zuidwal.

De te slopen huisjes op de hoek Markt/Marktstraat.
De te slopen huisjes op de hoek Markt/Marktstraat.

* * *

Dit jaar gaat ook een lang gekoesterde wens van het gemeentebestuur in vervulling. Voor de bouw en inrichting van een nieuwe brandweerkazerne stelt de raad een krediet beschikbaar van f 500.000.

Ook vindt de inrichting plaats van het woonwagencentrum met 3 woonwagenstandplaatsen aan de Steigerweg. De gemeente stelt hiervoor 1700 m2 grond beschikbaar. Vanwege de ligging naast de nieuwe begraafplaats wordt een geluidswal aangelegd. De gemeente levert hiervoor kosteloos de benodigde grond.

Ook komt een fors bedrag (f 26.500) beschikbaar voor de beveiliging van het onlangs zo ingrijpend verbouwde gemeentehuis. Helaas gaat het niet goed met het verenigingsgebouw. Het bestuur van ‘De Arne’ verzoekt het gemeentebestuur het verenigingsgebouw per 1 januari 1992 over te nemen. De reden is het afnemend aantal leden. De gemeenteraad besluit daarop tot aankoop van ‘De Arne’ tegen de boekwaarde van f 178.500. De raadsleden dringen echter wel aan om het verenigingsgebouw snel te privatiseren.

De gemeenteraad gaat in meerderheid een overeenkomst aan met Recreatie Oranjeplaat BV betreffende het zogenaamde 48 ha-gebied aan de Muidenweg.

Vermeldenswaard is het eerste transport van hulpgoederen vanuit Arnemuiden naar het Roemeense dorp Teius. Acht Arnemuidenaars gaan op expeditie naar Roemenië.

* * *

In maart brengt de Vaste Kamercommissie voor de Visserij een bezoek aan Zeeland. In de vismijn van Vlissingen voeren de kamerleden een gesprek over de problemen en wensen van de kottervisserij.

De garnalenvisserij is dit jaar erg wisselvallig. In het eerste halfjaar zijn er geringere vangsten, maar een zeer hoge prijs. Prijzen per kilo garnalen van ver boven de ƒ 20 zijn eerder regel dan uitzondering. Door de geringe vangst, maar vooral ook door de lage prijs in het najaar, kan er niet van een goed garnalenseizoen worden gesproken. De resultaten zijn beduidend minder dan in 1990.
Bij de Zeeuwse vismijnen worden 1.709.000 kg garnalen aangevoerd met een waarde van bijna ƒ 10 miljoen. In 1990 was dit 385.000 kg minder, maar de waarde was toen ruim ƒ 4 miljoen meer.
Voor de platvisvisserij zijn de resultaten een stuk beter. De grotere kotters bezoeken bijna allemaal noordelijker gelegen visgronden. Volgens het, over het wel en wee van de vissersvloot goed geïnformeerde raadslid C. Marijs tijdens de algemene beschouwingen ‘vissen de Arnemuidse kotters op de breedte tegen de Atlantische Oceaan aan’.
Veelal verkopen de vissers de vangst in noordelijker gelegen visafslagen. Dit betekent een aanzienlijk verlies voor de Zeeuwse vismijnen.

* * *

Op 13 maart overlijdt te Wijk en Aalburg op 81-jarige leeftijd de oud-predikant van de Hervormde gemeente van Arnemuiden ds. H.K. van Wingerden. Geboren op 17 april 1909 diende hij achtereenvolgens de gemeenten van Melissant (1936), Arnemuiden (1940), ‘s Grevelduin-Capelle (1942), Delft (1946), Kockengen (1949), Harderwijk (1955), Zoetermeer (1962) en Gameren (1968). Op 1 mei 1974 ging hij met emeritaat en diende als emerituspredikant nog vijf gemeenten. Een enkele keer preekte ds. Van Wingerden nog in de Hervormde kerk van Arnemuiden.

Op 10 januari neemt de gewaardeerde en trouwe koster C. van de Ketterij afscheid in verband met het bereiken van de 70-jarige leeftijd. Cor van de Ketterij volgde vele jaren geleden z’n moeder, de oude kosteres Coba van de Ketterij, op. Wat behoorde de eerwaardige ‘Coba’, wonend in het hoekhuisje Zuidwal/Schorretje, vroeger bij het Arnemuidse bedehuis.
De nieuwe koster is J. van Belzen.
Tijdens de afscheidsavond van koster Van de Ketterij wordt ook aandacht besteed aan het 25-jarig jubileum van de organisten van de Hervormde gemeente H. Meulmeester en A. de Nooijer.
In de kerkenraad hebben zitting de ouderlingen J. van Belzen, L. van Belzen, M. van Belzen, C.J. Blok, K. van de Ketterij, P. Poortvliet, J. de Ridder en B. Siereveld en de diakenen L. van Dalen, Joz. Meerman, M. de Rijke en R. Schroevers.

Ook de Gereformeerde kerk krijgt dit jaar een nieuwe predikant. Op 6 januari doet ds. J. Bakker intrede. Hij zal de gemeente dienen tot 1 juni 1996.

