1990

Bij Koninklijk Besluit van 7 november vorig jaar is burgemeester M.M. Markusse per 16 december 1989 benoemd tot burgemeester van IJsselmuiden. De gemeenteraad stelt een vertrouwenscommissie in om de vervulling van de vacature te bespreken met de Commissaris van de Koningin.

Pas in juni wordt de 44-jarige drs. H. Visser uit Wezep benoemd tot burgemeester. De heer Visser was medeoprichter van de RPF. Namens deze partij had hij zitting in de gemeenteraad van Oldebroek. Als leraar wiskunde was hij verbonden aan een scholengemeenschap te Zwolle. Op de 16e juni vindt z’n installatie plaats. In zijn welkomstwoord steekt loco-burgemeester Jac. Van Belzen de loftrompet uit over het voorzieningenpeil in Arnemuiden: we hebben een gezonde middenstand, uitstekende sportvoorzieningen, goede recreatievoorzieningen zoals de jachthaven, het bungalowterrein, de watersportcamping en een surfcentrum, een verwarmd openluchtbad, goede tot uitstekende schoolgebouwen, een eigen politiebureau, goede trein- en busverbindingen, een ontsluiting op rijksweg A 58, een bruisend verenigingsleven en ‘de vissersvloot behoort tot de modernste van Europa en daar zijn we trots op’.
Gemeentesecretaris K. van Poppel geeft z’n mening met een kwinkslag: ‘Wij hebben zes maanden prettig gewerkt met loco-burgemeester Van Belzen en eerlijk gezegd zaten we, met alle respect voor Visser, niet op een nieuwe burgemeester te wachten’.

* * *

In het voorjaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. De uitslagen zijn (tussen haakjes zijn de uitslagen van 1986 vermeld): CDA 652 (697), SGP 635 (526), PvdA 731 (495), RPF 434 (409) en VVD 185 (279) stemmen. Opvallend is de winst voor de Partij van de Arbeid en de Staatkundig Gereformeerden.

De nieuwe burgemeester drs. H. Visser met vrouw en kinderen.
De nieuwe burgemeester drs. H. Visser met vrouw en kinderen.
In een sjees, getrokken door een stoomwals, rijdt de scheidende gemeenteopzichter G. den Hartog met echtgenote door de gemeente.
In een sjees, getrokken door een stoomwals, rijdt de scheidende gemeenteopzichter G. den Hartog met echtgenote door de gemeente.

Voor de nieuwe zittingsperiode worden gekozen Jac. van Belzen (PvdA), W. Bezemer (CDA), J.P.G. van de Kamer (VVD), C. van de Ketterij (RPF), P.W. van Leerdam (SGP), C. Marijs (SGP), B.J. de Reu (PvdA), B. de Ridder (CDA), J.J. Siereveld (RPF), M.A. Stoffels (CDA) en W.A. Verschoor (VVD).
Nieuwkomers zijn de heren Van de Kamer, Van de Ketterij en Verschoor. Afscheid nemen de raadsleden B.J. van Belzen en B. Siereveld. Van Belzen had in totaal 15 jaar zitting in de gemeenteraad, van 1970-1974 en van 1978-1982 voor de ARP en van 1982-1990 voor de RPF.

Bij de wethoudersverkiezingen worden 7 van de 11 stemmen uitgebracht op Jac. van Belzen en M.A. Stoffels.

Op 26 april neemt de heer G. den Hartog afscheid als districtopzichter wegens het bereiken van de VUT-gerechtigde leeftijd. Ongeveer 10 jaar was hij te Arnemuiden werkzaam. Hij blijft echter als opzichter van de woningbouwvereniging in dienst. Zijn opvolger is de heer C.A.C. Reijerse uit Heinkenszand.

Bij de overledenen dit jaar noemen we mevrouw P. van der Moer-Jobse, de sympathieke echtgenote van de voormalige dokter M.L. van der Moer. Zij is op 58-jarige leeftijd te Vlissingen overleden.

