1987

Het is een heuglijke dag in het bestaan van Arnemuiden wanneer de Commissaris van de Koningin, dr. C. Boertien, op de 3e april het grotendeels vernieuwde gemeentehuis op stijlvolle wijze officieel opent. De vreugde wordt in geen enkel opzicht getemperd door een naderende herindeling. Op een roodfluwelen kussen biedt de 4 jaar oude Marie-Jeanne de Vos in klederdracht de sleutel van de voordeur aan de Commissaris aan. Zij werd in 1982 de 4000e inwoner van Arnemuiden. Het gemeentehuis is verbouwd door het Vlissingse aannemersbedrijf Stegink bv. Het ontwerp is van architectenbureau Gruissen, Klap en Sanderse uit Waarde.

Commissaris van de Koningin dr. C. Boertien pakt de sleutel van het kussen, dat de 4-jarige Marie-Jeanne de Vos voor hem ophoudt. Links mevrouw Markusse en rechts mevrouw Boertien.
Commissaris van de Koningin dr. C. Boertien pakt de sleutel van het kussen, dat de 4-jarige Marie-Jeanne de Vos voor hem ophoudt. Links mevrouw Markusse en rechts mevrouw Boertien.
Commissaris van de Koningin dr. C. Boertien spreekt de gemeenteraad toe bij de opening van het vernieuwde gemeentehuis.
Commissaris van de Koningin dr. C. Boertien spreekt de gemeenteraad toe bij de opening van het vernieuwde gemeentehuis.

Ook om andere redenen is het gemeentebestuur zeer tevreden. Arnemuiden blijkt thans procentueel de snelst groeiende gemeente van Zeeland te zijn. Het afgelopen jaar nam het inwonertal toe met 93 zielen tot 4336, een groei van 2%. Het geboorteoverschot was 58 en het vestigingsoverschot 35. Vanaf 1984 nam het aantal inwoners toe met 250! Er blijkt veel animo te zijn om in Arnemuiden te komen wonen.

Burgemeester M.M. Markusse heeft er dit jaar één ambtsperiode van zes jaar in Arnemuiden op zitten. Per 1 oktober wordt hij herbenoemd voor een nieuwe periode. Ook neemt hij vanaf dit jaar voor de SGP zitting in Provinciale Staten van Zeeland.
In oktober neemt B. Siereveld voor de SGP de plaats in van P.J. Bos in de gemeenteraad.
Op het gemeentehuis vertrekt de heer Leune wegens benoeming bij de gemeente Duiveland. De vacature wordt vervuld door opschuiving van de ambtenaren Zandee en Hoebeke.

* * *

Dit jaar komt er op 26 april een einde aan het leven van de oudste mannelijke inwoner van Zeeland, de oude Arnemuidse visser Joos Siereveld. Hij overlijdt op de leeftijd van ruim 105 jaar in het verpleeghuis Der Boede te Koudekerke. Siereveld werd op 30 september 1881 in Arnemuiden geboren. Op z'n 12e jaar werd hij visser; hij bleef dit een halve eeuw. Toen in 1943 zijn schip door de Duitse bezetter in beslag werd genomen, ging hij rentenieren. Hij woonde ruim 100 jaar in Arnemuiden. Tot aan de Paasdagen was hij nog krachtig en helder van geest. Hij is op 1 mei te Arnemuiden begraven.

Dit jaar overlijden ook de volgende inwoners:

6/1 Maatje van Belzen wv Abraham Meerman (86 jr); 7/1 Lieven van Belzen (67 jr); 16/1 Geertje Schroevers wv Cornelis Schuit (76 jr); 9/2 Blaas Meerman ev Paulina Catharina Meerman (87 jr); 14/2 Cornelia (Corrie) Marijs ev Jacobus Schroevers (47 jr); 20/2 de waardige oude vissersman Lieven van Belzen Dan. zn (83 jr); 20/2 Geertje de Nooijer ev Jan van Belzen (70 jr); 21/2 de oude vishandelaar Jan van Belzen ev Josina Oreel (82 jr); 24/2 Jacobus Meerman wv Johanna Jacoba Oreel (79 jr); 26/1 Joos Siereveld wv Theuntje de Nooijer (105 jr); 26/6 Adriaan Meerman wv Jannetje de Meulmeester (92 jr); 13/8 Dingenis van Belzen ev Jannetje Meerman (72 jr); 2/9 Maria Meerman ev Robbert Schroevers (47 jr); 10/9 Jozina Marijs wv Cornelis van de Gruiter (64 jr); 24/10 Aart Marteijn ev Cornelia Labruyère (72 jr); 25/10 Joos van Belzen ev Maria Schroevers (72 jr); 13/11 Grietje van Belzen wv Blaas van de Ketterij (81 jr); 15/11 Aart van de Gruiter wv Jannetje van Dalen (22 jaar was hij lid van het college van kerkvoogden en notabelen) (83 jr); 23/11 Cornelis Jacob van Dalen ev Jannetje van Belzen (78 jr); 1/12 Klaas Schuit ev Theuntje Grootjans (67 jr); 12/12 Abraham Fancke ev Jacoba Maria Lagendijk (82 jr).

* * *

De uitbreiding is dan ook amper bij te houden. 55 woningen kwamen in 1986 gereed: 29 woningwetwoningen, 22 premiekoopwoningen en 4 vrije sectorwoningen. Begin 1987 zijn 34 premiekoopwoningen en 13 vrije sectorwoningen in aanbouw. In de loop van het jaar begint de bouw van nog eens 21 woningen.

In augustus meldt het college aan de gemeenteraad dat thans 181 woningen in Brakenburg II (West) zijn verrezen. Hierdoor is dit uitbreidingsplan zo goed als volgebouwd. De gemeenteraad vindt het noodzakelijk dat in 1988 begonnen kan worden met de bouw in Brakenburg II (Oost). Met voortvarendheid worden de voorbereidingen ter hand genomen. In augustus een voorbereidingsbesluit voor het toekomstig bestemmingsplan en in december beschikbaarstelling van een krediet voor het bouwrijp maken van het 1e gedeelte van deze nieuwe wijk.

* * *

De gemeente koopt het voormalige en van voor de oorlog daterende verenigingsgebouw aan de Burgemeester Langebeekestraat aan voor een bedrag van f 173.000. Het gebouw is thans in gebruik voor opslag en verpakking van garnalen bij de garnalenhandel J. van Belzen. De omwonenden maken al jaren bezwaar tegen de stank, de geluidhinder van de koelmotoren en de overlast door het aan- en afvoeren van de garnalen ‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat.

Het oude verenigingsgebouw op de hoek Spoorstraat/Burgemeester Langebeekestraat, waarin thans de garnalenhandel Van Belzen is gevestigd. Het gebouw moet plaats maken voor woningwetwoningen.
Het oude verenigingsgebouw op de hoek Spoorstraat/Burgemeester Langebeekestraat, waarin thans de garnalenhandel Van Belzen is gevestigd. Het gebouw moet plaats maken voor woningwetwoningen.

Ook op onderwijsgebied zijn tal van ontwikkelingen.
Binnen het protestants-christelijke schoolbestuur komt het dit jaar tot een scheuring.
De heer M. Vader neemt ontslag als directeur van de openbare basisschool ‘De Polderburcht’ wegens zijn benoeming als directeur van de Nederlandse school in Madrid. In zijn plaats komt de heer J. Leeman uit Koudekerke.
De gemeenteraad stelt in november een krediet beschikbaar voor de bouw van een nieuwe openbare basisschool in de wijk Brakenburg II (Oost).
De Joos van Larenschool aan de Clasinastraat groeit dit jaar al uit tot een 5-klassige basisschool. Naar uitbreidingsmogelijkheden moet worden uitgezien.

* * *

Een dag van historische betekenis is het als op de 31e oktober de onthulling plaatsvindt van het monument voor de gevallenen op de Sloedam in de Tweede Wereldoorlog door Prins Bernhard. Het monument is tot stand gekomen dankzij een initiatief van de Heemkundige Kringen Walcheren en Zuid-Beveland. Twee Canadese muziekgezelschappen, waaronder de Canadian Piper Band van doedelzakblazers, luisteren de plechtigheid op. De onthulling komt 43 jaar na de harde strijd om de Sloedam. In totaal sneuvelden bij deze strijd 130 Canadese militairen. Door het monument komt er een waardige herdenkingsplaats voor de gevallen Franse, Engelse en Canadese militairen op de Sloedam. Lang tot na de Tweede Wereldoorlog herinnerde alleen een onopvallend monument in de bocht van de oude rijksweg bij de spoorbaan aan de Franse militairen.