In de loop van dit jaar neemt ds. W. Verhoeks, predikant van de Gereformeerde Gemeente in Nederland, een beroep aan naar Ederveen. De bij zijn Arnemuidse gemeente zeer geliefde predikant was hier vanaf 1983. Op de 20e oktober neemt ds. Verhoeks afscheid met de tekstwoorden uit Handelingen 20 : 32. Enkele jaren hierna is hij overleden.

Ds. W. Verhoeks en echtgenote. Zij vertrekken dit jaar naar Ederveen.
Ds. W. Verhoeks en echtgenote. Zij vertrekken dit jaar naar Ederveen.

1990

Bij Koninklijk Besluit van 7 november vorig jaar is burgemeester M.M. Markusse per 16 december 1989 benoemd tot burgemeester van IJsselmuiden. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in om de vervulling van de vacature te bespreken met de Commissaris van de Koningin.

Pas in juni wordt de 44-jarige drs. H. Visser uit Wezep benoemd tot burgemeester. De heer Visser was medeoprichter van de RPF. Namens deze partij had hij zitting in de gemeenteraad van Oldebroek. Als leraar wiskunde was hij verbonden aan een scholengemeenschap te Zwolle. Op de 16e juni vindt z’n installatie plaats. In zijn welkomstwoord steekt loco-burgemeester Jac. Van Belzen de loftrompet uit over het voorzieningenpeil in Arnemuiden: we hebben een gezonde middenstand, uitstekende sportvoorzieningen, goede recreatievoorzieningen zoals de jachthaven, het bungalowterrein, de watersportcamping en een surfcentrum, een verwarmd openluchtbad, goede tot uitstekende schoolgebouwen, een eigen politiebureau, goede trein- en busverbindingen, een ontsluiting op rijksweg A 58, een bruisend verenigingsleven en ‘de vissersvloot behoort tot de modernste van Europa en daar zijn we trots op’.
Gemeentesecretaris K. van Poppel geeft z’n mening met een kwinkslag: ‘Wij hebben zes maanden prettig gewerkt met loco-burgemeester Van Belzen en eerlijk gezegd zaten we, met alle respect voor Visser, niet op een nieuwe burgemeester te wachten’.

* * *

In het voorjaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. De uitslagen zijn (tussen haakjes zijn de uitslagen van 1986 vermeld): CDA 652 (697), SGP 635 (526), PvdA 731 (495), RPF 434 (409) en VVD 185 (279) stemmen. Opvallend is de winst voor de Partij van de Arbeid en de Staatkundig Gereformeerden.

De nieuwe burgemeester drs. H. Visser met vrouw en kinderen.
De nieuwe burgemeester drs. H. Visser met vrouw en kinderen.
In een sjees, getrokken door een stoomwals, rijdt de scheidende gemeenteopzichter G. den Hartog met echtgenote door de gemeente.
In een sjees, getrokken door een stoomwals, rijdt de scheidende gemeenteopzichter G. den Hartog met echtgenote door de gemeente.

Voor de nieuwe zittingsperiode worden gekozen Jac. van Belzen (PvdA), W. Bezemer (CDA), J.P.G. van de Kamer (VVD), C. van de Ketterij (RPF), P.W. van Leerdam (SGP), C. Marijs (SGP), B.J. de Reu (PvdA), B. de Ridder (CDA), J.J. Siereveld (RPF), M.A. Stoffels (CDA) en W.A. Verschoor (VVD).
Nieuwkomers zijn de heren Van de Kamer, Van de Ketterij en Verschoor. Afscheid nemen de raadsleden B.J. van Belzen en B. Siereveld. Van Belzen had in totaal 15 jaar zitting in de gemeenteraad, van 1970-1974 en van 1978-1982 voor de ARP en van 1982-1990 voor de RPF.

Bij de wethoudersverkiezingen worden 7 van de 11 stemmen uitgebracht op Jac. van Belzen en M.A. Stoffels.

Op 26 april neemt de heer G. den Hartog afscheid als districtopzichter wegens het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd. Ongeveer 10 jaar was hij te Arnemuiden werkzaam. Hij blijft echter als opzichter van de woningbouwvereniging in dienst. Zijn opvolger is de heer C.A.C. Reijerse uit Heinkenszand.

Bij de overledenen dit jaar noemen we mevrouw P. van der Moer-Jobse, de sympathieke echtgenote van de voormalige dokter M.L. van der Moer. Zij is op 58-jarige leeftijd te Vlissingen overleden.