Ook vele andere bekenden overlijden dit jaar:

27/2 Klaas Grootjans (63 jr); 3/3 J. Oosterling (63 jr); 9/3 J. van Belzen (62 jr); 11/3 Joos van Belzen (56 jr); 26/3 Maatje van Leerdam-van Belzen (56 jr); 19/4 Laurens Meerman (80 jr); 9/5 Maatje Siereveld wv J. de Nooijer (71 jr); 27/5 Maatje Vader wv Jan Louis Joosse (77 jr); 2/6 Cornelis Goedhart (83 jr); 2/6 Joost Schoolmeester (66 jr); 28/6 Janna Poppe ev Willem Goverse (86 jr); 16/7 Jacob Meulmeester ev Jacoba van de Ketterij (45 jr); 30/7 Jacob Poortvliet (79 jr); 9/8 Geertruida Clasina Kusse wv W. J. Coppoolse (78 jr); 8/8 Grietje Bronke wv Joos van Belzen (84 jr); 19/8 Robbert van Belzen (81 jr); 22/9 Christina van Belzen wv Marinus Schroevers (80 jr); 26/10 Grietje van Belzen ev Abraham Theune, nadat zij 71 jaar met haar man in het huwelijk verbonden mocht zijn (90 jr); 26/10 Job Schroevers (77 jr); 31/10 Geertje Siereveld wv Lieven Meulmeester (83 jr); 2/11 Neeltje Ventevogel wv Blaas Meulmeester (83 jr).

* * *

De woningbouw verloopt thans in een zeer snel tempo. Het bestemmingsplan Brakenburg II (West) is dit jaar volgebouwd. Er zijn 183 woningen verrezen: 47 woningwetwoningen, 102 premiekoopwoningen en 34 vrije sectorwoningen.

In de loop van 1988 werd al begonnen met de bouw in Brakenburg II (Oost). Daar zijn intussen 42 woningen gereed: 15 premiekoopwoningen en 27 vrije sectorwoningen.
Voor de realisering van het nieuwste uitbreidingsplan Brakenburg III koopt het gemeentebestuur de boerderij aan van mevrouw P. Dijke-Klap en de pachter C. Baas voor f 925.000.
Op een strookje grond van circa 2300 m2 na is nu alle voor Brakenburg benodigde grond aangekocht. De gemeenteraad geeft de straten in dit plan de namen: Akkerlaan, Klaverakker, Tarweakker, Maisakker, Gerstakker en Vlasakker.

De gemeenteraad stelt dit jaar een bestemmingsplan vast voor de vestiging van een woonwagencentrum, naast de nieuw aangelegde begraafplaats. Tegen het plan dient niemand een bezwaarschrift in. Ruim 1700 m2 grond is nodig voor de verwezenlijking van drie woonwagenstandplaatsen op een gedeelte van het speelterrein aan de Steigerweg.

Stichting van een woonzorgcentrum in ‘Te Mortiere’ blijkt geen haalbare zaak te zijn. Thans worden de mogelijkheden van een zogenaamd ‘wozoco’ op een andere plaats bezien. In het bestuur van de hiervoor gevormde Stichting nemen zitting de heren H.J. Balk (huisvesting), W.G.A. van Geloven (bestuurlijk/organisatorisch), J. Kroon (financieel) en M. Weststrate (1e lijnszorg en thuiszorg). Wethouder Jac. van Belzen treedt op als voorzitter. De gemeenteraad spreekt uit aan de realisering van een woonzorgcentrum grote waarde toe te kennen.

* * *

In 1988 werd op initiatief van burgemeester en wethouders een projectgroep ingesteld met als opdracht een dorpsplan op te stellen. In januari komt de projectgroep met een analyse van de probleempunten. In deze analyse wordt ook een aantal objecten van culturele en historische waarde genoemd zoals:

  • restauratie carillon en eb/vloedklok;
  • restauratie van de korenmolen;
  • conservering van de scheepshelling;
  • herinrichting van het havenplein;
  • verplaatsing museum naar centrale locatie;
  • visserijhistorie ruim belichten.

Op grond van de analyse komt de projectgroep in oktober met een dorpsplan. Enkele aanbevelingen zijn vermeldenswaard:

  • verbetering verkeerscirculatie;
  • verbetering kruising Nieuwlandseweg/Schuttershof;
  • vernieuwing kleedaccommodatie zwembad;
  • verbetering woonomgeving 't Dorp en ‘t Poldertje;
  • verbetering en uitbreiding gymnastieklokaal;
  • verbetering en uitbreiding brandweerkazerne;
  • realisering woonzorgfunctie voor de ouderen;
  • concentratie van nieuwe winkelvoorzieningen;
  • restauratie eb- en vloedklok en carillon;
  • herbestemming stationsgebouw;
  • restauratie molen.
Nog steeds, hoewel het aantal vrouwen in de Arnemuidse klederdracht zienderogen minder wordt, heeft J. Maljers in z'n zaak een aparte afdeling voor Arnemuidse klederdrachtstoffen. Achter de toonbank mevrouw C. Bliek-Krijger.
Nog steeds, hoewel het aantal vrouwen in de Arnemuidse klederdracht zienderogen minder wordt, heeft J. Maljers in z'n zaak een aparte afdeling voor Arnemuidse klederdrachtstoffen. Achter de toonbank mevrouw C. Bliek-Krijger.

