1995
1995 staat geheel in het teken van het tot stand brengen van nog vele wensen en verlangens van de gemeenteraad. Koortsachtig worden op allerlei terreinen nog belangrijke beslissingen genomen en voorzieningen tot stand gebracht voor de verdere uitbreiding van de gemeente, voor het op hoog peil brengen van het onderhoudsniveau van gemeentelijke voorzieningen, maar ook voor het waarborgen van het cultureel en historisch erfgoed van Arnemuiden.
Er bestaat grote eensgezindheid bij de beraadslagingen in college en gemeenteraad. Allen hebben maar één doel voor ogen: het veilig stellen van de belangen van Arnemuiden. De vergaderingen vinden plaats in een constructieve en zakelijke sfeer. Ook de behandeling van de begroting 1996 gebeurt kort en zakelijk. Het college krijgt veel steun van de gemeenteraad voor de verwezenlijking van tal van plannen.
Overigens trekt de gemeenteraad in maart een bedrag van f 30.000 uit voor de externe advisering over de gevolgen van de herindeling wat betreft het ineenschuiven van de ambtelijke diensten van Middelburg en Arnemuiden.
Tot ontsteltenis van velen in Arnemuiden overlijdt in januari plotseling oud-gemeentesecretaris J. Kroon.
Van de overledenen in 1995 noemen we ook:
4/1 Klaas Meerman ev Grietje Schroevers (76 jr); 12/1 Adriaan Dijke ev Pieternella Haartsen (82 jr); 21/1 Jacobus de Klerk ev Cornelia van Belzen (72 jr); 1/2 Jannetje Schets wv Lieven van de Ketterij (87 jr); 5/2 Lena Grootjans ev Marinus van Belzen (84 jr); 28/2 Bastiaan van Belzen ev Dina Verdonk (70 jr); 27/5 de oude vissersman Cornelis Marijs wv Maatje Meulmeester (91 jr); 12/6 Hendrik van de Gruiter ev Johanna van Belzen (82 jr); 14/6 Jan Blaasse wv Adriana Cornelia Poortvliet (81 jr); 2/9: Maria van Belzen ev Cornelis van Belzen (77 jr); 21/9 Adriaan Reijnhoudt ev Catharina Kodde (71 jr); 29/9 Simon Joosse (76 jr); 3/10: Marian Quist (9 jr); 12/11 Aarnoud La Soe (88 jr); 27/12 Theuntje Siereveld ev Adriaan de Ridder (70 jr); 29/12 Maria Siereveld wv Jacobus Siereveld (85 jr).
* * *
Allereerst stelt de gemeenteraad in januari een voorbereidingskrediet van f 140.000 beschikbaar voor het ontwerpen van het bestemmingsplan ‘Hazenburg’. Dit plan is genoemd naar de voormalige Hazenburgseweg ter plaatse.
Verder worden belangrijke besluiten genomen voor het realiseren van nieuwe voorzieningen. De plannen voor de bouw van een woonzorgcentrum zijn nu zover gevorderd dat het bestemmingsplan ‘het Poldertje’ wordt gewijzigd. Het ‘wozoco’ zal gebouwd worden op een stuk gemeentelijke grond tussen de Nieuwlandseweg en het Oude Gat. De gemeenteraad stelt voor deze zo belangrijke gemeenschapsvoorziening een forse investeringsbijdrage beschikbaar van f 1.188.861. De overdracht van deze grond gebeurt voor het symbolisch bedrag van f 1. Wel komt ten laste van het krediet voor het woonzorgcentrum het verplaatsen van de ingang naar de oude begraafplaats aan de Nieuwlandseweg naar de Oude Havenstraat
Voorbereidingen worden getroffen voor het zogenaamde 48 hectaregebied voor de realisering van een bungalowpark met een elkweersvoorziening. Overigens staat het surfhotel aan Oranjeplaat dit jaar te koop.
Een grote wens van de gemeenteraad gaat in vervulling met de reconstructie van de spoorwegovergang aan de Doeleweg/Singel. De kosten hiervan zijn f 221.000. En wat de veiligheid voor voetgangers en fietsers betreft, er wordt ook geld uitgetrokken voor de aanpassing van de verkeersveiligheid van de Van Cittersweg.