Ook vele andere bekenden overlijden dit jaar:

27/2 Klaas Grootjans (63 jr); 3/3 J. Oosterling (63 jr); 9/3 J. van Belzen (62 jr); 11/3 Joos van Belzen (56 jr); 26/3 Maatje van Leerdam-van Belzen (56 jr); 19/4 Laurens Meerman (80 jr); 9/5 Maatje Siereveld wv J. de Nooijer (71 jr); 27/5 Maatje Vader wv Jan Louis Joosse (77 jr); 2/6 Cornelis Goedhart (83 jr); 2/6 Joost Schoolmeester (66 jr); 28/6 Janna Poppe ev Willem Goverse (86 jr); 16/7 Jacob Meulmeester ev Jacoba van de Ketterij (45 jr); 30/7 Jacob Poortvliet (79 jr); 9/8 Geertruida Clasina Kusse wv W. J. Coppoolse (78 jr); 8/8 Grietje Bronke wv Joos van Belzen (84 jr); 19/8 Robbert van Belzen (81 jr); 22/9 Christina van Belzen wv Marinus Schroevers (80 jr); 26/10 Grietje van Belzen ev Abraham Theune, nadat zij 71 jaar met haar man in het huwelijk verbonden mocht zijn (90 jr); 26/10 Job Schroevers (77 jr); 31/10 Geertje Siereveld wv Lieven Meulmeester (83 jr); 2/11 Neeltje Ventevogel wv Blaas Meulmeester (83 jr).

* * *

De woningbouw verloopt thans in een zeer snel tempo. Het bestemmingsplan Brakenburg II (West) is dit jaar volgebouwd. Er zijn 183 woningen verrezen: 47 woningwetwoningen, 102 premiekoopwoningen en 34 vrije sectorwoningen.

In de loop van 1988 werd al begonnen met de bouw in Brakenburg II (Oost). Daar zijn intussen 42 woningen gereed: 15 premiekoopwoningen en 27 vrije sectorwoningen.
Voor de realisering van het nieuwste uitbreidingsplan Brakenburg III koopt het gemeentebestuur de boerderij aan van mevrouw P. Dijke-Klap en de pachter C. Baas voor f 925.000.
Op een strookje grond van circa 2300 m2 na is nu alle voor Brakenburg benodigde grond aangekocht. De gemeenteraad geeft de straten in dit plan de namen: Akkerlaan, Klaverakker, Tarweakker, Maisakker, Gerstakker en Vlasakker.

De gemeenteraad stelt dit jaar een bestemmingsplan vast voor de vestiging van een woonwagencentrum, naast de nieuw aangelegde begraafplaats. Tegen het plan dient niemand een bezwaarschrift in. Ruim 1700 m2 grond is nodig voor de verwezenlijking van drie woonwagenstandplaatsen op een gedeelte van het speelterrein aan de Steigerweg.

Stichting van een woonzorgcentrum in ‘Te Mortiere’ blijkt geen haalbare zaak te zijn. Thans worden de mogelijkheden van een zogenaamd ‘wozoco’ op een andere plaats bezien. In het bestuur van de hiervoor gevormde Stichting nemen zitting de heren H.J. Balk (huisvesting), W.G.A. van Geloven (bestuurlijk/organisatorisch), J. Kroon (financieel) en M. Weststrate (1e lijnszorg en thuiszorg). Wethouder Jac. van Belzen treedt op als voorzitter. De gemeenteraad spreekt uit aan de realisering van een woonzorgcentrum grote waarde toe te kennen.

* * *

In 1988 werd op initiatief van burgemeester en wethouders een projectgroep ingesteld met als opdracht een dorpsplan op te stellen. In januari komt de projectgroep met een analyse van de probleempunten. In deze analyse wordt ook een aantal objecten van culturele en historische waarde genoemd zoals:

  • restauratie carillon en eb/vloedklok;
  • restauratie van de korenmolen;
  • conservering van de scheepshelling;
  • herinrichting van het havenplein;
  • verplaatsing museum naar centrale locatie;
  • visserijhistorie ruim belichten.

Op grond van de analyse komt de projectgroep in oktober met een dorpsplan. Enkele aanbevelingen zijn vermeldenswaard:

  • verbetering verkeerscirculatie;
  • verbetering kruising Nieuwlandseweg/Schuttershof;
  • vernieuwing kleedaccommodatie zwembad;
  • verbetering woonomgeving 't Dorp en ‘t Poldertje;
  • verbetering en uitbreiding gymnastieklokaal;
  • verbetering en uitbreiding brandweerkazerne;
  • realisering woonzorgfunctie voor de ouderen;
  • concentratie van nieuwe winkelvoorzieningen;
  • restauratie eb- en vloedklok en carillon;
  • herbestemming stationsgebouw;
  • restauratie molen.
Nog steeds, hoewel het aantal vrouwen in de Arnemuidse klederdracht zienderogen minder wordt, heeft J. Maljers in z'n zaak een aparte afdeling voor Arnemuidse klederdrachtstoffen. Achter de toonbank mevrouw C. Bliek-Krijger.
Nog steeds, hoewel het aantal vrouwen in de Arnemuidse klederdracht zienderogen minder wordt, heeft J. Maljers in z'n zaak een aparte afdeling voor Arnemuidse klederdrachtstoffen. Achter de toonbank mevrouw C. Bliek-Krijger.

Aparte vermelding verdient de aanbeveling in het dorpsplan over het ‘behoud van historische/karakteristieke elementen’. Dit betreft o.a. ‘de nog aanwezige karakteristieke elementen in de bebouwing en het stratenpatroon alsmede versterking van historische punten als Havenplein met scheepshelling’.