Aparte vermelding verdient de aanbeveling in het dorpsplan over het ‘behoud van historische/karakteristieke elementen’. Dit betreft o.a. ‘de nog aanwezige karakteristieke elementen in de bebouwing en het stratenpatroon alsmede versterking van historische punten als Havenplein met scheepshelling’.

* * *

Kredieten worden dit jaar uitgetrokken voor het opknappen van het gymnastieklokaal van f 108.000 en het renoveren van het kleedgebouw bij het zwembad van f 276.000.

In het najaar blijkt dat het in de toren een desolate toestand is. De eb- en vloedklok functioneert niet meer. Het slagmechanisme voor de grote klokken is kapot en het carillon is buiten werking. Voor het behoud van dit historisch erfgoed zal een inzamelactie onder de bevolking worden gehouden. Uit een offerte van de firma Eysbouts te Asten blijkt dat voor de restauratie van de eb- en vloedklok een bedrag nodig is van f 30.000. Raadslid C. Marijs vertolkt de gevoelens van de historieminnende oud- Arnemuidenaars door te zeggen dat ‘het een erezaak voor de gemeente moet zijn het klokkenbestand zo spoedig mogelijk te restaureren’.

Nog een ander historisch object staat dit jaar in de aandacht. In april komt bericht van de Nederlandse Spoorwegen dat het stationsgebouw niet langer bemand zal worden. De N.S. is voornemens het 120 jaar oude gebouw te slopen als zich geen acceptabele huurder aandient. De gemeenteraad wil dit karakteristieke gebouw voor Arnemuiden behouden en besluit het station van de N.S. te huren. Het blijkt mogelijk om het gebouw tegelijk door te verhuren aan het schildersbedrijf R. Nieuwenhuyzen te Arnemuiden. De gemeenteraad is verheugd dat dit historisch waardevolle pand voor de gemeente behouden kan blijven.

Van historische waarde is ook de verschijning dit jaar van het boek ‘Vissers verhalen over hun leven in de delta’ van Kees Slager en Paul de Schipper. Het is een waardevol boek waarin zeer veel interessante gegevens over de geschiedenis van de vissers en de vissersvloot van voor de Tweede Wereldoorlog worden vastgelegd.
Nòg een boekwerkje over aspecten van de Arnemuidse historie verschijnt omstreeks deze tijd: ‘100 jaar Christelijk onderwijs in Arnemuiden’. De schrijver J. Meulmeester geeft hierin niet alleen een historische schets vanaf de eerste pogingen om een Christelijke school te Arnemuiden te stichten. Maar ook worden vele herinneringen en anekdotes verhaald.

Maar ook het aantal bedreven Arnemuidse garnalenpelsters neemt af. Tijdens de Visserijdagen in Colijnsplaat geven enkele oudgedienden een demonstratie.
Maar ook het aantal bedreven Arnemuidse garnalenpelsters neemt af. Tijdens de Visserijdagen in Colijnsplaat geven enkele oudgedienden een demonstratie.

Dit jaar slaat de iepziekte toe in Arnemuiden. Circa 350 bomen moeten worden gerooid, vooral in het Singelgebied. Brabers Groenvoorziening krijgt opdracht om een plan te maken voor de herbeplanting.

Uit de algemene beschouwingen bij de begrotingsbehandeling laten we nog enkele geluiden horen: ‘in 1990 werd het drieluik gymnastiekzaal-zwembad-brandweergarage afgerond’ (PvdA); ‘het is een gemiste kans om het pandje naast het oudheidkundig museum niet aan te kopen’ (RPF); ‘de visserij boekte in 1990 sterk wisselende resultaten. Het merendeel van de vloot moet het verder van Vlissingen zoeken, zelfs bij Helgoland, de Duitse Bocht en Dwars van Denemarken. De vangsten worden veelal in andere havens gemijnd, wat voor de vismijn te Vlissingen geen goede zaak is’ (SGP).