Maar ook stelt de gemeenteraad forse bedragen beschikbaar voor het renoveren of onderhouden van bestaande gemeenschapsvoorzieningen. Zo wordt f 606.000 uitgetrokken voor een grondige renovatie van het verenigingsgebouw ‘De Arne’ aan de Radermacherstraat. ‘De Arne’ krijgt een nieuwe inrichting voor f 76.000. Het krediet blijkt niet voldoende te zijn. Er is in het najaar een aanvullend krediet nodig voor de vernieuwing van de cv-installatie, ventilatie, gordijnen, vitrage, geluidsinstallatie en kozijnen.
Ook alle straten worden zoveel mogelijk in een optimale conditie gebracht. Dit jaar krijgen de Burgemeester Hackstraat, de Oude Havenstraat, de Prinses Margrietstraat en een gedeelte van de Zuidwal een herbestratingbeurt. De kosten hiervan zijn f 220.000.
Op de hoek Akkerlaan/Doeleweg wordt voor f 7.000 een wachtstrook voor fietsers aangelegd. Ook het kruispunt Nieuwlandseweg/Schuttershof wordt ingrijpend heringericht en is een aantrekkelijk vervolg op de in vorige jaren heringerichte Langstraat.
Zo wordt ook de verontreinigde bodem van de sloten langs de spoorbaan gesaneerd. Hier komt zo’n 600 m3 specie uit. De ten laste van de gemeente blijvende saneringkosten zijn f 75.700.
Ook de sportvelden worden in een optimale staat gebracht: de renovatie van het voetbalveld voor f 117.000 en de twee tennisbanen voor f 35.000. Ook het wegwerken van achterstallig onderhoud en het renoveren van de accommodaties van de voetbalvereniging, de korfbalvereniging, de tafeltennisvereniging en Arne's Genoegen worden ter hand genomen.
* * *
Bij de nadering van de opheffing van Arnemuiden als zelfstandige gemeente is een bezorgdheid voor het behoud van het eigene en karakteristieke van Arnemuiden te bespeuren. In dit verband verdient een aantal ontwikkelingen vermelding.
Al jarenlang vroeg de inspecteur van het archiefwezen aandacht voor het feit dat de archiefstukken over de periode 1870 tot 1950 onvoldoende geordend zijn. Door het ontbreken van deze ordening en een inventaris waar de stukken te vinden zijn, was dit gedeelte van het oud-archief nauwelijks toegankelijk. Daarom is het een belangwekkend besluit als de gemeenteraad begin dit jaar een krediet van f 35.000 beschikbaar stelt voor de ordening en beschrijving van het archief over deze periode door medewerkers van het gemeentearchief te Goes. De eigen gemeentesecretarie ontbreekt het uiteraard aan de menskracht en specifieke deskundigheid om dit omvangrijke werk te verrichten.
Eveneens stelt de gemeenteraad f 12.000 beschikbaar voor de verfilming van de oude akten van de burgerlijke stand en oude gegevens uit de bevolkingsadministratie. Het inzien van de boeken van de geboorten, huwelijken en overlijdens leidt volgens het college tot slijtage. Zeker nu steeds meer geïnteresseerden uit liefhebberij belangstelling krijgen voor stamboomonderzoek en genealogie.
* * *
De scheepswerf, al vanaf 1765 op deze plaats bedreven, baart het gemeentebestuur grote zorgen. De werf ligt al jaren stil. Velen vragen zich af of de werf, zo nauw verbonden met de historie van Arnemuiden en de vroegere vissersvloot, tot een algeheel verval zal komen en te niet zal gaan. De hoop is er op gevestigd dat eigenaar C. Meerman nog vóór de herindeling de werf wil verkopen om zo dit unieke monument te behouden voor het nageslacht.
Raadslid C. Marijs meent in maart dat ‘er bepaalde ontwikkelingen aan de gang zijn om te trachten de scheepswerf van de gebroeders Meerman weer in oude glorie te herstellen’. Wethouder Bezemer antwoordt dat er een werkgroep bezig is om te bezien of de werf weer in ere hersteld kan worden.
Het gemeentebestuur draagt in april twee objecten voor in het kader van het Monumenten Inventarisatie Project. Het zijn het van 1871 daterende stationsgebouw en het boerderijcomplex in de Oranjepolder.
Goed nieuws is overigens in oktober het positieve advies van het Monumenten Selectie Project Zeeland over rijksbescherming van de spoorbrug over het Arnekanaal.