* * *

Kredieten worden dit jaar uitgetrokken voor het opknappen van het gymnastieklokaal van f 108.000 en het renoveren van het kleedgebouw bij het zwembad van f 276.000.

In het najaar blijkt dat het in de toren een desolate toestand is. De eb- en vloedklok functioneert niet meer. Het slagmechanisme voor de grote klokken is kapot en het carillon is buiten werking. Voor het behoud van dit historisch erfgoed zal een inzamelactie onder de bevolking worden gehouden. Uit een offerte van de firma Eysbouts te Asten blijkt dat voor de restauratie van de eb- en vloedklok een bedrag nodig is van f 30.000. Raadslid C. Marijs vertolkt de gevoelens van de historieminnende oud- Arnemuidenaars door te zeggen dat ‘het een erezaak voor de gemeente moet zijn het klokkenbestand zo spoedig mogelijk te restaureren’.

Nog een ander historisch object staat dit jaar in de aandacht. In april komt bericht van de Nederlandse Spoorwegen dat het stationsgebouw niet langer bemand zal worden. De N.S. is voornemens het 120 jaar oude gebouw te slopen als zich geen acceptabele huurder aandient. De gemeenteraad wil dit karakteristieke gebouw voor Arnemuiden behouden en besluit het station van de N.S. te huren. Het blijkt mogelijk om het gebouw tegelijk door te verhuren aan het schildersbedrijf R. Nieuwenhuyzen te Arnemuiden. De gemeenteraad is verheugd dat dit historisch waardevolle pand voor de gemeente behouden kan blijven.

Van historische waarde is ook de verschijning dit jaar van het boek ‘Vissers verhalen over hun leven in de delta’ van Kees Slager en Paul de Schipper. Het is een waardevol boek waarin zeer veel interessante gegevens over de geschiedenis van de vissers en de vissersvloot van voor de Tweede Wereldoorlog worden vastgelegd.
Nòg een boekwerkje over aspecten van de Arnemuidse historie verschijnt omstreeks deze tijd: ‘100 jaar Christelijk onderwijs in Arnemuiden’. De schrijver J. Meulmeester geeft hierin niet alleen een historische schets vanaf de eerste pogingen om een Christelijke school te Arnemuiden te stichten. Maar ook worden vele herinneringen en anekdotes verhaald.

Maar ook het aantal bedreven Arnemuidse garnalenpelsters neemt af. Tijdens de Visserijdagen in Colijnsplaat geven enkele oudgedienden een demonstratie.
Maar ook het aantal bedreven Arnemuidse garnalenpelsters neemt af. Tijdens de Visserijdagen in Colijnsplaat geven enkele oudgedienden een demonstratie.

Dit jaar slaat de iepziekte toe in Arnemuiden. Circa 350 bomen moeten worden gerooid, vooral in het Singelgebied. Brabers Groenvoorziening krijgt opdracht om een plan te maken voor de herbeplanting.

Uit de algemene beschouwingen bij de begrotingsbehandeling laten we nog enkele geluiden horen: ‘in 1990 werd het drieluik gymnastiekzaal-zwembad-brandweergarage afgerond’ (PvdA); ‘het is een gemiste kans om het pandje naast het oudheidkundig museum niet aan te kopen’ (RPF); ‘de visserij boekte in 1990 sterk wisselende resultaten. Het merendeel van de vloot moet het verder van Vlissingen zoeken, zelfs bij Helgoland, de Duitse Bocht en Dwars van Denemarken. De vangsten worden veelal in andere havens gemijnd, wat voor de vismijn te Vlissingen geen goede zaak is’ (SGP).

* * *

Voor de Arnemuidse vissers zijn de resultaten dit jaar minder dan in 1989. De visserij op rond- en platvis geeft tegenvallende opbrengsten. Vooral de scholvangsten zijn matig. Ter compensatie trekken nogal wat kotters voor langere of kortere duur de Noord in. Voor de Zeeuwse vismijnen betekent dit een behoorlijk verlies. In november wordt bovendien een tongverbod ingesteld, omdat de toegestane hoeveelheid tong door Nederland is volgevist. Dit leidt tot grote ontstemming bij de Zeeuwse kottervissers.
De garnalenvangsten vallen dit jaar erg tegen. Bijna de helft van die van 1989. Bij de vismijn te Colijnsplaat worden slechts 877.900 kg garnalen aangevoerd (dit was in 1989 1.723.490 kg). De vismijn te Breskens geeft eenzelfde beeld te zien. Maar door de aanmerkelijk hogere gemiddelde prijs valt de opbrengst toch nog alleszins mee. De opbrengsten te Colijnsplaat bedragen ƒ 9.342.290 (tegen ƒ 11.851.690 in 1989). Een gemiddelde prijs van ƒ 18,74 per kilo over een geheel jaar gerekend is in het verleden nog nooit voorgekomen.

De Zeeuwse visserijvereniging ZEVIBEL laat ook dit jaar weer een protest horen tegen een nieuwe rijksmaatregel, die de garnalenvissers treft. Degenen, die meer dan 70% van hun besomming met de aanvoer van garnalen hebben behaald, krijgen nu ook maar een maximale ontheffing tot 200 zeedagen.