* * *

Voor de Arnemuidse vissers zijn de resultaten dit jaar minder dan in 1989. De visserij op rond- en platvis geeft tegenvallende opbrengsten. Vooral de scholvangsten zijn matig. Ter compensatie trekken nogal wat kotters voor langere of kortere duur de Noord in. Voor de Zeeuwse vismijnen betekent dit een behoorlijk verlies. In november wordt bovendien een tongverbod ingesteld, omdat de toegestane hoeveelheid tong door Nederland is volgevist. Dit leidt tot grote ontstemming bij de Zeeuwse kottervissers.
De garnalenvangsten vallen dit jaar erg tegen. Bijna de helft van die van 1989. Bij de vismijn te Colijnsplaat worden slechts 877.900 kg garnalen aangevoerd (dit was in 1989 1.723.490 kg). De vismijn te Breskens geeft eenzelfde beeld te zien. Maar door de aanmerkelijk hogere gemiddelde prijs valt de opbrengst toch nog alleszins mee. De opbrengsten te Colijnsplaat bedragen ƒ 9.342.290 (tegen ƒ 11.851.690 in 1989). Een gemiddelde prijs van ƒ 18,74 per kilo over een geheel jaar gerekend is in het verleden nog nooit voorgekomen.

De Zeeuwse visserijvereniging ZEVIBEL laat ook dit jaar weer een protest horen tegen een nieuwe rijksmaatregel, die de garnalenvissers treft. Degenen, die meer dan 70% van hun besomming met de aanvoer van garnalen hebben behaald, krijgen nu ook maar een maximale ontheffing tot 200 zeedagen.

Hier enkele van de nieuwste visserschepen van de Arnemuidse vloot afgemeerd in de haven van Zeebrugge, na het aanvoeren van vis.
Hier enkele van de nieuwste visserschepen van de Arnemuidse vloot afgemeerd in de haven van Zeebrugge, na het aanvoeren van vis.

* * *

In maart krijgt de Hervormde predikant ds. L.W.C. Ruijgrok een beroep van de Hervormde gemeente van Middelharnis. Na nog maar net vier jaar de gemeente gediend te hebben neemt ds. Ruijgrok dit beroep aan. Op 2e Pinksterdag 4 juni neemt hij afscheid. Consulent wordt ds. H. van Ostende uit Nieuw- en Sint Joosland. Het pastoraal werk blijft de heer A. Hey verzorgen.

In het museum aan de Spoorstraat: v.l.n.r. de bestuursleden K. van de Ketterij en C. Marijs en de beheerster mevrouw T. Kodde.
In het museum aan de Spoorstraat: v.l.n.r. de bestuursleden K. van de Ketterij en C. Marijs en de beheerster mevrouw T. Kodde.

Beroepen worden uitgebracht op de predikanten W.C. Hovius te Katwijk aan Zee en M. Goudriaan te Apeldoorn.
Groot is de blijdschap in de gemeente als op zondagmorgen 7 oktober bekend wordt gemaakt dat ds. Goudriaan het beroep heeft aangenomen. Op 1e Kerstdag 25 december doet de nieuwe predikant intrede in de Hervormde gemeente met de tekstwoorden Johannis 1 vers 8. In de morgendienst wordt ds. Goudriaan bevestigd door ds. J.R. Volk uit Katwijk met de woorden uit 2 Korinthe 4 vers 6.

Op 1 juni neemt de Hervormde gemeente het nieuwe kerkorgel in gebruik. Het orgel is gebouwd door de firma Van Vulpen uit Utrecht en heeft 21 stemmen, waarvan 10 op het hoofdwerk. Uitgangspunt bij de keuze van dit orgel was het nieuwe orgel van de Hervormde gemeente van Kootwijkerbroek. De totale kosten van het nieuwe kerkorgel bedragen bijna een half miljoen gulden. De bouw van het orgel vond plaats onder toezicht van de orgelcommissie, waarin als adviseurs zitting hadden Klaas Bolt en Rudi van Straten. Klaas Bolt kan de ingebruikname niet meer meemaken; hij is op 11 april overleden. Rudi van Straten bespeelt het orgel bij de ingebruikname. Tijdens deze bijeenkomst in de kerk, waarin ds. Ruijgrok de leiding heeft, wordt het orgel officieel overgedragen.

De nieuwe predikant van de Hervormde gemeente, ds. M. Goudriaan (rechts) met naast hem ouderling K. van de Ketterij met echtgenote.
De nieuwe predikant van de Hervormde gemeente, ds. M. Goudriaan (rechts), met naast hem ouderling K. van de Ketterij met echtgenote.