De gemeenteraad stelt dit jaar een krediet van f 6.000 beschikbaar voor ‘radio synchronisatie’ van het klokkenspel en het torenuurwerk. De taak van de slinger van het uurwerk zal worden overgenomen door een magneet, die er voor zorgt dat het uurwerk elke minuut een impuls krijgt. Niet iedereen is hier verheugd over; volgens sommigen tast deze modernisering de authenticiteit van het monumentale uurwerk aan. Maar de hoofdgemeentewerkman, tevens klokkenist, Jo Theune merkt met enige weemoed in een interview in de PZC op: ‘En we hebben er nog wel zo voor geknokt om het uurwerk te laten restaureren in de oorspronkelijke staat en het mechanisch uurwerk te behouden als een van de weinige stukjes antiek die Arnemuiden heeft. Die slinger staat al stil. Zo leeft die toren niet meer’.
* * *
Aandacht is er ook voor het restant van de vroegere rede van Arnemuiden, het Oude Gat. De gemeenteraad stelt ook dit historisch waardevolle element veilig door f 85.000 uit te trekken voor de renovatie en verfraaiing van het Oude Gat.
Ondanks de enkele jaren geleden gerealiseerde renovatie van de torenspits blijkt er toch nog zeer veel achterstallig onderhoud aan de toren te zijn. Op diverse plaatsen is er lekkage aan de torentrans. De dorpel onder de entreedeuren van het torenportaal moet vernieuwd worden. Ook de getijdenklok met de maanbol moet hoognodig gerenoveerd worden. De gemeenteraad stelt hiervoor een bedrag van f 145.000 beschikbaar. Tegelijk trekt de gemeenteraad ook een krediet uit voor de renovatie van de toren van de kerk van Kleverskerke.
Zelfs is er ook oog voor de eeuwenoude traditie van het ringrijden. Dit gebeurde vroeger altijd op 3e Pinksterdag op het Schorretje. De gemeenteraad stelt dit jaar f 5.000 beschikbaar voor de aanleg van een ringrijdersbaan in de Burgemeester Hackstraat.
Vermeldenswaard is tenslotte ook dat de Werkgroep Historisch Onderzoek Arnemuiden zich dit jaar o.a. beijvert voor de plaatsing van de wapensteen van Van den Brande bij de kerk te Kleverskerke. Deze steen vormde vroeger de topgevel van het monumentale pand van de Provinciale Bibliotheek aan de Lange Delft te Middelburg, destijds gesticht door de ambachtsheer van Kleverskerke Van den Brande. Tijdens het bombardement van Middelburg werd dit pand verwoest. De wapensteen lag vele jaren opgeslagen bij Gemeentewerken van Middelburg. Voor het plaatsen van de steen in Kleverskerke stelt de gemeenteraad een krediet beschikbaar van f 3.500.
* * *
Helaas moet het enkele jaren geleden gebouwde postkantoor aan de Korenbloemlaan in de wijk Brakenburg op 9 november sluiten. Het gebouw wordt verkocht. In de boekwinkel boven aan de Markt komt een vervangend postkantoor. Dit èn het nieuwe winkelcentrum zorgen weer voor heel wat bedrijvigheid op de Markt.
Ook het wijkgebouw aan de Van Vollenhovenstraat, destijds gesticht als kleuterschool, moet worden gesloten. Het bedrijf Las- en Montage Techniek Holland te Heinkenszand wil dit gebouw in gebruik nemen als kantoor annex dienstwoning. Het gebouw zal uitsluitend een administratieve functie krijgen.
Maar ook worden plannen gemaakt voor een andere bestemming voor het gebouw van het dienstencentrum Te Mortiere. Ook dit gebouw komt beschikbaar na realisering van het nieuwe woonzorgcentrum.
* * *
Begin 1995 worden de eerste beroepen uitgebracht op de Hervormde predikant ds. M. Goudriaan. Hij neemt het beroep naar de gemeente van Lunteren aan. Op 25 juni neemt hij afscheid. Ook kandidaat Spies beëindigt in mei zijn werkzaamheden als pastoraal medewerker. Ds. Wullschleger uit Middelburg wordt consulent. De kerkenraad brengt beroepen uit op dr. P. Vermeer uit Huizen, ds. A.L. van Zwet uit Uddel, ds. J. van Dijk uit Tholen en ds. J.P.J. Voets uit Nieuwer ter Aa. Groot is de blijdschap in de gemeente als op 2 december de 34-jarige ds. Voets het beroep aanneemt. Op 2e Paasdag 1996 zal hij intrede doen.
In januari overlijdt het oud-lid van het college van kerkvoogden en notabelen, de heer J. Kroon. Gedurende de periode 1975 tot 1985 was hij met grote inzet en betrokkenheid binnen het college werkzaam. Zijn nagedachtenis blijft in dankbare herinnering.