Hier enkele van de nieuwste visserschepen van de Arnemuidse vloot afgemeerd in de haven van Zeebrugge, na het aanvoeren van vis.
Hier enkele van de nieuwste visserschepen van de Arnemuidse vloot afgemeerd in de haven van Zeebrugge, na het aanvoeren van vis.

* * *

In maart krijgt de Hervormde predikant ds. L.W.C. Ruijgrok een beroep van de Hervormde gemeente van Middelharnis. Na nog maar net vier jaar de gemeente gediend te hebben neemt ds. Ruijgrok dit beroep aan. Op 2e Pinksterdag 4 juni neemt hij afscheid. Consulent wordt ds. H. van Ostende uit Nieuw- en Sint Joosland. Het pastoraal werk blijft de heer A. Hey verzorgen.

In het museum aan de Spoorstraat: v.l.n.r. de bestuursleden K. van de Ketterij en C. Marijs en de beheerster mevrouw T. Kodde.
In het museum aan de Spoorstraat: v.l.n.r. de bestuursleden K. van de Ketterij en C. Marijs en de beheerster mevrouw T. Kodde.

Beroepen worden uitgebracht op de predikanten W.C. Hovius te Katwijk aan Zee en M. Goudriaan te Apeldoorn.
Groot is de blijdschap in de gemeente als op zondagmorgen 7 oktober bekend wordt gemaakt dat ds. Goudriaan het beroep heeft aangenomen. Op 1e Kerstdag 25 december doet de nieuwe predikant intrede in de Hervormde gemeente met de tekstwoorden Johannis 1 vers 8. In de morgendienst wordt ds. Goudriaan bevestigd door ds. J.R. Volk uit Katwijk met de woorden uit 2 Korinthe 4 vers 6.

Op 1 juni neemt de Hervormde gemeente het nieuwe kerkorgel in gebruik. Het orgel is gebouwd door de firma Van Vulpen uit Utrecht en heeft 21 stemmen, waarvan 10 op het hoofdwerk. Uitgangspunt bij de keuze van dit orgel was het nieuwe orgel van de Hervormde gemeente van Kootwijkerbroek. De totale kosten van het nieuwe kerkorgel bedragen bijna een half miljoen gulden. De bouw van het orgel vond plaats onder toezicht van de orgelcommissie, waarin als adviseurs zitting hadden Klaas Bolt en Rudi van Straten. Klaas Bolt kan de ingebruikname niet meer meemaken; hij is op 11 april overleden. Rudi van Straten bespeelt het orgel bij de ingebruikname. Tijdens deze bijeenkomst in de kerk, waarin ds. Ruijgrok de leiding heeft, wordt het orgel officieel overgedragen.

De nieuwe predikant van de Hervormde gemeente, ds. M. Goudriaan (rechts) met naast hem ouderling K. van de Ketterij met echtgenote.
De nieuwe predikant van de Hervormde gemeente, ds. M. Goudriaan (rechts), met naast hem ouderling K. van de Ketterij met echtgenote.

1992

Dit jaar staan enkele grote ontwikkelingen centraal in Arnemuiden: de vestiging van een winkelcentrum aan de Markt, de realisering van een woonzorgcentrum en een groeiende belangstelling voor de Arnemuidse historie. Maar op de achtergrond zijn er de onheilspellende berichten over een mogelijke opheffing van de gemeente.

In de gemeenteraad bedanken de raadsleden W.A. Verschoor (VVD) wegens drukke werkzaamheden, M.A. Stoffels (CDA) wegens verhuizing naar Veere en ir. J.P.G. van de Kamer (PvdA). In hun plaats treden aan mevrouw A. D'Huy-Den Engelsen, de heer J.J. van Rotten en de heer C. Grootjans. Met mevrouw D'Huy treedt voor het eerst in de geschiedenis van Arnemuiden een vrouwelijk raadslid op in het gemeentebestuur. Zij is ook de enige vrouw die ooit in het Arnemuidse stadsbestuur zitting had.

J.J. Siereveld, al tien jaar lid van de gemeenteraad namens de RPF, ontvangt een koninklijke onderscheiding.
J.J. Siereveld, al tien jaar lid van de gemeenteraad namens de RPF, ontvangt een koninklijke onderscheiding.

Op 15 november overlijdt de oud-burgemeester van Arnemuiden Johannes van den Bos op de leeftijd van 77 jaar. Hij stond in de periode 1952/1954 te Arnemuiden. Daarna was hij burgemeester van Sint Annaland en lid van Gedeputeerde Staten van Zeeland. Door zijn voorzitterschap van de visserijvereniging Zevibel gedurende een lange periode bleef de band met Arnemuiden bestaan.