Het monument voor de gevallen Franse militairen op de Sloedam, vroeger onopvallend in de bocht van de oude rijksweg.
Het monument voor de gevallen Franse militairen op de Sloedam, vroeger onopvallend in de bocht van de oude rijksweg.

* * *

De visserij kampt dit jaar met grote zorgen. Allereerst wordt de garnalensector ernstig in haar voortbestaan bedreigd vanwege het pelverbod per 1 juli 1988. Burgemeester Markusse belooft de zeer verontruste gemeenteraad niet meer dan ‘alert te zijn’.

De nieuwe ARM 4 van de firma W. van Belzen & zonen aan de kade bij de Vlissinigse vismijn.
De nieuwe ARM 4 van de firma W. van Belzen & zonen aan de kade bij de Vlissinigse vismijn.

Er vindt ook eind augustus een treurige gebeurtenis in de vismijn te Vlissingen plaats. Hevige emoties zijn het gevolg als 1600 kg kabeljauw door de AID vernietigd wordt. De gelaten reactie van burgemeester Markusse hierop is: ‘Dit was mij niet bekend. Hier kan een kleine gemeente weinig aan doen’.

De opbrengsten zijn in 1987 redelijk. De prijzen voor tong, schol en kabeljauw liggen zelfs nog iets boven het niveau van 1986 en de vangsten zijn gunstig.
Wel is er dit jaar een aanzienlijke afname in de vangsten en prijzen van de garnalen. De aanvoer bij de vismijn te Colijnsplaat is 955.700 kg, zo’n 300.000 kg minder dan vorig jaar. De opbrengst loopt terug tot ƒ 3.981.322 (deze was in 1986 nog ƒ 7.174.605). De afname van de garnalen wordt algemeen geweten aan de grote hoeveelheden rondvis voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust, die de garnalenstand hebben gereduceerd.

Daarentegen is goed nieuws dat in de naaste toekomst 4 à 5 nieuwe grote vissersschepen van stapel zullen lopen. Ten dele gaat het hier om vervanging, maar ook betreft het een uitbreiding van de vloot. Zo kan de overdracht plaatsvinden van de nieuwe viskotter ARM 7 (de ‘Jan Senior’) door Maaskant Shipyards aan de Arnemuidse visserij- en beheermaatschappij Siereveld bv. Het schip, dat 45,7 meter lang en 9 meter breed is, bereikt tijdens de proefvaart een snelheid van 15 mijl. Het casco is in Polen gebouwd; de afbouw vond plaats in Stellendam. De modernste navigatieapparatuur is ingebouwd.
Ook vindt de officiële overdracht plaats van de nieuwe ARM 4, de ‘Jozina’, aan de Arnemuidse firma W. van Belzen & Zonen. Het schip is 9 meter breed en heeft rond de acht miljoen gulden gekost. Het is gebouwd door Maaskant Shipyards te Stellendam. Schippers zijn de twee 21-jarige tweelingbroers Van Belzen. De totale bemanning bestaat uit 9 koppen.

Aan het einde van 1987 telt de Arnemuidse kottervloot 13 kotters, waarvan 3 onder de 300 pk, 1 in de categorie 301 t/m 1100 pk en 9 boven de 2000 pk. Van deze 9 schepen hebben enkele een vermogen van tussen de 4000 en 4500 pk.

* * *

De Hervormde gemeente wordt dit jaar gediend door ds. L.W.Ch. Ruygrok. Per 1 januari komt de heer A. Heij uit Krimpen aan den IJssel bijstand in het pastoraat verlenen. De kerkenraad bestaat thans uit de ouderlingen L. van Belzen, P.J. Bos, K. van de Ketterij, J. Meulmeester, B. de Ridder, B. de Ruiter, B. Siereveld en L. Theune en de diakenen C. Blaasse, D. van Belzen, W. Geelhoed, P. Poortvliet en R. Schroevers.