1925

Arnemuiden telt in 1925 2195 inwoners. Geboren worden 70 kinderen, terwijl 15 inwoners overlijden. In vergelijking met voorgaande jaren is het lage aantal overleden kinderen (1) in hun eerste levensjaar opmerkelijk.

In zijn nieuwjaarsrede wijdt burgemeester Horninge een gedachteniswoord aan de bij de ramp op 18 juli 1924 omgekomen vissers en hun nagelaten weduwen en wezen. De gemeenteraad aanvaardt in zijn vergadering van 10 augustus de schenking van het op de graven van de omgekomen vissers geplaatste monument. Op 1 augustus wordt onder grote belangstelling een gedenksteen voor de omgekomen vissers aan het begin van de begraafplaats onthuld. Hierop zijn de namen van de vissers vermeld. De gemeenteraad beschouwt het als een erezaak het geschonken monument voortaan te onderhouden.

Onthulling van het monument voor de omgekomen vissers.
Onthulling van het monument voor de omgekomen vissers.

De gemeenteraad besluit op 4 mei op voorstel van raadslid Schuit alle kermisactiviteiten (met name de caroussel) op derde pinksterdag af te schaffen. Alleen het ringrijden blijft gehandhaafd.

De straatverbetering wordt onverminderd voortgezet. De gemeenteraad stemt in met een vernieuwingsplan voor de straten en het havenplein. Zo wordt besloten de grintweg vanaf de Molenstraat tot bij de overweg naar de Singel, het zogenaamde 'kleine singeltje', nog niet te beklinkeren. Inplaats daarvan zal de entree van de gemeente bij de Westdijkstraat en de Nieuwstraat worden bestraat met oude klinkers uit de Langstraat. De Langstraat wordt bestraat met nieuwe klinkers. De uit de Westdijkstraat en de Nieuwstraat komende keien worden gebruikt voor de uitbreiding van het havenhoofd.

Omstreeks deze tijd komen de stoephekjes voor de huizen in zwang. Op de oude foto's van Arnemuiden is te zien dat deze zorgden voor de verfraaiing van het straatbeeld. De gemeenteraad besluit in zijn vergadering van 9 mei, naar aanleiding van de steeds vaker ingediende verzoeken, om stoephekjes toe te staan op voorwaarde dat deze het verkeer niet mogen belemmeren.

De firma M.L. Polak & Zoon te Middelburg vraagt toestemming op een steiger te mogen plaatsen in het kanaal vóór het zogenaamde voddenpakhuis aan het Schorretje. Al minstens twee jaar  heeft de firma Polak daar een lompensorteerderij. Besloten wordt ter plaatse van gemeentewege een steiger te plaatsen zonder Polak bepaalde voorkeurrechten te verlenen.

Dit jaar wordt besloten het Christiaanpoldertje (tussen de Zuidwal en het Schorretje) te rioleren volgens een plan van aannemer J.K. Crucq. Raadslid Franse was vorig jaar de eerste die het plan opperde dit poldertje te bebouwen. Van vijf inwoners zijn inmiddels verzoeken binnengekomen om grond in erfpacht in het poldertje te verkrijgen voor de bouw van woningen. De raad stemt van harte in met de bebouwing daar. Besloten wordt de Zuidwal af te graven, de daardoor beschikbaar komende grond te gebruiken voor het ophogen van het Christiaanpoldertje en verder de Zuidwal te egaliseren en opnieuw te bestraten. De op de Zuidwal staande zeven olmenbomen worden verkocht voor ƒ 103.

Op 10 mei 1925 doet de 24-jarige kandidaat J.C.W. Kruishoop uit Kampen intrede in de Hervormde kerk met de tekst 2 Cor. 5:20. Geboren op 24 maart 1901 werd hij kandidaat in Overijssel in november 1924. Op 14 augustus 1927 vertrekt hij al naar de gemeente van Soest en van daar in 1930 naar Bodegraven. Op 11 mei woont ds. Kruishoop voor het eerst een kerkenraadsvergadering bij. Op zijn initiatief worden de catechisaties voor het komende seizoen goed opgezet ('Ds. merkt op dat er tijdens de vacature veel verachtering in de catechisaties is geweest').

Diaken Crucq bedankt in verband met zijn vertrek naar elders. In zijn plaats wordt gekozen Lieven van de Ketterij. Het gelukt ook dit jaar niet de al jaren bestaande vacature van ouderling te vervullen.

De kerkenraad van de Hevormde gemeente verzoekt de gemeenteraad bij verordening de verplichte winkelsluiting op zondag te regelen. Aanleiding hiervan is dat een winkelierster zich niet wenst te storen aan de vermaning van de kerkenraad de verkoop in haar winkel op zondag te staken. De gemeenteraad komt tot het oordeel dat het verzoek niet ingewilligd kan worden in verband met de bepalingen van de Zondagwet.

Ook bekritiseert de kerkenraad de houding van de burgemeester inzake 'het toelaten van de bioscoop in de gemeente, terwijl hij zogenaamd wegens ongesteldheid zijn andere ambtelijke werkzaamheden niet kan waarnemen' (burgemeester Horninge is inderdaad dit jaar zeer langdurig afwezig wegens ongesteldheid zonder dat men weet wat hij precies mankeert). Besloten wordt als kerkenraad na het inwerkingtreden van de nieuwe bioscoopwet bij de gemeenteraad of bij de burgemeester te protesteren.

Het zielental van de kerkelijke gemeente ligt dit jaar boven de 1500 (op een inwonertal van cirka 2200). De diaconale inkomsten bedragen dit jaar f 4.437,92, de uitgaven f 3.000,09, zodat het batig saldo f 1.437,83 is.

De visserij is dit jaar matig. De vloot breidt zich langzaam weer uit. Het aantal schepen is thans 39 met 156 bemanningsleden. De Vlissingse vloot bestaat uit 28 schepen, waaronder 22 voor de garnalenvangst. De Zeeuwse garnalenvloot telt in totaal 115 schepen (in 1924 117). Vanuit Veere vissen doorgaans 17 schuiten uit Arnemuiden.

De Arnemuidse vissersvloot in Veere in de twintiger jaren (1928).
De Arnemuidse vissersvloot in Veere in de twintiger jaren.

De vangst is dit jaar laag. De prijzen zijn slecht in verband met de problemen om de garnalen in verse toestand naar Engeland vervoerd te krijgen. Door de warmte komt het dikwijls voor dat de garnalen in bedorven toestand in Engeland aankomen. De gemiddelde prijs is 8 à 9 cent per kilo. De totale garnalenvangst van de Zeeuwse vloot is dit jaar 1.655.010 kg met een opbrengst van f 278.056 (tegen 1.599.123 kg in 1924 met een opbrengst van f 289.597).

Verscheidene visserschuiten veranderen dit jaar van eigenaar. Zo neemt Jan de Nooijer uit Breskens een hoogaars in gebruik als ARM 5. L. van Belzen doet zijn botter, de ARM 6, over naar Vlissingen. Joost van Belzen neemt de ARM 17 over als ARM 6. Cornelis de Ridder doet de ARM 13 over naar Vlissingen. Hij neemt een andere ARM 13 in gebruik. Cornelis van de Ketterij Bzn neemt een schip uit Breskens over als ARM 17. De hoogaars ARM 19 van Adriaan de Ridder wordt uit de vaart genomen.