In 1992 overlijden de volgende inwoners:

11/1 Geertruida Schuit ev Lieven Meulmeester (82 jr); 25/1 Pieter Leenhouts ev Neeltje de Meulmeester (75 jr); 11/2 Frouwke Meijer wv Hugo Bliek (85 jr); 11/2 Jannetje van Belzen wv Johannis Cornelis van Beek (71 jr); 11/2 Marinus Johannes Dijke (89 jr); 23/2 Jacomina de Nooijer wv Gerard de Hamer (71 jr); 10/3 Marinus Schroevers ev Theuntje Ventevogel (73 jr); 29/3 J.P. de Ridder ev C.R. Manni (75 jr); 30/3 de vroegere klompenmaker Adriaan Willem de Klerk ev E. Meertse (79 jr); 1/4 Abraham Theune wv Grietje van Belzen (91 jr); 14/4 Buis Dijke ev C. Marijs (47 jr); 25/4 Cornelis Wondergem wv Elisabeth Siereveld (80 jr); 28/4 Lieven Marijs ev Geertje van Belzen (71 jr); 4/5 Maatje Vogel ev Blaas van de Ketterij (81 jr); 6/5 Aart Marteijn ev Maatje Louwerse (64 jr); 16/5 Johanna Maljers (23 jr); 10/6 Catharina Geertje de Rijke wv Blaas de Nooijer (84 jr); 20/6 Johanna Pieternella van Belzen ev J. van de Ketterij (86 jr); 25/6 Cornelis van Belzen wv Adriana de Ridder (75 jr); 15/7 J. van Belzen wv M. van de Ketterij (80 jr); 2/8 Jan van Belzen wv G. de Nooijer (76 jr); 5/8 Maatje Mulder wv Dingenis van Belzen (86 jr); 6/8 Suzanna van Belzen ev Willem de Nooijer (81 jr); 12/8 Jacobus van Belzen ev Janna Schets (86 jr); 16/8 Cornelia Schroevers wv Blaas Ventevogel (83 jr); 17/8 Cornelis Blaasse ev Crina de Nooijer (59 jr); 18/8 (de vroegere slager) Pieter Jacobus Kousemaker ev Leuntje Schroevers (81 jr); 8/9 Adriana de Nooijer wv Lieven van Belzen (91 jr); 28/9 Elizabeth van de Gruiter (68 jr); 19/10 P. de Jonge wv J. Allaart (97 jr); 24/10 Jacoba Maria de Ridder wv Joos Schroevers (77 jr); 2/1I L.W. Blaas ev M. van Belzen (47 jr); 15/11 W. van Belzen ev J. Marijs (84 jr); 25/11 Aart Marteijn ev Tannetje Marijs (57 jr).

* * *

Allereerst de ontwikkeling van het winkelcentrum. In januari besluit het gemeentebestuur een sloopvergunning af te geven voor een aantal panden op de hoek Langstraat/Markt/Marktstraat. Weldra vangen de sloopwerkzaamheden aan en ontstaat er een afschuwelijk gat op de historische ‘Oostdijk’, waarop Arnemuiden in 1438 gesticht is.
De gemeenteraad toont zich zeer verheugd over de herinrichtingsplannen voor de Markt/Langstraat. In mei is er een inspraakavond voor bewoners en bedrijven in de omgeving van de Marktstraat. Vrijwel alle bedrijven, maar ook de meeste bewoners zien de plannen wel zitten, mits het parkeren en het voorkomen van overlast goed geregeld wordt.
Het RBOI stelt een rapport op over de vestigingsmogelijkheden van een supermarkt op de hoek Markt/Langstraat. Daaruit blijkt dat er voldoende omzet voor een aanbod in de foodsector is voor 2 supermarkten en 4 speciaalzaken. Daarna krijgt het omvangrijke plan spoedig vastere vormen. De architect besteedt veel aandacht aan het esthetisch aanzien van de bouwmassa.

De sloop van de hoek Langstraat/Marktstraat begint.
De sloop van de hoek Langstraat/Marktstraat begint.

Dan valt het historische besluit in de gemeenteraad dat medewerking verleend wordt aan de realisering van een winkel/wooncentrum op de hoek Langstraat/Marktstraat/Zuidwal. In het ‘Groentje’ aan de Zuidwal zullen 7 parkeerplaatsen aangelegd worden. Tevens wordt besloten toestemming te geven voor de uitbreiding van de supermarkt Nieuwstraat 22.
Raadslid C. Marijs laat zich als een van de weinigen sceptisch uit over het plan. Hij is van mening dat het college veel te optimistisch is over de economische haalbaarheid en vreest dat de kleine middenstand in de verdrukking zal komen.

De gemeenteraad maakt van de gelegenheid gebruik om een krediet van f 430.000 beschikbaar te stellen voor de herinrichting van de Markt, Langstraat en Marktstraat. Het provinciaal bestuur geeft een bijdrage van f 100.000 uit de knelpuntenpot. Maar ook de projectontwikkelaar voor het winkelcentrum blijft niet achter. Hij draagt f 89.000 bij.
Wel wordt duidelijk afgesproken dat, mocht het winkelcentrum onverhoopt niet doorgaan, het herinrichtingsplan zal worden herzien. In oktober is de herinrichting van de Markt gereed. Er zijn parkeerplaatsen aangelegd en de bestrating is vernieuwd.

* * *

Maar ook de plannen van de Stichting woonzorgcentrum Arnemuiden voor de realisering van een woonzorgcentrum worden steeds concreter. Het zogenaamde ‘wozoco-project’ blijkt technisch en financieel haalbaar te zijn. Na een lange voorbereidingstijd presenteert de Stichting Woonzorgcentrum Arnemuiden een plan voor de totstandkoming van een woonzorgcentrum. Het dienstencentrum Te Mortiere zal verbouwd worden tot zorgcentrum. Van daaruit zal gecoördineerd zorg worden verleend in samenwerking met verpleeghuis ‘Der Boede’ en bejaardenoord ‘Rustenburg’. De verbouw van Te Mortiere zal een bedrag vergen van f 806.500.
De gemeenteraad is verheugd over de plannen en complimenteert het college en de Stichting, maar ook haar voorzitter wethouder Jac. van Belzen. In optimistische stemming rekent de gemeenteraad er op dat het woonzorgcentrum in 1993 kan worden gerealiseerd.

* * *

Ook is er omstreeks deze tijd een ontwakend historisch besef in Arnemuiden te bespeuren. Dit historisch besef sluimerde weliswaar ook steeds in de voorgeslachten. Uit de Kroniek van Arnemuiden vanaf 1695 blijkt dat dit gevoel steeds bij een bepaalde laag van de Arnemuidse bevolking leefde. Op herdenkingsdagen en bij bijzondere omstandigheden kwam dit weer naar boven. Gedurende de laatste 200 jaar zijn er steeds weer inwoners die op de bres stonden als het de historische belangen van Arnemuiden gold. We noemen o.a. de stadssecretaris Casper Visser, de beide burgemeesters C.D. en C.J. Baars, schoolmeester P. Kwekkenboom, Adriaan Joosse, Abraham Buys, Toon de Kam, Jan de Klerk, Gerard de Nooyer. Maar ook vele anderen hadden immer grote belangstelling voor wat uit de historie bekend is, voor de zaken die door het voorgeslacht overgeleverd werden, voor volksverhalen en dergelijke. Hier moet nadrukkelijk ook Gerard de Nooyer genoemd worden die vele jaren lang foto’s en prentbriefkaarten van Arnemuiden verzamelde en deze in een viertal boekwerken het licht deed zien.

Gerard de Nooijer, Arnemuidens verzamelaar en samensteller van vier fotoboekwerken over Arnemuiden.
Gerard de Nooijer, Arnemuidens verzamelaar en samensteller van vier fotoboekwerken over Arnemuiden.

Dit historisch besef kreeg een impuls door de oprichting van het oudheidkundig museum. Ook de Werkgroep bevordering museumbezoek, opgericht door de echtgenote van de burgemeester, mevrouw Visser-Van Lente, stimuleerde dit. Het is omstreeks deze tijd dat deze werkgroep omgevormd wordt tot een Werkgroep Historisch Onderzoek Arnemuiden. Mensen van het eerste uur zijn G. den Hartog, M.P. de Ridder, L. van Belzen en P.J. Bos.

Het is ook in 1992 dat de oud-Arnemuidenaar J. Adriaanse het eerste deel van zijn Kroniek van Arnemuiden, over de jaren 1870 tot 1948, het licht doet zien. Al vele jaren hield hij zich bezig met de bestudering van de geschiedenis van Arnemuiden, archiefonderzoek en de verzameling van historische gegevens. Zeer vele (oud)Arnemuidenaars blijken belangstelling te hebben voor de Kroniek. Bij de officiële overhandiging van het eerste exemplaar aan de burgemeester kondigt de auteur aan dat binnen afzienbare tijd het tweede deel van de Kroniek van Arnemuiden, over de jaren 1795 tot 1870, zal verschijnen.

Nòg een publicatie over de Arnemuidse geschiedenis verschijnt. Mevrouw Willeke Nab publiceert haar scriptie over Arnemuidse vissersvrouwen tussen 1870 en 1940.

Maar ook andere zaken kunnen genoemd worden. In april vraagt de Werkgroep bevordering museumbezoek Arnemuiden een vitrinekast te mogen plaatsen in de raadszaal. Deze kast dient voor het tentoonstellen van voorwerpen van historische waarde ten behoeve van de rondleidingen van groepen op woensdagmiddagen. De gemeenteraad stelt hiervoor een krediet beschikbaar van f 3.500.

Helaas blijkt dit historisch besef niet bij iedereen te leven. Zo wordt dit jaar, tot grote verontwaardiging van menig historieliefhebber, een gedeelte van de eeuwenoude Oostdijk, op de hoek Marktstraat/Langstraat, omgewoeld door de sloopmachine zonder stil te staan bij het verrichten van archeologisch bodemonderzoek. Raadslid C. Marijs merkt tijdens de raadsvergadering van 27 april op dat ‘bij het slopen van de panden in de Langstraat palissaden van historische waarde zijn vernietigd’. Wijzend op de historische betekenis hiervan pleit hij ervoor om, als bij toekomstige graafwerkzaamheden dergelijke opgravingen worden gedaan, een archeoloog in te schakelen.
Wethouder Van Belzen zegt toe ‘dit te bespreken met de projectontwikkelaar, met dien verstande dat de voortgang van het project niet belemmerd mag worden. Als er iets van waarde gevonden wordt, dan zullen in ieder geval foto’s worden gemaakt’.

Het gat in de oude kern wordt volgebouwd met koopappartementen en een supermarkt.
Het gat in de oude kern wordt volgebouwd met koopappartementen en een supermarkt.

Bij de algemene beschouwingen pleit de fractie van de RPF ervoor de herinrichting van het havenplateau te combineren met het inrichten van een museum op het terrein van de scheepswerf. Deze fractie dringt er op aan overleg met de eigenaar C. Meerman te blijven onderhouden.

Vermeldenswaard is ook het verzoek van de heer J. Kodde uit Biggekerke om de weg, gelegen op de dijk tussen de Veerseweg en de Oostweg, een naam te geven. Nabij deze dijk is de melkveehouderij en bedrijfswoning van de familie Kodde in aanbouw. De dijk heeft nog geen (officiële) naam en heeft thans alleen maar een puinverharding. Omdat de dijk aansluit op de bestaande Oostweg en bovendijks is gelegen lijkt het logisch deze eveneens de naam ‘Oostweg’ te geven. Maar raadslid J.J. Siereveld geeft blijk van historisch besef en stelt voor de bovendijks gelegen weg de naam ‘Blikkendijk’ te geven. De gemeenteraad neemt zijn voorstel volmondig over.

* * *

Maar op de achtergrond pakken zich donkere wolken van een dreigende herindeling en opheffing van Arnemuiden samen. Raadslid B.J. de Reu stelt voor ‘zelf de discussie op gang te brengen naar aanleiding van de diverse reacties van gemeenten inzake de motie over de gemeentelijke herindeling’. Het college stelt echter voor eerst de beleidsnotitie van het provinciaal bestuur af te wachten.

* * *

Kredieten worden dit jaar verleend voor een bushalteplatform aan de Nieuwlandseweg, even voor de afslag naar de Clasinastraat, maar ook voor de vervanging van het meubilair en het aanbrengen van een geluidsinstallatie in de raadszaal van het gemeentehuis.

Een dringende wens van de gemeenteraad gaat in vervulling met het maken van een schetsplan voor een beveiligde spoorwegovergang aan de Singel. Hiervoor stelt de raad f 15.000 beschikbaar.
Enkele andere wensen van de raadsfracties zijn de vestiging van een postkantoor in het stationsgebouw en de renovatie van het Oude Gat.

Er heerst in mei ongenoegen en irritatie bij de raadsleden over het optreden van raadslid M.A. Stoffels. Alle raadsleden distantiëren zich van een perspublicatie van 6 mei, waarin de heer Stoffels zich nogal denigrerend uitlaat over zijn collega-raadsleden en z’n collega-wethouder Jac. van Belzen. Kort hierna bedankt de heer Stoffels als raadslid wegens zijn verhuizing naar Veere.

De nieuwe woningen op de plaats van de gesloopte mosselfabriek zijn gereed. Het eeuwenoude anker is opgesteld voor de nieuwe molen. De oude vissers Blaas Marijs (links) en Klaas Marijs (rechts) halen herinneringen aan vroeger op.
De nieuwe woningen op de plaats van de gesloopte mosselfabriek zijn gereed. Het eeuwenoude anker is opgesteld voor de nieuwe molen. De oude vissers Blaas Marijs (links) en Klaas Marijs (rechts) halen herinneringen aan vroeger op.

* * *

Voor de Arnemuidse vissers is het een redelijk jaar. Weliswaar is het voor de garnalenvisserij geen topjaar, maar toch zijn de resultaten beter dan vorig jaar. Gedurende het eerste halfjaar zijn de prijzen laag in verhouding tot de vangst. De aanvoer van garnalen bij de Zeeuwse vismijnen is ruim 2 miljoen kilo met een waarde van ƒ 13 miljoen. Vergeleken met vorig jaar zijn er ruim 400.000 kg meer garnalen gevangen, terwijl de opbrengst ruim ƒ 3 miljoen hoger ligt. Voor de platvisvisserij zijn de vangsten en prijzen voor de tong en schol redelijk.

* * *

De Hervormde gemeente wordt thans gediend door ds. M. Goudriaan. De kerkenraad bestaat verder uit de ouderlingen L. van Belzen, M. van Belzen, W. van Belzen, K. van de Ketterij, R.J. Okker, P. Poortvliet, J. de Ridder en R. Schroevers en de diakenen L. van Dalen, B. Driece, P. Janse, Joz. Meerman en M. de Rijke.

H. Wondergem, van 1956 tot 1966 diaken en vanaf 1966 tot op heden ouderling bij de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, krijgt dit jaar door burgemeester H. Visser een koninklijke onderscheiding opgespeld.

H. Wondergem, bijna 40 jaar ambtsdrager in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, ontvangt dit jaar een koninklijke onderscheiding.
H. Wondergem, bijna 40 jaar ambtsdrager in de Gereformeerde Gemeenten in Nederland, ontvangt dit jaar een koninklijke onderscheiding.

Meer artikelen...

  1. 1993
  2. 1994
  3. 1995
  4. 1996